TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çıray Büyük Anadolu Sempozyumunda Konuştu

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Türkiye’de etnik ve dini kutuplaşmanın tehlikeli boyutlara vardığını belirterek, “Amaçları iktidarlarını mümkün olduğu kadar yaymak. Ama bunu yaparken Türkiye’ye zarar veriyorlarmış, bölücülük yapıyorlarmış. Kimin umurunda!  Biz elimizden geldiği kadar bunları anlatacağız” diye konuştu

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2015 08:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çıray Büyük Anadolu Sempozyumunda Konuştu

SAMİ GÖKÇE/ANKARA 

CHP İzmir Milletvekili  ve  Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray CHP Konak ilçe başkanı Mehmet Şakir Başak’ın ve “Yedi Bölge Yedi İlçe Kardeşçe Hareketlilik Projesi” kapsamında düzenlediği Büyük Anadolu Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Günümüzde bütün iletişim kanallarının açıklığına,  sosyal medyanın gelişmesine rağmen bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Gençlerimizde dost değil taraf olma, kendilerini etnik ve dini kimliklerine indirgeme eğilimlerinin güçlendiği söyleniyor. Bu doğruysa bir felâketin habercisidir. O zaman yeni bir sorunumuz var demektir. Bu sorun vatandaşlarımız arasında sevgi bağlarını koruma sorunudur” dedi.

ASIL OLAN YURTTAŞLIK KARDEŞLİĞİDİR

"Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni kardeştir söyleminin"  bölücü olduğunu ifade eden Çıray modern toplumlarda asıl olan yurttaşlık kardeşliği olduğunu vurguladı. Yurttaşlık kardeşliğinden söz ederek, kardeşliğin tüm ön şartlarının ortadan kaldırıldığını ifade eden Aytun Çıray, bunun için insanların birbirlerine yakınlaşmalarını zorlaştıran her türlü engelin ortadan kaldırılması gerektiğini yanlış anlamaları, önyargıları, kasıtlı saptırmaları, siyasi hesap, cehalet ve kabileci fanatizmin yerine hukukun üstünlüğüne dayalı güvenliğin sağlanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Çıray, “Vatan” demenin aklınıza her estiğinde her köşesine gidebileceğiniz bir yer olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Hakkârili bir kardeşim Muğla’da bir kıyı kasabasına gitse, deniz gören çam kokulu ıssız ormanlarda yürüyüşe çıksa, cep telefonu çekiyorsa en yakın arkadaşını arasa, ona ‘bil bakalım ben neredeyim şimdi?’ dese, arkadaşının ‘Ya sen orada ne arıyorsun, canına mı susadın?’ diye sormak aklının ucundan geçer mi? Hayır...  Çünkü vatan böyle bir şey.  Vatan demek aklınıza esince her köşesine çekip gidebildiğiniz, üzerinde hiçbir korkuya kapılmadan nefes aldığınız,  sevdiklerinizin sizin için neredesiniz diye hiçbir endişe duymadıkları topraklar demek. Vatan, istediğiniz her an, istediğiniz her yerinde bir hayat kurabileceğiniz yerdir. “

GÜVENLİK ENDİŞESİ OLMADAN

“Gölge Başbakan ikidebir muhalefete ‘ülkenin Güneydoğu’suna gidemezsiniz’ diyor. Bu ayıp da ona yeter. Çünkü vatan, aklımıza esince kalkıp gideceğimizi bildiğimiz topraklardır. İşte burada görev sana düşüyor gölge Başbakan. Egemenlik alanımız içindeki her yerde güvenliği tesis edeceksin ki, biz seyahat özgürlük hakkımızı kullanalım. 12 Eylül darbesinin bir ürünü olan AKP ne yazık ki siyasette etnik ve dini farklılıklarımızı iyice öne çıkardı. Erdoğan inançlı bir Müslüman olan genel başkanımıza Konya’dan seslenerek… ‘Ben Sünni olduğumu söylüyorum, sen neden Alevi olduğunu söylemekten utanıyorsun’ diyecek kadar ileri gitti. Ben Sünni’yim, içimizde Alevi dostlarımız var. Bunlar bizim Allah’a ulaşma yollarımız. Ama siyasetçiler mezhepleriyle, ırkları ile değil,  namuslu olmalarıyla, bilgili olmalarıyla, şerefli olmalarıyla, hizmetleri ile lâik ve demokrat olmalarıyla gurur duyabilirler”

ERDOĞAN’IN TİMSAH GÖZYAŞLARI

Erdoğan’ın acılar konusundaki gözyaşlarının Timsah gözyaşı olduğunun altını çizen Çıray, “Yeni bir devlet kurulurken acılarımız olmuştur. Ama tekrar tekrar acılara dönülmez. Geçmişten husumet değil, ders çıkarılır. Siz CHP’liler Kemal Kılıçdaroğlu’nu devleti kuran partinin başına seçerek bunu ortaya koydunuz zaten şimdi biz CHP’lilere düşen, vefanın bir gereği olarak bütün enerjimizle, bütün yaratıcılığımızla, bütün olumlu duygularımızla çalışmak. Korkmayın, CHP kurucu değerleri gözden çıkarmaz. Bizim yenilik derken kastettiğimiz şey, kurucu değerleri daha zenginleştirerek ülkemizi Atatürk devrimlerinin ışığında kardeşçe sonsuza kadar yaşatmaktır. Onlara, milletimizin yeniden şevk ve heyecanla paylaşacakları çağa uygun anlamlar vermek. Ancak böyle yaparsak  bize kulak tıkayan vatandaşlarımızın bize yeniden kulak vermelerini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE BU KADAR TEK SESLİ DEĞİLDİ

AKP’nin amacının iktidarlarını mümkün olduğu kadar yaymak olduğunu vurgulayan Çıray,  “Ama bunu yaparken Türkiye’ye zarar veriyorlarmış; Bölücülük yapıyorlarmış. Kimin umurunda! Biz elimizden geldiği kadar bunları anlatacağız. Ancak işimiz zor. Çünkü bazı muhalefet kanalları kapalı. Korku dağları sarmış. Türkiye o çok eleştirdikleri, bire bin katarak kötüledikleri tek parti döneminde dahi bu kadar tek sesli değildi. İnsanlarımız bu kadar sistematik, bu kadar organize yanlı bir medyaya mahkum edilmemişti” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.