TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karabağlar- Üçkuyular Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Üçkuyular Mahallesi. Mahallemiz muhtarı 2. dönemini yapan ve emekli olan Mualla Candaş. Mahallemiz ilk kez 1976 yılının başlarında oluşmaya başlıyor

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karabağlar- Üçkuyular Mahallesi

TANER UYANIKER

 

 

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Üçkuyular Mahallesi’ndeyiz. 1976’lı yıllardan itibaren oluşmaya başlayan mahalle, 1985 yılında Üçkuyular ismiyle kuruluyor. Mahallemizin muhtarı ise 2. dönemini icra etmekte olan Mualla Candaş. Mahallemiz genelde emekli kesimin oturduğu bir yer konumunda. Mahallede İzmir Üniversitesi’nin bulunması mahalle için bir avantaj olarak görülüyor. Şehirleşme anlamında mahallenin pek bir sorunu görünmüyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli sorunlarından birisi Rıza Özmenoğlu okulunun dış bahçe duvarının göçme tehlikesi içinde bulunması. Milli eğitime bulunla ilgili başvuruda bulunduklarını belirten Candaş, “Veliler kendi arasında para toplasın diyorlar. Bu görev Milli Eğitim Müdürlüğü’ne aittir ve duvar yıkılırsa onların sorumluluğundadır” dedi.

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Üçkuyular Mahallesi. Mahallemiz muhtarı 2. dönemini yapan ve emekli olan Mualla Candaş. Mahallemiz ilk kez 1976 yılının başlarında oluşmaya başlıyor. Zamanla gelişen mahalle 1985 yılında Üçkuyular ismini alıyor. Mahallemizde çoğunluklu olarak emekli kesimin yaşadığını söyleyebilirim. Muhtarımız Candaş’ın ifadesiyle ekonomik olarak orta kesimi temsil eden bu vatandaşlar, şimdi emekli maaşlarının yetersiz kalması ve hayatın daha da zorlaşması nedeniyle orta gelirlinin altına düşmüş durumdalar. Mahallemize kentleşme anlamında baktığımızda bir sorunla boğuşmuyor. Bir de mahallede bulunan İzmir Üniversitesi mahalle için bir şans niteliğinde. Metronun buraya gelmesi bu bölgeye rağbeti artırmış durumda. Bu durum kira tutarlarına yansımış bulunuyor. Mahallemizin sorununa geldiğimizde; karşımıza Rıza Özmenoğlu Okulu’nun dış bahçe duvarının göçme tehlikesi içinde bulunması çıkıyor. Duvarın çocuk ve vatandaşlar için bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Candaş, bu konu hakkında müracaatlarını Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptıklarını ifade etti. Milli Eğitim Müdürlüğü sorumluluğunda olan bu duvarın bir an önce yenilenmesi gerektiğini söyledi.

BAHÇE DUVARINDA TEHLİKE!

Muhtar olma sürecinden bahseden Candaş daha önce çalıştığı işle yakın olması nedeniyle bunu seçtiğini söyledi. Candaş, “Daha önce mahalli idarelerde çalışmıştım. Oradan mahalleleri iyi tanıyordum. Haliyle muhtarlık kurumunu da biliyordum. Emekli olduktan sonra böyle bir karar verdim. Mahalle sakinleri de beni bu göreve layık gördüler. Bende elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum” dedi.

Mahallenin sorunlarını konuştuğumuz Candaş, en çok Rıza Özmenoğlu Okulu’nun dış duvarından şikayetçi. Candaş bu konuda şunları söyledi: “Bu okulumuzun dış duvarı tehlike arz etmektedir. Çökme tehlikesi göstermektedir. Bu durumu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettik. Milli Eğitim, ‘velilerden para toplanılsın, yapılsın’ diyor. Ya da topu belediyeye atıyor. Bulunduğu alan itibariyle Milli Eğitim sorumludur ve bu duvarın yenilenmesi ya da yeniden yapılmasını onlar yapmak zorundadır. Eğer orada duvar çöker ve altında çocuk ya da vatandaşlardan birisi kalırsa bunun sorumlusu Milli Eğitim Müdürlüğü’dür.”

“MUHTARLIK AKTİF HALE GETİRİLSİN”

Gürsel Aksel Bulvarı’nın yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Candaş, “Kaldırımlar ve merdivenler dökülmeye başladı. Bu alanların ömrü dolmuş durumdadır. Bu konuyla ilgili yetkili mercilerle görüştük. İzmir Büyükşehir Belediyesi programa alındığı belirtti. Biz de yapılacağını bekliyoruz” dedi.

Bazı sokaklara kaldırım yapılmasını istediklerini söyleyen Candaş, bu sorunun kısa sürede çözülmesini istediklerini sözlerine ekledi. Candaş, “12, 68, 69, 5, 6, 9 ve 14 sokakların parke taşına ihtiyacı var. Şu an o yollarımız asfalt. Bununla ilgili de başvurumuz oldu. Bu konunun programa alındığı söylendi. Biz de yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Muhtarların yetkilerinin azaltılmasından yakınan Candaş, “Muhtarlık kurumu pasifize edilmiş durumdadır. Muhtarlığın elindeki tüm yetkiler nüfus müdürlüğüne verilmiş bulunuyor. Muhtarlıklar da bir işe yaramaz gibi bir durumda görünüyor. Muhtarlığın tekrardan aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Muhtarlıktaki giderlerimizi zor karşılamaktayız. Muhtarlığın giderleri olan elektrik, su, internet, telefon ve kırtasiye malzemelerini kendi cebimizden karşılıyoruz. Bu tüketimi yaparken kendimiz için değil vatandaş için yapıyoruz. Bu yüzden devletin bu ihtiyaçlarımızı karşılamaları gerekmektedir. Mahalle için bir bilgiye ihtiyaç duyduğunda devlet bize müracaat ediyor ama yardıma gelince yapılmıyor. Başka bir sorunumuz da; vatandaşlar mahalleden gidiyor bunu nüfus müdürlüğünde gerçekleştiriyorlar. Bizim sistemden çıkmıyor. Bizden de insanlar bilgi alıyor yanlış yönlendirme oluyor. Biz de devletin bir kurumuyuz nüfus müdürlüğünden önce bize gelinmesi gerekiyor. Tebligat kanunuyla ilgili de sorun yaşıyoruz. Bu kanunun değişmesi gerekmektedir. Bizi zor durumda bırakmaktadır” dedi.

“MUHTARLIK MAHALLE İÇİN GEREKLİ”

Mahalle için muhtarın önemine dikkat çeken Candaş, mahalle için muhtarın ne ifade ettiğini şöyle açıkladı: “ Muhtarlık mahallenin merkezi durumundadır. Muhtarlık vatandaşların ilk temas ettiği yerdir. Vatandaşlar bütün sorunlarını gelip bize anlatırlar. Muhtarlıklar olmazsa mahalle sakinleri zorluk yaşar. Biz muhtarlık olarak mahallenin sorunlarını tek bir elde toplarız ve yetkili kurumlara iletiriz. Biz olmazsak insanlar tek başlarına bu kurumlara müracaat etmek zorunda kalacaklar. Bu da o kurumlarda yığılmaya neden olacaktır. Bizim tarafımızdan iletilen problemler daha sağlıklı bir şekilde o kurumlara ulaşmaktadır” dedi.

Mualla Candaş Kimdir?

1959 yılında İzmir’de doğdum. 40 yıldır da bu mahallede yaşamaktayım. Muhtarlıkta da ikinci dönemimi yapmaktayım. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Evli ve bir çocuk annesiyim. Muhtarlıktan önce Valilik Mahalli İdareler Müdürlüğü’nde müdür vekilliği görevi ve şeflik yaptım.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle, 1976 yılında itibaren oluşmaya başlıyor. 1985 yılında ise Üçkuyular ismini alıyor. Mahallede, İzmir Üniversitesi ve 2 tane ilkokul var. Sağlık ocağı ve cami bulunmuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 12000

Mahallenin seçmen sayısı: 8300

Mahallenin posta kodu: 35140

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 37

Mahallenin muhtarı: Mualla Candaş

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.