TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir tiyatroya doyacak

3. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 5-15 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenliyor

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir tiyatroya doyacak

EMİNE ŞEKER

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin üçüncüsü bu yıl 5-15 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 33 Tiyatronun 42 gösterim yapacağı, 1 atölye ile 1 panelin gerçekleştirileceği Festival ile ilgili bilgilendirme toplantısı dün Elektrik Mühendisleri Odası’nda yapıldı.

BU YIL KONUK ÜLKE İSVİÇRE

Bilgilendirme toplantısını yapan TAKSAV İzmir Temsilcisi Abdullah Tunalı, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nin üçüncüsünün 5-15 Aralık 2014 tarihleri arasında dayanışma temasıyla gerçekleştirileceğini ifade etti. Bu yıl Ankara ve İzmir’de düzenlenen festivallere 200’e yakın oyun başvurusu olduğunu vurgulayan Tunalı, “3.Uluslararası İzmir Festival ekibi olarak, katılacak oyunları üç aşamada yapılan değerlendirme ile saptadık. Başvuruda bulunan toplulukların oyunları, Festivalin teması olan ‘dayanışma’ ile örtüşürlüğü, oyunun oynanma sıklığı, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve festival sahnelerine uygunluğu açılarından değerlendirildi. Başvurular arasında yukarıda sıraladığımız ölçütlere giren çok sayıda oyun olmasına karşın, festival oyun sayısı tiyatroya uygun salon sınırlılığı nedeniyle 33 ile sınırlı tutuldu. Festivalimizin bu yılki konuk ülkesi İsviçre’dir. Festival açılış oyunu İsviçre’den Theatre AD-HOC’un D'EXIL en EXIL/Sürgünden sürgüne oyunu olacaktır. Fransızca, Türkçe alt yazılı Müzikal oyun 7 Aralık gecesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sahnesi’nde tekrarlanacaktır” dedi.

İKİ BİN BEŞ YÜZ KİŞİYE ÜCRETSİZ

Tunalı, yurtdışından 2 konuk oyun geldiğini söyleyerek, “İsviçre’nin yanı sıra Kıbrıs’ın en eski tiyatrolarından Baraka Tiyatro da Festivalimizin konukları arasında. 3 çocuk oyunu, 5 üniversite topluluğu, 3 sokak oyunu, 1 mobil oyun Festivalde yer alacaklar. İstanbul ve Mardin’den 2 Kürtçe oyunun oynanacağı festivalde Türkiye’de 3D Mapping teknolojisini ilk kez kullanan Yolcu Tiyatro da Festival konukları arasında olacak. Türkiye’nin çeşitli illerinde oyununun gösterimi son anda verilmiş salonlar iptal edilerek sansürlenen Samsun Sanat Tiyatro’sunun ‘Diren’ adlı oyunu da Festivalimizde ‘Dayanışma’ konuğu olarak yer alacak. Festivalimizde; 33 Tiyatro grubunun 42 gösteriminin yanı sıra, 1 Atölye çalışması (Tiyatro Yazarı-Yönetmen Sedef Ecer’in Okuma Tiyatrosu ile sonuçlanacak 4 günlük tiyatro atölyesi ) ve ‘Gezi’nin Sanata Etkisi’ konulu 1 Panel (Barış Atay, Ragıp Yavuz ve Sedef Ecer) yapılacaktır. Şehir Tiyatrolarından Üniversite Topluluklarına, Özel Tiyatrolardan Amatör Topluluklara, Çocuk Tiyatrosundan deneysel arayışlara değin tiyatro yelpazesinin tüm renklerini buluşturacak bir zemin olmayı hedefleyen Festivalimizin sosyal sorumluluk projesi de; ‘Tiyatro tozu yutmamış’ insanlarımız, çocuk ve gençlerimizi ücretsiz olarak konuk etmektir. Bu amaçla belediyelerimizin Semt evleri ile ÇYDD, TEV, EÇEV gibi Vakıflarla, Belediyelerimizce belirlenmiş olan gün ve salonlarda yaklaşık 2 bin 500 kişiye ücretsiz oyun oynanacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

İZMİR BARIŞ İÇİNDE YAŞANAN KAVİMLER KAPISIDIR

Sanat festivallerinin toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirirken; onu canlandıran, coşku ve dayanışma duygularını harekete geçiren gücün kaynağı olacağına dikkat çeken Tunalı, konuşmasına şöyle devam etti: “Ana destekçimiz birikim gayrimenkul olmak üzere, İsviçre Türkiye Büyükelçiliği’ne ve İzmir Fahri Konsolosluğu’na, Konak, Gaziemir, Buca, Karabağlar, Bornova, Güzelbahçe, Balçova ve Karşıyaka Belediyelerine, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’na, DİSK’e, Özsüt, Karaoğlu İnşaat, Güney Ajans, Ebruli Turizm ve Pınar Süt’ten oluşan destekçilerimize katkılarından ve yanımızda olduklarından dolayı teşekkür ediyoruz. İzmir bu desteği çoktan hak etmiştir. Çünkü İzmir; Homeros için ‘Gökyüzünün altındaki en güzel şehir!’ Aristo için ‘Görmezsen, eksik kalırsın’ Victor Hugo için -hiç görmeden- ‘Adına şiirler yazılan Prenses’ Andersen için ‘İlk bakışta gözüne tiyatronun çarptığı kent’ Halit Ziya Uşaklıgil için ‘Her dildeki opera-operet, dram ve komedi gruplarının gediklisi olmak’ dı. Kısaca İzmir’imiz, farklı kültürlerin, yaşam tarzlarının, inançların binlerce yıldır bir arada, barış içinde yaşadığı kavimler kapısı, tiyatro tarihimizin öncü kentidir. İzmir'de Tiyatro Festivali’nin varlığı; Kadifekale’deki 16 bin Kişilik Antik Roma Tiyatrosu’na bir saygı duruşudur.”

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.