TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İç güvenlik paketi, değil özgürlük ve demokrasi istiyoruz

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gündoğdu Meydanı’nda iç güvenlik paketini protesto etmek için toplandı. Meydanda toplananlar, sloganlar atarak “iç güvenlik paketi değil özgürlük ve demokrasi istiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2015 08:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İç güvenlik paketi, değil özgürlük ve demokrasi istiyoruz

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanun Tasarısı Meclis gündeminde görüşülürken yasaya tepkiler gelmeye devam ediyor. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Gündoğdu Meydanı’nda, birçok sivil toplum örgütü, sendikalar, milletvekilleri, belediye başkanları, dernekler hatta taraftarlar ile yasaya tepkilerini gösterdi. Ayrıca daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan Birleşik Haziran Hareketi İzmir Temsilcisi Onur Kılıç da Gündoğdu Meydanı’ndaydı. Bu yasa tasarısıyla; Cumhuriyet Savcılarının yetkileri vali ve kaymakamlara devrediliyor. Polise ve jandarmaya, Hâkim-savcı kararı olmaksızın dilediği kişinin üstünü, eşya ve aracını arama, dilediği kişiyi savcıya haber dahi vermeksizin gözaltına alma ve 48 saate kadar gözaltında tutma, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine keyfi bir şekilde müdahale etme ve bu eylemlere katılanlara karşı ateş etme yetkisi veriliyor.

“VAHİM SONUÇLAR DOĞACAKTIR”

Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Tasarının yasalaşması halinde, insan hak ve özgürlüklerini Anayasamıza, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı biçimde kısıtlayan vahim sonuçların doğacaktır. Yasayla, hâlihazırda vatandaşa yeterli bir hukuki güvence sağlamak bakımından zaten yetersiz olan hâkim ve savcılar, tümüyle devredışı bırakılmış, tüm yetkileri polise ve idareye devredilmiş olacak. Ayrıca başta toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı olmak üzere, birçok temel hak ve özgürlüğün kullanılması fiilen imkânsız hale gelecek, polisin ateş etme yetkisi daha da genişletilerek, halen her yıl ortalama 30 kişinin sokakta polis tarafından öldürüldüğü ülkemizde, polise adeta katliam yapma yetkisi verilmiş olacaktır.”

“POLİS DEVLETİ”

Ayrıca bu yasa tasarısıyla, ülkemizde yerleştirilmeye çalışılan dikta yönetimine, muhalifleri sindirmek ve tek adam diktasını tesis etmek üzere imkân tanındığı belirtilerek şunlar söylendi: “Polis devletinin yasal zeminleri hazırlanıyor. Bunun ilk örneklerini yakın zamanda İzmir’de yaşadık. 13 Şubat Bilimsel, Laik Eğitim Boykotu eylemleri, sırasında onlarca kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı, bir kişi Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklandı.”

Son olarakta İzmir’deki Emek ve Demokrasi Güçleri şu ifadeleri kullandı: “Toplumsal güvenliğin sağlanması, özgürlükleri ve insan haklarını kısıtlamakla değil, aksine daha da geliştirmekle mümkündür. Bizler İç Güvenlik Paketi değil, Özgürlük ve Demokrasi istiyoruz. Bu yasa, genel ve kalıcı bir sıkıyönetim yasasıdır. Kabul etmiyoruz, derhal meclisten geri çekilmelidir. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bugün olduğu gibi bundan sonra da bu yasaya karşı sokakta sözünü söyleyecektir. İzmir diktaya boyun eğmeyecek. İzmir faşizme teslim olmayacak. Faşizme karşı omuz omuza.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.