TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mert'ten yeni hayata 'Merhaba'

Nakil sonrası iyileşip etrafına gülücükler saçan, eliyle öpücükler gönderen Ata Mert’in ailesiyle taburcu olmadan önce çizdikleri mutluluk tablosu görülmeye değerdi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mert'ten yeni hayata 'Merhaba'

İzmir'de, doğumunun üzerinden 2 ay geçmesine rağmen sarılığı devam eden minik Ata Mert Aşık'ın, doğuştan safra kanallarının olmadığı belirlenerek 'Bilier atrezi' tanısı konuldu. Büyümesi için zaman kazanmak amacıyla geçici bir operasyon olan 'Kazai ameliyatı' yapılan minik Ata Mert 14 aylık olunca, babası Murat Aşık'ın karaciğerinin bir parçasının nakledilmesiyle hayata tutundu. Baba- oğul iyileşip taburcu olurken, annesi 36 yaşındaki Sibel Aşık, "Oğlumuz yeni bir hayata başladı" dedi.

 

Pek çok yeni doğan bebekte görüldüğü gibi minik Ata Mert'te de sarılık başladı. Ancak Ata Mert'in sarılığı geçmeyip, süreç uzadı. Aşık çifi, Ata Mert'i doktora, hatta bir keresinde endokrinoloji uzmanına da götürdü. Bu uzmanın aileye yanıtı, “Bir şeyi yok, bana niye getirdiniz?" oldu. Bu yanıtı aldıktan birkaç gün sonra ise minik Ata Mert acillik oldu. Yapılan tetkiklerde Ata Mert'in doğuştan safra kanallarının olmadığı belirlendi, 'Bilier atrezi' tanısı konulan bebek için kazai operasyonu önerildi. 55 günlükken bir şeyi yok denilen Ata Mert, 64 günlükken bıçak altına yatıp, büyümesi için zaman kazanma amacıyla geçici bir operasyon olan kazai ameliyatı oldu. Aşık çifti nakil için İzmir Kent Hastanesi'ne başvururken, Ata Mert'in nakle kadar kilo alması, büyümesi için özel bir program uygulanmaya başladı. Kazai ameliyatı olduğu 21 Nisan 2014 tarihinden tam bir yıl sonra 10 kiloyo ulaşan Ata Mert için kaçınılmaz son çabuk geldi. Kusmuğunda kan görülen Ata Mert'in yemek borusunda varis kanamalarının başladığı belirlendi. Baba Murat Aşık'ın donör olabileceğinin belirlenmesi üzerine nakil için düğmeye basıldı. Nitekim Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. murat Zeytunlu, Prof.Dr. Mehmet Alper, Prof.Dr. Çiğdem Arıkan, Opr.Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer Önen ve Opr.Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından baba- oğul geçen 21 Nisan'da nakil operasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyondan sonra önce baba Aşık, ardından Ata Mert taburcu edildi.

 

Doç.Dr. Kılıç, Ata Mert'te olduğu gibi safra kanalları yokluğunun bebekleri nakle götüren nedenlerin başında geldiğini söyledi, “Bu hastalığın tedavisi karaciğer nakli. Çok küçük bebeklere de nakil yapabiliyor olmamız hayat kurtarıyor. Ata Mert ve babası nakil sonrası çok iyi" diye konuştu.

 

Öte yandan, minik oğlunu daha nakile girmeden önce "Ciğerim" diye sevmeye başladığını belirten baba Aşık, "Çok kötü günler geride kaldı. Oğluma hayat verebilmenin mutluluğunu, huzurunu yaşıyorum. O benim canımdı, canım ciğerim oldu" dedi. Anne Sibel Aşık, gelişmeleri "kötü bir rüya" olarak gördüğünü belirterek, "Sarılıktan karaciğer nakline geldik, kabus gibi. Çocuğunu kaybedebilirsin denmesi, bir anne babanın duyabileceği en acı söz. Biz bunu yaşadık ama oğlumuz yeni bir hayata başladı. Hem eşim hem oğlum iyi, Allah'tan başka ne isteyebilirim ki. Doktorlarımıza da çok teşekkürler" diye konuştu. (DHA/İZMİR)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.