TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Alevi temsilcileriyle buluştu

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nın organizasyonuyla, İzmir'de bulunan Alevi Bektaşi Dernekleri’nin Temsilcileri Çiğli Sosyal Tesisleri’nde kahvaltıda buluştu. Toplantıya Alevi temsilcilerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Ali Engin ve Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’da katıldı

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2014 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP Alevi temsilcileriyle buluştu

TANER UYANIKER - Yoğun bir katılımın olduğu toplantı kahvaltıların ardından Arslan’ın konuşmasıyla başladı. Arslan konuklara katılımlarından ötürü teşekkür ederek başladığı konuşmasında,  “Fazla siyasete girmek istemiyorum zaten il başkanımız bu konuda konuşacak. Sizleri aramızda görmek bizi onurlandırıyor. Sizleri saygıyla selamlıyorum. İnşallah iktidara geliriz ve sizin tüm haklarınızı sağlarız” dedi. Arslan’dan sonra konuşan İzmir İl Başkanı Ali Engin, “Yaklaşık üç yıldır yönetim kurulu arkadaşlarımızla bu şehre hizmet etmeye çabalıyoruz. Halkımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz yaklaşık beş yüz köyü ziyaret ettik. Şimdiye kadar iletişim kurulmamış kesimlerle iletişim kurmaya çalıştık. Şimdiye kadar oluşan önyargıları kırmaya çalıştık. Önümüzde ki günlerde güneydoğu ve doğudan gelen vatandaşlarımızın kurduğu derneklerle bir araya geleceğiz” ifadesini kullandı.

SEÇİM BARAJI EN AZINDAN YÜZDE 5’E DÜŞMELİ

“On iki yıldır bu ülkeyi yöneten bir iktidar var, seçimle iş başına gelen bir iktidar saygı duymalıyız” diyen Engin, “Demokrasinin gerektirdiği gibi seçime inanan bir partiyiz. Biz CHP olarak 1950 yılında çok partili rejime geçilmesini sağladık. Demokrasi sadece sandık değildir AKP ise demokrasiyi sadece sandıktan sanıyor. CHP demokrasiyi getiren parti buna rağmen CHP’yi antidemokratik olarak nitelendiriyor. Kendilerine verilen oyu milli irade sayıyor onun dışında ki halkı ötekileştiriyor. Sayın cumhurbaşkanı demokrasimizi ileriye taşıyacağız diyor ama askerin getirdiği yüzde 10 barajını kaldırmıyor. Yüzde 34 ile iktidar oldular ama meclisin yüzde 65’ine sahip oldular. Milli irade bu mu? Partimizin önerisi var seçim barajını en azından yüzde 5’e düşürelim diye ama AKP buna yanaşmıyor” diye konuştu.

AKP’ in çatışma kültürünü körüklemesine rağmen ülkede uzlaşma kültürünün oluştuğunu söyleyen Engin, konuşmasına şöyle devam etti: “İnternetin her eve girmesi, televizyonun olması, okullaşma oranının yükselmesi, kentleşme oranının artması uzlaşma kültürünü artırdı. CHP neden iktidar olamıyor diye soruyorlar nasıl olalım bu seçim sistemiyle kolay değil, Almanya’da AKP’yle aynı oyu alan parti tek başına iktidar olamadı. Birde CHP güneydoğu ve doğudan oy alamıyor diyorlar. Belki o bölgelerde oyumuz düşük olabilir ama oralardan büyük şehirlere göçmüş kişilerden CHP yüksek derecede oy alıyor. CHP’nin oy aldığı yerlere bakarsanız bütün büyük üniversiteler burada, vergilerin büyük çoğunluğu bu bölgeden alınıyor. Gazeteler burada, sosyal ve kültürel alanlar burada.”

Ülkemizde en sorumlu kurumlardan birisini Alevilerin oluşturduğunu dile getiren Engin, her Alevi evinde bir Atatürk posteri olduğunu söyledi. CHP’nin Alevi hakları konusunda eksiklikleri olduğunu söyleyen Engin, “Alevilerin CHP’ ye oy vermelerinin tarihsel, sosyolojik ve psikolojik nedenleri var. En kolayda Alevilerin sorunları çözülür. Tüm baskılara rağmen isyankar değiller bölünme yoluna gitmiyorlar. AKP on iki yıldır çalıştay yapıyor ama sorunu çözmüyor. Çünkü seçimde 330 milletvekili çıkartırlarsa Anayasa değişikliği için yapılan referandum da Cem evlerinin ibadethane olması, zorunlu din derslerini kaldırılması gibi maddeler yer alacak. Yine ‘yetmez ama evetçi’ ler aranacak. 2012 yılında ki gibi birkaç iyi maddenin yanında amaçlarına ulaşmaya çalışacaklar. CHP bunların tek başına anayasayı değiştirmesine izin vermeyecek. CHP olarak İzmir’de ona yakın Cem evi yaptık. Bazı arsalar için hukuki sorun çözülebilir ise büyük bir Cem evi yapacağız bu konuda kaynak sıkıntımız yok” dedi.

Son olarak gündemde de yer alan AVM sorununa değinen Engin, “CHP iktidarında AVM’ler ile ilgili kanun yapacağız. Küçük esnafı yeniden canlandıracağız. AKP’nin yarattığı zenginler yerine orta sınıfı güçlendireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.