TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekçiler isyan etti

Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi ikramiyelerinin ödenmemesine tepki gösterdi. İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Fikret Arslan, “Halkın parasıyla saraylar yapılıyor ama vatandaşa gelince yok deniliyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2015 07:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emekçiler isyan etti

TANER UYANIKER

Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi ikramiyelerinin ödenmeme kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen uygulanmadığını iddia etti. Yapılan açıklamada, “SGK ve İŞKUR çalışanları olarak, 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerimiz, Anayasa’ya aykırılık ve yetki kapsamında olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. 07.07.2014 tarihinde düzenleme süresinin dolmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır. Gerekli düzenlemelerin yapılarak ikramiyelerimizin ödenmesini istiyoruz” denildi.

Burada konuşma yapan Büro Emekçileri Sendikası(BES) Genel Başkanı Fikret Arslan, “Bugün Türkiye genelinde 666 sayılı kanun ile gasp edilen hakkımız iptal edilmiştir. 2011 çıkan bu kanuna karşı mücadelemize Ankara’da başladık ve orada polisin gazlı, coplu müdahalesine uğradık. Biz buradan Çalışma Bakanlığı’na ve hükümete sesleniyor ve gasp ettiğiniz emekçi ikramiyelerini düzeltin diyoruz. Halkın parasıyla saraylar yapılıyor ama vatandaşa gelince yok deniliyor. Yeter artık diyoruz bu hırsızlığa karşı dur diyeceğiz” dedi

“ÜLKEMİZ HER GEÇEN GÜN YOKSULLAŞIYOR”                                                                                               Arslan’dan sonra konuşan BES İzmir Şube Başkanı Selma Şen, “AKP bir yandan ülkemizdeki emekçileri yoksulluğa mahkûm ederken, diğer yandan hukuk tanımaz tutumunu her alanda sürdürmeye devam etmektedir. Yoksulluk ve yolsuzluk düzenini her geçen gün pekiştiren siyasi iktidar, yolsuzluklarının üzerini örtmeye çalışırken 2015 yılı için asgari ücrete günlük 1 TL, kamu emekçilerine ise günlük 2-3 TL zammı dayatmaktadır. Kamu emekçileri ve AKP ile yandaş sendika Memur Sen arasında 2013 yılında imzalanan satış sözleşmesinin sonucunda ülkemiz her geçen gün daha da yoksullaşmakta, yüksek oranlı zamlar, enflasyon baskısı, kamu hizmetlerinin piyasalaşması ve adaletsiz vergi sistemi her geçen gün emekçilerin hayatını cehenneme çevirmeye devam etmektedir” dedi.

Büro iş kolunda hak kayıplarının hukuki kazanımlara rağmen gasp edilmeye devam ettiğini belirten Şen konuşmasını şöyle sürdürdü: “666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5502 Sayılı Kanun uyarınca görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR emekçilerinin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödeme kayıpları, Genel İdare Hizmetleri sınıfındakilere verilen fatura inceleme farkı, İstanbul'da çalışanlara verilen ek ödeme farkının elinden alınmasına neden olmuştur. Anayasa Mahkemesi söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) bazı hükümlerini Anayasaya aykırılık ve 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal etmiş ve karar 10.10.2013 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı da göz önünde bulundurularak açılan davalar sonucunda İzmir, Denizli ve Aksaray idare Mahkemesi’nin kararlarında ifade edildiği gibi, ‘Dava konusu işlemin dayanağı mevzuatın malı haklara ilişkin olduğu ve yetki kanununun kapsamında bulunmadığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’  kararıyla iptal edildiği, dolayısıyla hukuksal dayanağı kalmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ denilmektedir.”

HAK GASPI                                                                                                                                                                  Bu kanun çıkmadan önce her şeyin açık olduğunu söyleyen Şen, “Kural olarak Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal edilen yasa hükümlerinin baştan itibaren Anayasaya aykırı olduğu ortada iken, iptal kararlarının, iptal edilen yasa çıkarılmasından itibaren bütün sonuçları ile ortadan kaldıracağı kabul edilmemiştir. Böylesi bir mutlak kabulün, kazanılmış hakları ve hukuki güvenliği ortadan kaldırıcı, toplumun adalet anlayışını zedeleyici sonuçlar doğuracağı açıktır. İzmir, Denizli ve Aksaray idare Mahkemelerinin ikramiyelerin ödenmesi yönünde vermiş olduğu kararlar da dikkate alınarak 2012 Temmuz dönemi, 2013 Ocak-Temmuz, 2014 Ocak-Temmuz ve 2015-0cak dönemlerine ait ikramiyelerin yasal faizi ile birlikte tüm SGK ve İŞKUR emekçilerine ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Büro Emekçileri Sendikası olarak 15 Ocak tarihi itibariyle ikramiye talep dilekçelerimizi ilgili kurumlarımıza vereceğimizi, taleplerimizin gerçekleşmediği takdirde açacağımız binlerce dava ile hukuk mücadelesi başlatacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. AKP iktidarı hukuk tanımaz tutumundan bir an önce vazgeçmeli, insanca yaşam taleplerimizi karşılamalıdır. Başta AKP iktidarı olmak üzere SGK ve İŞKUR yöneticilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı bir kez daha uyarıyoruz. SGK ve İŞKUR emekçilerinin ikramiyeleri 15 Ocak 2015 tarihi itibariyle geçmiş kayıplar ve yasal faizi ile birlikte ödenmeye başlanmalıdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak iş kolumuzda yaşanan hak gasplarına karşı dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdürüyoruz, bundan sonrada sürdüreceğimizi buradan bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.