TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir, Berkin Elvan’ı andı

16 Haziran 2014 günü polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanmasının ardından 269 gün süren yaşam mücadelesini kaybederek 11 Mart 2014 günü yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümsüzlüğe göçüşünün 1. yılında Halk Kurtuluşçu Liseliler Birliği tarafından İzmir Karşıyaka’da anıldı

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2015 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir, Berkin Elvan’ı andı

NİLGÜN TAZE

Karşıyaka İzban’da önceki gün saat 18.30’da toplanan ve yürüyüş boyunca “Berkin’in Hesabı Sorulacak”,  “15’inde Bir Fidan Berkin Elvan”,  “Gezi Şehitleri Ölümsüzdür”, “Kahrolsun AKP Diktatörlüğü” sloganları eşliğinde yürüyen Halk Kurtuluşçu Liseliler Birliği çarşı girişinde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, “Berkin, daha on yaşında, gittiği yaz okulunun şenliğinde, çıktığı sahnede bağırıyordu sesini dört bir yana duyurmaya çalışırcasına ‘Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler.’ Böyle umut etmişti Berkin ‘Çocuklar öldürülmesin!’ Zafer işareti yaparken, yüzündeki o tebessüm yine umuttu. Uçurtmasını uçururken ki koşuşu da sanki tüm Dünya’ya özgürlüğü götürmeyi umut edercesine. Umudun çocuğu Berkin’in gülüşünü de, uçurtmasını da vurdular. 16 Haziran 2014 sabahı evine ekmek götürmeye çalışırken polisin attığı gaz kapsülüyle alındı gencecik canı. 269 gün dayandı Berkin. Savaştı. Bizler onu bu süreçte kapkara kaşları, kömür gözleri, boynunda kırmızı fuları, o koskoca yüreğiyle zafer işareti yaparken tanıdık. Ne yazık ki yüreği kadar sağlam değildi Berkin’imizin çocuk bedeni. 11 Mart 2014 tarihinde aramızdan ayrıldı. Bugün Berkin’in ölümünün üzerinden tam 1 yıl geçti. Berkin Elvan; koca yürekli,  güzel gülüşlü fidan. Umudun çocuğu Berkin’in gülüşünü de, uçurtmasını da vurdular. Katilleri hâlâ aramızda Berkin’in. Bu katillerin isimleri gizlenmekte, hâlâ yargı önüne çıkarılmamaktadırlar. Fakat biz Berkin’in katilini iyi biliyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR ÖLMESİN

Amaçlarının devlet eliyle insan ölümlerine son verdirmek olduğu belirtilen açıklamanın devamında,  “Evet çocuklarımız öldürülüyor. Kızlarımız çocuk yaşta evlendiriliyor. Hâlâ okula gidemeyen yüzlerce çocuğumuz var. Bunlar için ne mi yapılıyor? Hiçbir şey. Şimdi de, polisi, daha da acımasız, halk düşmanı haline getirmek için polise geniş yetkiler tanıyan ‘iç güvenlik’ adı altında halkı bastırmaya, sindirmeye yönelik bir paket çıkarma derdindeler. İstiyorlar ki gençliğimiz körleşsin, yozlaşsın, ses çıkarmamaya alışsın. İstiyorlar ki Ethem’lerin, Ali İsmail’lerin, Berkin’lerin hesabı sorulmasın. Ancak bizler buradayız. Bu ülke sizin arka bahçeniz değil, gençliğimizi size köle etmeyeceğiz. Halk Kurtuluşçu Liseliler olarak, okullarımızda, sokaklarımızda ve bulunduğumuz her alanda örgütlenerek Berkin’e ve nice masum çocuğa kıyan bu düzene son vermek için mücadele edeceğiz. Bizler, çocukların ölmediği; uçurtma uçurabildiği, şeker yiyebildiği; çocukların güldüğü bir düzen istiyoruz. Bu düzen sosyalizmdir. Bizler bu düzende topraklarımızda yerli-yabancı hiçbir vurguncu ve soyguncuya kul-köle olmadan insanca yaşayacağız” açıklaması yapıldı.

Alsancak da Berkin için sokaktaydı 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Berkin Elvan’ı ölmünün 1’inci yıldönümününde  Alsancak’ta andı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde toplanan  İzmir Emek ve Demokrasi Güçleriyaptığı basın açıklamasında, “Bir yıl önce Berkin’imizi sonsuzluğa uğurladık. 16 Haziran 2013’de dönemin başbakanının ‘emri ben verdim’ dediği polislerden birisi, gaz kapsülünü, elinde ekmeğiyle sokakta yürüyen Berkin’e doğrultmuştu. 269 gün direnmişti Berkin, 15 yaşında 16 kilo olarak gözlerini sonsuza dek yumdu. 2002'den beri devletin güvenlik güçlerinin öldürdüğü, ölümüne yol açtığı çocukların sayısının yüzlerle ifade edildiği bir ülkede yaşıyoruz. Geleceğimiz ellerimizden alınmak isteniyor. Öldürülen her çocuk avuçlarımızın içinden alınan geleceğimizdir. Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Geleceğimizi size bırakmayacağız. Yine buradan tekrarlıyoruz, öldürdüğünüz çocuklarımız yaşıyor! 21 Kasım 2004’de 12 yaşındaki bedeninden 13 kurşun çıkarılan Uğur Kaymaz yaşıyor,  28 Eylül 2009’da bedeni havan mermisiyle parçalara ayrılan Ceylan Önkol yaşıyor ve akıllarımızdan çıkmayan o kocaman kahverengi gözleriyle bizlere bakıyor. Dostlar, aradan geçen iki yıla rağmen Berkin’in katili bulunamadı. Adaletin yerine gelmesi, Berkin’in katilinin hesap vermesi, bu ölümlerin bir daha yaşanmaması öncelikli talebimizdir. Bu gün Türkiye’nin dört bir yanında Berkin anıldı ve anmaların bir kısmına polis müdahale etti. Sesimizi kısmak istiyorlar ama başaramayacaklar. Öldürdüğünüz Berkin’le nasıl hepimiz Berkin olduysak, bundan sonra da yaşamı savunmaya devam edeceğiz. İşyerlerimizde, yaşadığımız mahallelerde, sokaklarda, alanlarda yaşamı savunmaya devam edeceğiz. ‘Yeni Türkiye’ diyerek, en demokratik taleplerin en meşru eylemlerle savunulduğu sokakları bizden alamayacaksınız. Bizler İzmir emek ve demokrasi güçleri olarak, bir daha Berkin’lerin öldürülmemesi için, daha demokratik bir yaşam için, adalet için, yaşamı savunmaya ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bir kez daha hatırlatıyoruz, Berkin Elvan ölümsüzdür” ifadeleri kullanıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.