TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karşıyaka- Fikri Altay Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karşıyaka’nın Fikri Altay Mahallesi’ndeyiz

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2015 06:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karşıyaka- Fikri Altay Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karşıyaka’nın Fikri Altay Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin tarihçesine baktığımızda 1972 yılında Demirköprü Mahallesi’nden ayrılarak Fikri Altay ismini alıyor. Mahallemizin muhtarı 25 yıldır bu görevde olan Mustafa Birlik. Karşıyaka futbol takımında 9 yıl boyunca profesyonel futbolculuk yapan Birlik, Fikri Altay Spor Kulübü’nün de yıllarca başkanlığı görevinde bulunuyor. Mahallemize döndüğümüzde orta gelir ve üstü bireylerin daha yoğunlukta yaşadığı bir yerleşim yeri olduğunu görüyoruz. Daha önce çarpık kentleşmenin olduğu mahalle son yıllarda eski binaların yerine yeni yerleşim alanlarının yapılmasıyla çehresini değiştiriyor. Bu değişim ise alt yapı sorununu ortaya çıkarmış. Mahalle sakinlerinin sayısının arttığını belirten Birlik, kanalizasyonun yetersiz kaldığını söyleyerek buna çözüm bulunmasını istedi

 

 TANER UYANIKER

 

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karşıyaka’nın Fikri Altay Mahallesi. Mahallemizin muhtarı 6 dönemdir bu görevde olan ve yaklaşık 25 yılını mahallesine hizmete adamış Mustafa Birlik. Muhtar Birlik uzun yıllar Karşıyaka futbol takımında top koşturmuş bir isim. 1972’den 1981 yılına kadar Karşıyaka’da sağ bek mevkiinde görev alıyor. Mahallemizin tarihine baktığımızda 1972 yılında kurulduğunu görüyoruz. Demirköprü Mahallesi’nden ayrılarak bugünkü ismini alıyor. Mahallemizde genelde orta gelir düzeyine sahip bireyler oturuyor. Kira ücretlerine baktığımızda en düşük kiranın 700 TL olduğunu görüyoruz. Mahallemiz son yıllarda müteahhitlerin eski yapıları satın alarak yeni binalar inşa etmesiyle daha düzenli bir görüntüye sahip olmuş. 2 katlı binaların yerine 6-7 katlı binalar uzanıyor. Bu durum mahallede nüfus sayısının artmasına neden olmuş. Daha önce nüfusun yoğunluğuna göre inşa edilen alt yapı sistemi bu yeni oluşan nüfusu kaldıramaz noktaya gelmiş. Yağışlı havalarda kanalizasyonun taşması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu durumda mahalle için hem kötü koku hem de su baskınına neden oluyor. Muhtar Birlik, su kanalıyla kanalizasyon kanallarının birbirinden ayrılacağına dair duyum aldıklarını söyleyerek bunun yapılmasının bir an önce istediklerini belirtti.

FUTBOLCU MUHTAR

Muhtar olma sürecinden bahseden Birlik, spordan gelmesinin bunda rolünün olduğunu söyledi. Birlik, “Futbolun içinde olmamız nedeniyle mahalle halkı tarafından tanınıyorduk. Bunun yanında futbol hayatım bittikten sonra mahallemde market işletmem mahalle insanıyla daha fazla yakınlaşmamızı sağladı. Önceki muhtarımız beni zorla kendine aza yapmıştı. 1. aza seçilmişti. Muhtarımız bir yıl sonra vefat edince yerine ben geçtim ve bir sonraki seçimlerde de adaylığımı koydum. Mahalle sakinleri de bizi sevdikleri için bu göreve getirdiler. Ben de 25 yıldır yürüttüğüm bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktayım” dedi.

Mahallenin sorunlarına değindiğimiz zaman kanalizasyon sisteminde problem yaşadıklarını söyleyen Birlik, şunları ilave etti: “Eskiden mahallemizde 1 ve 2 katlı binalar bulunmaktaydı. Son yıllarda bu binaların müteahhitlere verilmesiyle mahallede çok katlı binalar arttı. Bunun artması nedeniyle nüfus yoğunluğu da oluştu. Bu oluşan nüfus yoğunluğunu bu kanalizasyon sistemi kaldıramıyor. Bize söylenen yakın bir zamanda yağmur ve kanalizasyon sistemlerinin birbirinden ayrılacağı yönünde. Bunun gerçekleşmesi mahalle halkını rahatlatacaktır. Bizde en kısa zamanda olmasını istiyoruz.”

TEDAŞ’LA İLGİLİ SORUN

Mahallelerine doğalgazın geldiğini belirten muhtar Birlik, bunun sonucunda yollarda oluşan problemlerin kendilerini rahatsız ettiğini dile getirdi. Birlik, “Mahallemizde herkes doğalgaz kavuştu. Bu güzel bir şey. Bunu sağlarken yollarımızın hepsi kazıldı ve daha sonra bu doğalgazı döşeyen firma bu asfaltlara yama yaptı. Bu yapılan çalışmalar yetersiz olmuştur. Mahalle asfaltlarımızın her yeri yamalı bir görüntüdedir. Belediyeyle görüştük ve sağ olsunlar bu konuyla ilgileneceklerini belirttiler bizde bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istemekteyiz” diye konuştu.

TEDAŞ’la ilgili sorun yaşadıklarını belirten Birlik, bu kurumun devletin elindeyken daha iyi hizmet aldıklarını ifade etti. Birlik, “Vatandaş bir sorun olduğunda bizi arıyor. Biz de bu sorun çerçevesinde TEDAŞ’ı arıyoruz. Aradığımız zaman gelip yapacağız diyorlar ama bu bazen bir haftayı bulmaktadır. En ufak bir sokak lambası sorunu bile zamanında çözülememektedir. Mahalle sakinleri defalarca şikayette bulunuyor. Biz de iletiyoruz ama ne yazık ki hizmeti zamanında alamıyoruz” dedi.

“BAĞKURU DEVLET ÖDEMELİ”

Muhtarların 1945 yılında çıkartılan yasayla görevlerini sürdüklerini belirten Birlik Şunları söyledi: “Muhtarlar şu anda kimliksiz durumdalar. Muhtarlar bir suç işlediklerinde devlet memuru statüsünde yargılanmaktadırlar ama devlet memurunun avantajlarından faydalanamamaktadırlar. Muhtarların tam anlamıyla bir kimliğe kavuşturulmalarını istiyoruz. Bunun yanında ben emekliyi ama çoğu muhtar arkadaşımız emekli değil ve Bağkurlarını kendileri ödemek zorunda kalmaktadırlar. Alınan paralar ortadayken bir de bu tutar ödenince muhtarlara bir şey kalmamaktadır. Bu Bağkur’un devlet tarafından ödenmesi gerekmektedir. Tebligat kanunuyla ilgili de sorunlar yaşamaktayız. Postalar muhtarlara bırakılıyor ve bu postalar nedeniyle biz vatandaşlarla sorun yaşamaktayız. Vatandaşlar almayı unutuyor sonra ‘bize neden getirmedin’ diyorlar. Bu kez biz vatandaşla kötü oluyoruz. Bu kanunun değiştirilmesi gerekmektedir.”

Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Birlik, mahalleli her sorunu için muhtarların kapısını çaldığını söyledi. Birlik, “Mahalle sakinlerimiz için muhtar bir abi bir baba görevi görmektedir. Mahalle sakinleri aklınıza gelebilecek her sorun için bize danışırlar. Muhtar mahallenin ahenk taşıdır diyebilirim. Bunun yanında mahallelinin danışma mercisidir. Bu yüzden muhtarlıklar önemlidir ve kapatılmalıdır. Kapatılırsa bazı kurumlarda yığılmalarda oluşacaktır” diye konuştu.

Mustafa Birlik Kimdir?

1951 yılında Makedonya’da dünyaya geldim. 1960 yılında Türkiye’ye göç ettik. Göç ettiğimiz o tarihten itibaren mahallemde ikamet etmekteyim. İlk ve ortaokulu kendi mahallemde okudum. Lise eğitimimi İzmir Ticaret Lisesi’nde tamamladım. 1972-1991 yılları arasında Karşıyaka Futbol Takımı’nda sağ- bek mevkiinde top koşturdum. Futbolculuk hayatımdan sonra market açarak onu işlettim. 1990 yılında muhtarlık seçimlerine katıldım ve seçildi. O tarihten beri mahallenin muhtarı olarak görevimi sürdürüyorum. Evliyim ve 1 çocuğum var

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemiz 1972 yılında kuruluyor. Demirköprü Mahallesi’nden ayrılarak Fikri Altay ismini alıyor. Mahallemizde 1 tane ilkokul, 1 tane cami bulunuyor. Sağlık ocağı mahallemizde bulunmuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 8500

Mahallenin seçmen sayısı: 5120

Mahallenin posta kodu: 35560

Mahallenin cadde sayısı: 1

Mahallenin sokak sayısı: 56

Mahallenin muhtarı: Mustafa Birlik

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.