TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“’Zorlama yoksa’ ibaresi kabul edilemez”

Tasarıyla ilgili komisyonda görevli CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, tasarıdaki ensest maddesindeki ‘18 ve 15-18 yaş arasındaki çocuklara enset uygulayanlara farklı ceza’ öngörülmesine tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2014 06:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“’Zorlama yoksa’ ibaresi kabul edilemez”

HALİDE DEMİR

Çocuk cinayetleri ve istismarına karşı devrim niteliğinde düzenlemeler ve ağır cezalar getiren tasarı, Adalet Komisyonu’ndan geçti. Pazartesi günü son şekli verilecek olan yeni yasal düzenlemenin önümüzdeki hafta için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi ve onaylanması bekleniyor.

Yasa düzenlemesiyle ilgili komisyonda görev alan CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, yeni yasal düzenlemede çocuğunu dilendiren ya da çalıştıranlar da suç işlemiş sayılması, cinsel tacizde defalarca muayeneye son verilmesi, çocuklara karşı cinsel suç işleyenlerin bir daha çocuklarla ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışamayacağı gibi hükümlerin yanı sıra ağırlaştırılmış müebbet cezası gibi maddelerin bulunmasının son derece önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

TASARIDA ENSEST DE İLK KEZ TANIMLANDI

Prof.Dr. Hülya Güven, ensest kavramının da ilk kez tanımlandığı yeni yasa tasarısındaki ensestle ilgili bir maddeye komisyonda eleştiri getirdiğini ve Pazartesi günü bu maddenin değiştirilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, sözkonusu maddede 18 yaş üstündeki kız veya erkeklerin ensest mağduru olup durumu şikayet etmesi durumunda, ensesti uygulayan kişiye 18 yıl ceza öngörüldüğünü; ancak aynı durumu yaşayan 15-18 yaş arasındaki ensest mağdurları için, ‘zorlama sözkonusu değilse’ ibaresinin eklenip, ensesti uygulayana 6 yıl ceza öngörüldüğünü belirtti.

EŞİT CEZA UYGULANMALI

Tasarıyla ilgili gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan 18 yaş ile 15-18 yaş arasındakilere ensest uygulayanlara farklı ceza öngörülmesinin kabul edilemez ve mantıksız olduğunu, bunun için diretmeleri sonunda 15-18 yaş arasında istenen cezanın 6 yıldan 10 yıla çıkarıldığını anlatan CHP PM Üyesi ve komisyon üyesi Prof. Güven, her iki yaş grubundaki cezaların eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Milletvekili Prof. Hülya Güven, “Benim orada eleştirdiğim konu, özellikle ensest ilişkide her iki yaş grubuna öngörülen iki farklı ceza hakkında oldu. 18 yaş üstü bir kız ve erkek ensest kurbanı ise mağduru ise, şikayet ettiği takdirde ensesti uygulayan kişi 18 yıl ceza alacak. Ama mağdur, 15-18 yaş arasında ise, zorlama söz konusu değilse yani kendi isteği sözkonusu ise, diye bir ibare var. Cezası da 6 yıl olarak belirlenmiş. Biz eleştirince 10 yıla çıkardılar. Ama bize göre cezada hala eşitlik yok. Suç aynı suç. Üstelik 15-18 yaş arası mağdurlar hala çocuk. Ve kendi iradeleri, rızaları ya da zorlama sözkonusu değilse diye bir durum sözkonusu bile olamaz. Bir kız ya da erkek çocuğu, babası, amcası, kuzeni her neyse isteyerek ilişkiye mi girer? Böyle bir şey olur mu? 18 yaş altı zaten reşit olmamıştır ve çocuktur. Dolayısıyla nasıl olur da isteğiyle ensest ister. O nedenle 18 yaş üstüyle bu cezanın eşitlenmesi lazım. Pazartesi günü komisyonda bunu tekrar dile getireceğiz” şeklinde konuştu.

CEZA ARTTIRIMI VE MÜEBBET HAPİS ÖNEMLİ

CHP’li Vekil Prof. Güven, TBMM’ye gelmesi beklenen yeni yasa tasarısındaki şu maddelerin önemli ve olması gereken uluslar arası standartlarda olduğunu belirti: “Düzenleme maddelerine göre çocuklara karşı işlenen her türlü cinsel suçun ceza oranları artırılacak. 36 yıllık ağırlaştırılmış müebbet cezası, çocuk cinayetlerinde 40 yıl olarak uygulanacak, en az 5 yılı hücrede geçirilecek. Cinsel saldırı suçlarında ceza 12 yıldan 20 yıla çıkarılacak. Koşullu salıverme, denetimli serbestlik, erteleme, paraya çevirme, iyi hal, tahrik indirimi olmayacak. Terör suçlularına uygulanan, cezaların 4'te 3'ünü yatma kuralı ilk kez çocuk tacizcileri için de uygulanacak. Çocuğa cinsel istismardan hüküm giyen kişinin kimliği, yaşadığı, ilişki içerisinde olduğu çevrede açık şekilde ilan edilecek. Hem ceza caydırıcı olacak hem de çevresinde yaşayanlar önlem alabilecek. Cinsel tacizin, mektup, elektronik posta ve internet ortamlarında teşhir suretiyle ya da cep telefonu mesajları yoluyla işlenmesi durumunda ceza 3 yıla çıkacak. Yılbaşı kutlamaları, konserler gibi alanlarda işlenen taciz suçları için de aynı ceza geçerli olacak. Taksim'de yılbaşı kutlamaları örneğinde; tacizciler 3 yıl hapisle yargılanacak.”

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.