TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meclis'te Halepçe katliamı anıldı

Halepçe katliamında yaşamını yitirenler TBMM'de anıldı. Saddam Hüseyin 16 Mart 1988'de binlerce Kürt’ü Halepçe yakınlarında kimyasal gaz bombası ile öldürmüştü

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2015 08:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Meclis'te Halepçe katliamı anıldı

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in rejime karşı isyan başlatan ve çoğunluğu Kürt olan binlerce Iraklıyı kimyasal gaz bombasıyla öldürmesinin 27. yıl dönümü Meclis'te anıldı.

Sadık Yakut Başkanlığında toplanan Genel Kurul’da katliamın yıldönümü nedeniyle siyasi parti temsilcileri söz aldı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Halepçe yakınlarından on binlerce insanın atılan bombalar nedeniyle yaşamını yitirdiğini anımsatarak, "Bu acıyı unutmadık. Ortadoğu hala kan ağlıyor" dedi.

AK Parti Diyarbakır milletvekili Cuma içten bir sabah elma kokusuyla yatağından uyanan çoluk-çocuk binlerce kişinin zehirli gaz nedeniyle öldürüldüğünü anımsatarak, "Katliamda nice canlar öldürüldü. Çoluk-çocuk demediler. Herkesi öldürdüler. Katliamın etkileri sürüyor. Binlerce sakat insan kaldı geride. İçimiz hala yanıyor" diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise 16 Mart Halepçe katliamını her yıl anmanın ve acıyı hissetmenin insanlık görevi olduğunu söyledi. Parti olarak her türlü şiddete karşı olduklarını anlatan Altay, "Bizim şiarımız Yurtta Sulh Cihanda Sulh'tür. Katliamda ölenleri rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Halepçe katliamı 16 Mart 1988 sabahı zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 6 binden fazla insanın öldüğü, 7 binlerde fazla insanın da yaralandığı tahmin ediliyor. Ancak Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu tespit edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.