TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Toprak açıkladı: Mallar hazineye

İzmir’de uzun süredir gündem de olan ve Vali Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu karşı karşıya getiren Özel İdare Malları ile ilgili açıklama geldi. Toprak malların tahsisinin komisyon tarafından yapıldığını açıkladı ve tüm malların maliye hazinesine verildiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2014 07:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vali Toprak açıkladı: Mallar hazineye

Sağlık Eğitim Yerel Yönetim Politika Muhabirleri ve Danışmanları Derneği’ni (SEYEPDER) Valilik’teki makamında kabul eden Vali Toprak gündemdeki konuları değerlendirdi. Toprak Özel İdare Malları ile ilgili alınan son kararı şöyle açıkladı; “Parça sayısını bilmiyorum. Köy tüzel kişilikleri ve kapatılan belde belediyelerinin mallarının önemli bir kısmını ilçe belediyelerine devrettik. Her bir ilçede karar alındı. Bunların gizliliği yok. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın istemesi kadar doğal bir şey de yok. Özel İdare’nin kapatılmasından sonra yürütülen süreçte ihtiyaç fazlası personel harici konu dışında tüm işlemlerle ilgili karar verilmiştir. İlgili noktalara duyurulma ve tebliğ aşamasındadır. İlgili mal paylaşım komisyonunun toplanma süresi devam ediyor. Ana komisyon kararlarını aldı. İlgili belediyelere bildiriliyor. Açık ve nettir ki paylaşımlar yapılmıştır. Biz Anayasa’ya ve kanunlara inanıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı kuruluş kanununda devlet adına her türlü taşınmaz ve taşınırların kullanım hakkı idare etme hükmü var. Bunun da karşılığı maliye hazinesidir. Maliye Hazinesi hem alıcı, hem verici noktadadır. İlgili kurumların kullanması için altyapıyı oluşturur ve gayrimenkulleri üzerinde tutar. Gerektiğinde ilgili kurumlara tahsis yapar. Bugün bir hizmet için ayarlanan gayrimenkuller hizmet alanı bittiği için asıl sahibine döner. Maliye de bunu yönlendirir. Buna karşı çıkmak sisteme, hukuka, Anayasa’ya karşı çıkmaktır. Bu hakkın sonrasında bir hukuksuzluk varsa ona göre karşı çıkmak gerekir. Peşinen ‘bu iş yanlıştır’ demektense hazine bunu kullanırken yanlış yapıyorsa onu sorgulamak lazım. Her bir kamu taşınmazının mutlaka sahibi kamu hazinesidir. Tahsis yapıldığı yer Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Biz Hazine’ye güvenmek zorundayız. Önemli olan bu sistem içerisinde yanlış kullanım varsa onu tartışmaktır. Bana göre burada bir problem yok. Sanki sorun varmış gibi konuşuluyor. Bu sistem içerisinde kanun ‘Fiilen bakanlıkların kullandığı hizmet alanı varsa komisyon verecek’ diyor. Bir sağlık ocağı ve toplum merkezinin de kullanımı yani tahsisi Sağlık Bakanlığı’na verilir. Bu kadar basittir” dedi.

“BİR AY BELEDİYEYE PARA GELMESİN MAAŞ ÖDENEMEZ”

Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “malların tapularını bize verin” açıklamalarını da yorumladı. Toprak, “Büyükşehir Belediyesi’nden geçen bir yer ise oraya verilebilir.  İyi niyetle konuşuyoruz.  Ben de olsam ‘bana verin’ derim. Ama bu eşyanın tabiatında var. Sayın başkan da ‘bunları ben alsam şöyle planlama yapar ve değerlendiririm’ diyor.  O kendi planını yapmış olabilir. Bilemem. Kurumun ihtiyacı varsa talep ederse uygun görülür ve maliyeden alır. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Belediye malları da devlet malı niteliğindedir. Çünkü kaynağını bütçe gelirlerinden alıyor. Vergi de devletin hukuku çerçevesinden alınıyor.  Bir ay belediyelere pay verilmesin maaş verilemez. Bunu iddia ediyorum. Çıkıp ‘efendim yerelin malı’ diyorlar. Devletin malı yereldir, yerelin malı devletindir” diye konuştu.

“KONUYLA İLGİLİ KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI BELLİDİR”

Vali Toprak, İzmir’e uygulanan sistemin bazı illerde farklı uygulandığı yönündeki sorulara ise malların Trabzon’da belediyelere, İzmir’de maliyeye bırakılması ile ilgili, “Bu durum olabilir. Her yerde aynı olsaydı. İzmir’in adı Trabzon, Trabzon’un adı da İzmir olurdu. Bak böyle bir şey yok. Sizin adınız farklı benim adım Mustafa. Örnek gösterilme konusu yanlıştır” diyerek yanıt verdi. Toprak, Ankara’dan talimat alıp almadığı yönündeki konuya da, “Olamaz efendim. Nasıl olur ya? Olayın sistemi açıktır. Komisyonun nasıl çalıştığı bellidir. Kanun açıktır” dedi.

“PERSONEL KONUSUNU DEĞERLENDİRİYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun iade ettiği Özel İdare’nin üst düzey bürokratları ile ilgili de konuşan Vali Toprak, “Orada kanun belli bir hüküm getiriyor. Kanun ‘Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na bağlı olan memurların dışındaki kişileri ilgilisine göre belediyelere verebilirsiniz’ diyor. Bunlar mühendis, üst düzey personel gibi kişilerdir. Aktarma yapıldıktan sonra belediyeler valiliğe müracaat edebiliyor. Neye göre müracaat edebiliyor. İhtiyaç fazlası ise müracaat edebilir. Valilikteki komisyon ihtiyaç fazlası olduğunu beyan eden belediyelerden bütçeyi, personel fazlasını, norm kadroyu isteyebiliyor. Yasa ‘Oralara bak, ihtiyaç fazlası bildiren belediyeleri incele’ diyor. Komisyon bunu yapmak zorundadır. Eğer ihtiyaç fazlası ise biz de Devlet Personel Başkanlığı’na göndereceğiz. Gönderene kadar maaşlarını belediyelerden alacaklardır. Personel başkanlığı sorun olmayacak şekilde aynı il içinde görevlendirecektir. İhtiyaç fazlası mıdır, değil midir ona göre bakılır ve değerlendirilir” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.