TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotiv işçilerini örnek alan balıkçılar iş bıraktı!

Mavişehir Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçılar üç gündür grev yapıyor. Aracı kurumların karides fiyatlarını düşürmesinden yakınan balıkçılar, karides avına çıkmayı reddediyor

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 08:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Otomotiv işçilerini örnek alan balıkçılar iş bıraktı!

NEŞE YAVUZ

Mavişehir Su Ürünleri Kooperatifi üyesi olan balıkçılar, 3 gündür karides avına çıkmıyor. Aracı kurumların karidesi, barınaklardan istedikleri fiyata aldıklarını söyleyen balıkçılar, fiyatların yukarı çekilmesini ya da aracı kurumların aradan çekilmesini talep ediyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Mavişehir Su Ürünleri Kooperatifi Üyesi Coşun Güneş, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve bu yüzden de grev yaptıklarını belirterek, “Balıkçı barınağı bazı aracıların elinde şu an. Maalesef bu aracılar, bizlerden karidesi istedikleri fiyata alıyorlar. Bugün sardalyenin pazarda kilosu 17 lirayken karidesin kilosunu 15 liraya düşürdüler. Halbuki bu karides restoranlara 80-90 liraya gidiyor. Bizim istediğimiz bu aracıların buradan uzaklaştırılması ve karidesi işleyecek firmaların bizimle direkt iletişime geçmesi, ya da bizden alış fiyatlarının değiştirilmesi. Bizim amacımız buradaki farkın komisyonculara değil de balıkçılara kalması. İlk başta kilosu 18 liraya düştü, şimdi 15 lira yakında 10 liraya da düşer. İki hafta sonra sezon başlıyor. Bizi mağdur ediyorlar” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Güneş, karides avının çok zor olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Balıkçı zaten kendisi balık yakalamakla uğraşmaktan, balığı direkt olarak verecekleri yeri araştıramıyorlar. Bu yüzden de mecburen aracı kullanıyorlar. Zaten bir karides yakalamak çok zaman alıyor. Sabah saat 4’te denize çıkıyorlar, ağları atıyorlar daha sonra akşam ağları toplayarak karidesleri o ağlardan tek tek çıkarıyorlar. Oldukça zahmetli bir iş. Kısacası emeğimizin karşılığını almıyoruz, burada esas emek gösterenlerin para kazanması gerekirken, aracı kurumlar bir şey yapmadan para kazanıyor” diye konuştu.

GREV RÜZGARI ETKİLEDİ

Bursa’da otomotiv işçilerinin greve çıkmasının, kendilerinin grev kararında etkili olduğunu söyleyen Güneş, “Bugün grevde ikinci günümüz. Gittiği yere kadar direneceğiz. Bu işten ekmek yiyen insanlar olarak hepimiz sözleştik. Dedik böyle böyle, grev kararı aldık. Gücümüz yettiğince mücadele etmeye çalışacağız. Gittiği yere kadar gidecek. Üç limanda 300 kişiyiz diyebiliriz bu grevi yapanlar olarak. Bostanlı Balıkçı Barınağı, İnciraltı Balıkçı Barınağı ve bizim burası olarak direniyoruz. Şu sıra ağ atmayı düşünmüyoruz. Otomotiv grevlerinden ilham aldık. Neden biz de yapmayalım dedik. Umarım grev büyür ve sesimiz duyulur” şeklinde konuştu.

“ZARAR EDİYORUZ”

Ağların çok hassas olduğunu, en ufak bir şeyde zarar gördüğünü söyleyen Mavişehir Su Ürünleri Kooperatifi Yöneticisi Sabahattin Erbab, “Bazen ağları kaybettiğimiz oluyor. Bir ağı bir günde kaybedebiliyoruz. Örneğin arkadaşımız geçenlerde kirliliğin içine girdi. Üç gündür ağ temizlemeye çalışıyor. Keza ben de bir gecede bir paket ağ bitirdim. Bu ağların paketi 3 milyar TL’den başlıyor. Bir de bu ağları sürekli yenilemek durumundayız. Yengeçler oluyor, küçük balıklar oluyor. Bunları ağlardan temizlemek imkansız denecek kadar zor. Karidese çıktığımızda elimiz boş da dönebiliyoruz. Bunun yakıt parası var, ağ parası var. Yanımızda çalıştırdığımız insanların yevmiyeleri var. Bir kayıkta 5-6 kişi çalıştırmamız lazım yoksa karidesi yetiştiremeyiz, mahvolur. Biraz olsun kar etmeliyiz ki bu giderleri karşılayabilelim. Ama karides bu fiyatta kaldığı zaman maalesef bizler zarar ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

“MÜCADELE EDECEĞİZ”

Mavişehir Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Temsilcisi Ergün Canduran da karides avına çıkılırken bir çok giderin olduğunu söyleyerek, “Biz karides avında çok emek harcıyoruz. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yüzden greve çıktık, mücadele edeceğiz. Çiğli’deki arkadaşlarımızdan da destek görüyoruz” dedi.

“FABRİKALAR DİREKT OLARAK BİZE ULAŞMALI”

Karidesin yurt dışından da geldiğini ifade eden Güneş, “Karides Türkiye’ye yurt dışından da geliyor biliyorsunuz ki. Dolar ve Euro bazında geliyor. Onların da fiyatlarını tahmin edebilirsiniz az çok. Bizler bir bakıma bu ülkenin dışa bağımlılığını da ortadan kaldırıyoruz. Siz şimdi gidin marketlere 250 gramlık karidesi 20-25 liraya alırsınız. Ama biz burada resmen bedavaya satıyoruz bir kilo karidesi. Bir de balıkhaneye gönderdiğimiz zaman yüzde 15 kesinti oluyor onu da düşün 15 liradan bizim elimize bir şey kalmıyor. Biz aracı kurumları aradan çıkarmak, direkt olarak fabrikalarla iletişime geçmek istiyoruz. Bu yüzden fabrikaların bize ulaşmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.