TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı cihazlarla başımız dertte

Son yılların modası olan akıllı telefon ve tabletler, hayatı kolaylaştırmanın yanında kişi için birçok risk taşıyor. Akıllı cihazların toplum yaşamı üzerindeki etkilerinden söz eden Psikolog Ruşa Çamlıbel, akıllı cihazların bireyleri pasifleştirdiğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2015 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Akıllı cihazlarla başımız dertte

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanıcılara belirli bir işlevsellik sunan akıllı cihazların, doğru kullanıldığı takdirde faydalı olduğunu belirten Çamlıbel, "Bilgiye ulaşmada birçok alternatif sunan akıllı cihazlar, bununla birlikte kişiyi tembelleştirebiliyor. Şöyle ki, akıllı cihazlar aracılığı ile günümüzde tek 'tıkla' bilgiye ulaşabiliyor. Bu da toplumda belirli bir tembellik olgusu oluşturmaktadır. Örnek olarak kişi, eskiden bir arkadaşı ya da tanıdığının doğum gününü aklında tutmaya çalışırdı. Bu ve bunun gibi özel günleri duygularımızla kodlarken, şimdi daha çok akıllı cihazlar yardımları ile takip ediyoruz. Duyularımız ve becerilerimizde akıllı cihazlar ile daha az kullanılmaya başlandı" diye konuştu.

AKILLI CİHAZLAR SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Akıllı cihazların hayatımızda yerinin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Çamlıbel, akıllı cihazları yoğun şekilde kullanan bireylerin yüzeysel ilişkiler kurduğunu ifade etti: "Akıllı cihazlar, hayatımızda gün geçtikçe daha çok yer tutuyor. Bunun olumsuz getirileri arasında fiziksel görüşmelerin azalmasına bağlı olarak asosyal bireyler haline geliniyor. Bu çoğu kez toplu taşıma araçlarında karşılaştığımız bir durum. İnsanlar yaşamlarında memnuniyetsizlik yaşadığında daha öncesinde televizyon izleyerek vakit geçirirdi. Günümüzde ise duygu ve düşüncelerimizi ertelemek adına daha çok cep telefonları olmak üzere akıllı cihazlar ile vakit geçiriliyor" şeklinde konuştu. Ayrıca akıllı cihazların birçok yönden zararları olduğuna dikkat çeken Çamlıbel, "Akıllı cihazlarda yer alan uygulamaların daha önceden planlanmış ve hazır olarak sunulmasına bağlı olarak insanlar, birkaç hamlede sonuca gidebiliyor. Yani kişiler, yönlendiren değil, takip eden konumunda olduğu için de beyin ve zihinsel gelişim durumdan olumsuz etkileniyor" dedi.

"AKILLI CİHAZLAR ÇOCUKLARIN KİŞİLİK GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Akıllı cihazların çocuklar üzerinde, konsantrasyon bozuklukları ve asosyallik olgusunun artmasına neden olduğunu belirten Çamlıbel, "Yeni nesil çocuklarımız kendilerini cihazlar üzerinden tanımladıkları için sosyal ilişkileri de gelişmiyor. Burada ailelere de büyük iş düşüyor. Çocuklara cihazların, duyu ve hislerin yerini tutamayacağını anlatmaları gerekmektedir. Sonuçta cihazların hisleri yok, paylaşma ve beğenme ibarelerini hayatımızda yaşamamız gerekiyor, internet yoluyla kullanılan ve duyuları olmayan ortamlarda değil" dedi. Bunun yanında akıllı cihazların çocuklar üzerinde 'motor' yeteneklerin gerilemesine yol açtığına vurgu yapan Çamlıbel, şunları söyledi: "Eskiden sokaklarda oynayan, keşfetmeyi öğrenen çocuklar, artık becerilerini zayıflatan bir toplumun temelini oluşturmaya başlıyor. Çocukların, bedensel aktivelerin de hayatlarında yer almadığı bir dönem oluşuyor. Kısaca ifade etmek gerekirse akıllı cihazlar, çocukların kişilik gelişimine belirgin olumsuz etkileri bulunmaktadır."

"İLİŞKİLERİMİZİ SOSYAL MEDYADA DEĞİL GERÇEK HAYATTA YAŞAMALIYIZ"

Son olarak internet aracılığı ile kullanılan sosyal medya hesapları hakkındaki görüşlerini aktaran Çamlıbel, ideal benlik algısına ulaşılmanın kişisel sosyal medya hesapları ile sahte dokunuşların yer aldığı 'beğen, paylaş, yorum yap ve ilet' gibi kavramlarla sağlanamayacağına dikkat çekti. Çamlıbel, "İnternet yolu ile oluşturulan kişisel hesaplar, egoları geçici olarak beslemektedir. Oysa kişiler, sahici ilişkilere yönelmesi durumunda, sosyal yanını doyuracağı için, çok daha sağlıklı bir birey haline gelecektir" dedi. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.