TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyal fobi kabusunuz olmasın..!

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir bozukluktur

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2014 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sosyal fobi kabusunuz olmasın..!

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir bozukluktur

DİLEK BAKIRKAYNAK

 

Kendine olan güven eksikliğinden kaynaklanan sosyal fobi, kişinin yaşamını da olumsuz etkiliyor. Utangaçlık duygusunun son zamanlarda birçok kişide görüldüğünü belirten Psikolog ve Aile Danışmanı Pınar Ersöz Tezer,  sosyal fobiye sahip kişilerin, normal seviyede utangaçlara oranla iletişim kurmakta daha çok zorlandığını ve bu sırada vücut fonksiyonlarının değiştiğini kaydetti.

Tezer, bu tarz kişilerin bir toplumda kendilerine söz verildiğinde ya da tanımadığı insanlarla iletişim kurarken terlediğini ve heyecanlandıklarını söylüyor. Sosyal fobi, anksiyete bozukluğunun halk arasında evham diye bilindiğini vurgulayarak konu üzerine bilgi veren Psikolog ve Aile Danışmanı Pınar Ersöz Tezer, “Kişi her an kötü bir şey olacakmış gibi davranışlar yapabiliyor. Sıkıntıya girdiğinde kaçınma davranışları gözleniyor. Sosyal fobisi olan birisi kalabalık ortama girmekten kaçınır. Çünkü tüm gözlerin onun üzerinde olabileceğini düşünür. O yüzden elini kolunu nereye koyacağını bilemeyebilir. Yüzü kızarabilir. Kişiyi daha tedirgin eder” dedi.

“ERKEKLER İLK SIRADA”

Sosyal fobi vakalarından en fazla başvuranların genelde erkekler olduğunun altını çizen Tezer, “Çok ilginçtir ki öğrenim durumu yüksek olan erkekler, bize en fazla başvuru yapan kişiler. Yapılan araştırmalarda bunu gösteriyor. Dışardan kişiye bakıldığında sosyal fobisi olduğu bilinmez. Eğer örnek verecek olursak sosyal fobi vakalarından birisi ünlü sanatçı Türkan Şoray’dır. Sosyal fobi tedavi ile üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır. Kişi sosyal gruplara girmekten kaçınıyorsa, kendini ifade etmekte zorluk yaşıyorsa, odaklanma sorunu varsa, hata yapma korkusu varsa bunlar sosyal fobinin belirtileridir. Ancak kişiler kendine tanı koymamalı. Ortama odaklanamadığını, karşı cinsle iletişim kuramadığını, tek başına bir şeyler yapamadığını belirten kişiler bizlere başvuruyor. Bu tür rahatsızlık duyan kişiler Psikolog ya da Psikiyatriye giderek sorunlarını dile getirmelidirler” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.