TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Çiçek, ustalık döneminde

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ile Tire’nin dünü, bugünü ve yarını hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Tire’de 3. dönemini yaşadığını belirten Çiçek, “Tire’mizi seviyoruz. Şehrimizi iyi tanıyoruz. Disiplinli çalışıyoruz. Üçüncü dönemimize girdik artık ustalık dönemini yaşıyoruz” diyerek çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 08:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başkan Çiçek, ustalık döneminde

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Tire’de çalışmalar nasıl devam ediyor, Bütün şehir yasası sizin gibi belediyeleri nasıl etkiledi?

-Bir şanssızlığımız bütün şehir yasası çıktı. Büyükşehir yasası daha tam hazmedilmemişken. Üzerinde tam düşünülmemiş bir yasa bu. Çok eksikleri var. Bizim ölçeğimizde Tire, Bergama, Ödemiş gibi ilçeleri gerçekten çok yıpratan bir yasa bu. Bu yasa nerede işe yarar. Güzelçamlık, Davutlar ve Alaçatı gibi kış nüfusu 3 bin 5 bin, yazın 100 bin- 200 bin olan yerler için geçerli bu yasa. Burada büyükşehir her şeyi alsın. Su paralarını alsın. O ilçelere yatırımı Büyükşehir her şeyiyle yapsın. Büyükşehir yapsın yolunu, sinek mücadelesini her konuyla o ilgilensin. Bizim gibi belediyeler Bergama, Ödemiş, Tire vilayet gibi ilçeler zaten bizim köylerimiz var. İzmir’in merkezdeki metropol ilçeleri gibi değiliz biz. Bornova’nın 3 tane 5 tane köyü var bizde 66 tane köy var. Tire’ye 1,5 saat mesafede köyler var. Karlı dağlar var. Bu yollar hizmet bekliyor. İnsanlar orada hizmet bekliyor. Orada su sorunları var, yol sorunları var, kanalizasyon sorunları, Ulaşım sorunları var. Bunların altından kalkmak İzmir Büyükşehir Belediyesi için çok zordur. Bizde tribünde oturuyoruz.

Çıkan yasa ile ne gibi değişiklikler oldu ne gibi sorunlar ile karşılaşıyorsunuz?

-Çıkan yasa ile bizde tribüne çıkmış oluyoruz. İzmir İstanbul’dan 2,5 kat daha büyük bir yüzölçümüne sahip. İstanbul’un 2,5 katı bir coğrafyaya hizmet vereceksiniz bu durumda. Şimdi bizden neyi aldı. Mezarlıkları aldı. 97 tane mezarlık var köylerle birlikte. Mezbahayı, hali, şehir içi ulaşımı, su ve kanalizasyonu, itfaiyeyi aldı. Aldı da aldı. Geriye bir şey kalmadı. 7 tane birim aldı bizden bizde kaldı işte 3-4 tane emlak, imar, temizlik ve park bahçeler bizde. Bütün elemanlarımız, makinalarımız her şey gitti. Su gelirlerimizin tamamı gitti. 150 yıllık bir belediye burası benim su sorunum yok ki. Ondan sonra iller bankası payı yüzde 40’ını alıyorlardı Allah’tan hükümet baktı ki Ak Partili belediyeler de çok bağırıyor. Dediler ki Haziran’a kadar yüzde 40’ları kesmeyelim. Bir de kapanan belediyelerin borçlarını yüklediler bize 6,5 trilyonda Gökçen’den geldi bize. Köylerden de borç geldi. 18-19 tane de ilave personel geldi. Kapanan belediyelerin personelleri geldi.

Ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

-Kardeşim belediyenin imkânlarını güçlerini alıyorsun daha sonra neyi bekliyorsun. O belediyeleri mi gözden çıkardınız o insanları mı gözden çıkardınız. Buraya Sütaş geldi. Bin 200 kişi çalışacak. Bir Alman devi geliyor. Tire organize sanayisi İzmir’in 2. büyük sanayi bölgesi durumunda gelişmişlik yönünden. Bir yandan güzel gelişmeler var. Ama bir yandan da işte bu bütünşehir yasasının sıkıntıları devam ediyor. Büyükşehir’e de hak veriyorum. Bu kadar yük birden bire bindi. Her şey para demek değil. Hizmet personelle oluyor, koordinasyonla oluyor. Adam gecenin bir yarısında telefon ediyor. Bilmem ne köyünde heyelan var hadi bakalım ne yapacaksın şimdi. Gene bizim belediye araçları gidiyor. Bunlar ne yol bilir ne iz bilir. Belediye araçları gidiyor yol açmaya. Makinalar götürülecek sizde tır dorsesi var götürüverin. Bizde götürüyoruz. Yani bu işler büyük koordinasyon istiyor. Sonra eski borçlarımız var. Gelirimiz belliydi borçlar ödeniyordu. Ama şimdi gelirler gitti. Borçlar duruyor. Borçları nasıl ödeyeceğiz. Velhasıl tatsız bir periyottayız.

Tire’yi bize anlatmak isteseniz nasıl tanımlarsınız?

-İki türlü şehir var. Bir yeni şehir, birde eski şehir. Mevcut imar planı içerisinde kat yükseklikleri belli. Binaların nasıl yapılacağı bellidir. Orada özel sektör yarış halinde güzel mimari projeler yapıyor. Tarihi kısımda da 2012 yılında koruma amaçlı nazım imar planını hazırlattık bitirdik. İzmir anıtlar kurulu onayladı. Tarihi dokuyu da şimdi ortaya çıkarma çalışmalarımız var. Tire’de çok tarihi eser var. Bunlar; hanlar, hamamlar, bedestenler, medreseler, çeşmeler, yatırlar... Vakıflar Genel Müdürlüğü ve sağ olsun Valimiz de Tire’ye karşı duyarlı. Turizm Bakanlığı da gerekli desteği veriyor. Bunlar ortaya çıkarıldığı zaman turizmde de Tire’nin önemi bir kat daha artacaktır. Çünkü Tire’de bu sermaye var. Biz diğer ilçeler gibi değiliz. Bunlar ortaya çıkarılmamış bugüne kadar. Tire’nin tarihi en az İzmir kadar eskidir. Aydınoğulları Beyliği’nin merkezi burası. Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Beylikler dönemi, Selçuklu dönemi var. Her türlü dönem var burada. Şimdi bedesten yapılıyor, hamam yapılıyor. Havrayı protokol yaptık. Burada Yahudiler de 2 bin sene yaşamış. Bir havrayı restore edeceğiz. Tire’nin tarihi yüzünü ortaya çıkaracak büyük diyebileceğimiz projeler bunlar. Tire bir çekim merkezi olacak İzmir için. Bu dağdaki restoranlarımız ot yemekleri Türkiye çapında derece yapıyorlar. Her türlü ot burada yetişiyor.

Tire ve çevresi ile ilgili ne gibi düşünceleriniz var?

-Küçük Menderes ovasında bir il olması lazım. Gökçen, ortada etrafında büyük bir düzlük var. Kilometrelerce hazine arazileri var. Oraya bir kampüs, üniversite, havaalanı var orada sivil havaalanı da olur. Bu bölge böylece kabuğunu kırar. Bir vilayet olsa orta yerde bu bölge için en büyük kalkınma projesi bu olur. Hükümetten 82.inci vilayet olarak her türlü desteği alırsın. Kendi milletvekillerin olur seni ifade edecek. Buradan milletvekili yok aday yok. Şu anda bildiğim kadarıyla durum böyle görünüyor.

Eğitim ile ilgili Tire’de yapmayı düşündüğünüz neler var?

-Fen lisesini geçen sene açtık. Veterinerlik Fakültesi İzmir’de yok. Manisa’da yok Denizli’de yok. Bir Aydın da var. Burada bu kadar hayvan var. Bu kadar entegre tesis var. Yüz bin başın üstünde havyan var. Veterinerlik fakültesi yok. Veterinerlik fakültesi Ege Üniversitesi senatosu ikidir senato oy birliği ile karar alıyor ama YÖK’te beyefendiler yok nüfusunuz 100 bini geçmemiş diyerek onaylamıyorlar. Yahu havyan sayısı geçti kardeşim, biz tıp fakültesi açmıyoruz. Veterinerlik fakültesi açıyoruz. Burada hayvanlara bakılacak insanlara bakılacak.

Tire pazarı çok büyük rağbet görüyor siz bu ilgiden memnun musunuz?

-Tire pazarını korumak için büyük çaba sarf ediyoruz. Semt pazarlarına yönelmiyoruz. Açmıyoruz bilerek. Biraz ihtiyarlar için zor oluyor ama pazarın dağılmaması lazım bütün kalması lazım. Güzel bir sirkülasyon var. Zaten buraları gıda ambarı Osmanlı bile mesela ilk demir yollarını İzmir-Aydın, İzmir-Tire olarak buralara yapmıştır. Çünkü buralarda gıda var, ürün var. Bunları limana sağlıklı bir şekilde taşımak için bu tren yoları öncelikli olarak buraya yapılmış. Ama maalesef Cumhuriyet hükümetleri döneminde biraz üvey evlat muamelesi görmüşüz.

Şehrin kalkınması için neler yapıyorsunuz?

-Sadece kentleşme değil turizm, kültür ve tarım olarak dört koldan gidiyoruz. Şehrin gelişmesi için ekstradan bir de eğitim ve öğretim kurumları var. Türkiye’de 23 tane kent müzesi var. Bu 23’ün içerisinde ilk beşin içerisindeyiz diyebilirim. Biz tarihi kentler birliğinde bunların hepsini gezdik. Bizim kent müzesi de gerçekten çok iyi. Bina fiziki olarak tam şehrin göbeğinde böyle ilginç bir mimari tabi ki de oraya 3 trilyon yardım aldık. Ayağı kaldırdık orayı. 3D sinemalar var orada kent ile ilgili filmler de oynuyor. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları orada sergileniyor. Çizmeciler, hasır yapan kadınlar, bakırcılar, yorgancılar, yularcılar, keçeciler var bunlar çok önemli başka yerde bunlar yok sadece fotoğrafları var ama bizde bu sanatları yapan ustalar var hala. Çarşımız var ve müzede de örnekleri var.

Sporda ne gibi hamleleriniz var, Tire’nin sesini hangi spor dalında duyuruyorsunuz?

-Sporda da biraz öne çıktık. Basketbolda iki defa ikinci lige çıktık. Şanssız bir şekilde düştük. Gene çıkacağız. Mayıs ayında 4lü turnuva yapacağız. İkinci lige yükselme maçları burada yapılacak. Kapalı spor salonumuz çok büyük bir kapasiteye sahip. Futbolda bu sene hedefimiz ikinci lige çıkmaktır. Kadromuz geniş iyi bir ekibimiz var. Bir iki tane şanssız sonuç aldık ama o kadar olacak.

Son olarak Tire’de son dönemlerde gelişme gösterdiğiniz alanlar nereleri oldu?

-Tire organizede 65 tane firma var. Bu arada da çok büyük sanayici geliyor. 450 bin metrekare yerimiz var Tire belediyesi olarak. Oraya ufak bir şehir ya da bir kent ormanı yapabiliriz. Biz şehrin kenarında şehirden kopmadan işler yapıyoruz. Tire’de 24 tane rüzgar tribünümüzün montajları başladı. Temiz enerji sağlamaya çalışıyoruz. Güneş enerjisinden de yararlanmaya yolları aradık.  Güneş tarlaları kuruluyor. Organize sanayi bölgesinde 500 kW atlık orada bir güneş tarlası kurduk. Doğalgazımız var. Doğalgaz abone sayımız 10 bini geçti. Şehir kirliliği problemi ortadan kalktı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.