TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarımız Kaybolmasın

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici, ‘Çocuklarımız Kaybolmasın’ projesi hakkında gazetemiz Ege’de Bugün’e açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2015 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuklarımız Kaybolmasın

EMİNE ŞEKER

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici, ‘Çocuklarımız Kaybolmasın’  projesi hakkında 9 Aralık 2014 yılında Ankara’da bir basın toplantısı yaptıklarını belirterek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ströer Kentvizyon ve YAKAD olarak 3 kurumun üstlendiği bir projedir. Yakınlarını yıllardır kaybeden aileler olarak kaybolan çocuklarımız için gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Çocuklar kaybolduktan sonra çocukların bulunması çok daha zordur. Bizimde bu projede çıkış noktamız bu oldu. Bu yüzden çocuklar kaybolmadan önce neler yapabiliriz diye düşündük. Çocuk kayıplarının önüne geçebilmek için toplumun farkındalığını artırmaya yönelik projeler üretmeye karar verdik. Bu farkındalığı da billboardlarla kazandıracağımızı düşündük. Billboardlar aracılığı ile toplumun ve ailelerin farkındalığını artırabiliyormuşuz. İleride daha büyük sıkıntıların meydana gelmemesi için ailelerin bilinçlenmesini istiyoruz. Eğer çocuk kaybolmadan önce ailenin bilincini artırabilirsek çocuk kayıplarını azaltmış oluruz. Kayıp vakalarının önüne geçmiş oluruz. Bu proje 9 Aralık 2014 tarihinde farkındalığı artırmak adına başlamış oldu” dedi

7 BİN 500 ÇOCUĞUN KAYIBINDAN BAHSEDİLİYOR

‘Çocuklarımız Kaybolmasın’ projesinin yaklaşık 6 ay süreceğini vurgulayan Özbilici, “26 şehirde binlerce billboardla bir takım mesajlar yayınlanacak. Billboardlarla bir takım mesajlar veriyoruz ama yine bu proje ile ilgili bir telefon hattı oluşturduk. Vatandaşlarımız 444 0 183 ücretsiz hattı arayarak bilgi sahibi olabilirler. Ayrıca www.cocuklarkaybolmasin.org web sitemizden de çocuklar kaybolmadan önce gerekli olan 10 altın kuralı okuyabilirler. Çocuklarını kaybetmiş aileler bize ‘keşke bizde çocuklarımız kaybolmadan önce bizde bilinçlenmiş olsaydık’ diyorlar. Bilinçlendikleri zaman çocuklarının kaybolmalarını engelleyebileceklerini söylüyorlar. Çocuklarının bir anda kaybolduklarını anlatıyorlar. Hiçbir ailenin çocuklarının kaybolacağı akıllarının ucundan bile geçmez. Ama her ailenin başına gelebilir. Çocukları kaçırılabilir. Kaybolabilir. 10 altın kural ile ailelerin daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. 10 altın kuralın içinde bulunan maddeler bilinmeyen şeyler değil. Herkesin bildiği dikkat etmesi gerektiği maddeler var. Biz bilinen çoğu şeyi tekrar hatırlatarak bilinçaltına yerleştirmeyi hedefliyoruz. Şu an 7 bin 500 çocuğun kaybından bahsediliyor. Bu konuda ailelerin bilinçlenmesi bizim için çok önemli. Bu kayıpların önüne bir nebzede olsa ailelerin bilinçlenmesi ile ilgili. Önemli olan çocuklar kaybolmadan önce tedbir almaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Özbilici, dernek olmalarından dolayı istedikleri zaman istedikleri şeyleri yapamadıklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin billboardların bir tanesini yaptırmak istesek kimse bize o bütçeyi vermez. Biz hiçbir ücret ödemeden bu projeyi gerçekleştirdik.  6 ay sonrasında devam etmek istesek devam edebilecek bir bütçemiz yok. Bu proje tamamen sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde gerçekleşti. Mesela Onur Market poşetlerine kayıp çocuklarımızın fotoğraflarını basarak farkındalık yaratıyor. Kişilere bir takım mesajlar veriyor. Biz dernek olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizde kayıp yakınlarıyız. İnsanlar bizim başımıza gelmez diye düşünmesinler. Duyarlı olsunlar. Ailelerimiz çok dikkatli olsunlar. Bu projeye destek versinler.”

PROJE HAKKINDA

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ströer Kentvizyon işbirliği ile hayata geçirilen “Çocuklarımız Kaybolmasın" kampanyası 9 Aralık 2014 Salı günü Ankara Congresium'da yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Projeyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, YAKAD Başkanı Zafer Özbilici ve Ströer Kentvizyon İcra Kurulu Başkan Vekili Gülçin Ulutürk basına tanıttı.

“Çocuklarımız Kaybolmasın" projesi, teşhisi doğru koyup çözüm önerileri üreterek toplumsal sorunları sorun ortaya çıkmadan önlemenin mümkün olacağı inancıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği ve Ströer Kentvizyon işbirliği ile uzun süren yoğun çalışmalarla geliştirildi.

“Çocuklarımız Kaybolmasın" projesinin amacı; çocuk kaybolmalarına karşı alınabilecek basit önlemleri hatırlatmak, kamuoyu duyarlılığını artırmak, ailelerin bilinçlenmesini sağlamak ve çocuklarda farkındalık yaratmaktır. Bir başka deyişle önleyici hekimlik yapmaktır.

Bu amaçla geliştirilen “Çocuklarımız Kaybolmasın" kampanyası, okul öncesi çocukların ve okul çağı çocukların kaybolmalarını önlemek ya da en aza indirmek amacıyla geliştirilen “10 Altın Kural" uygulamasından oluşuyor. “10 Altın Kural"awww.cocuklarkaybolmasin.org veya www.cocuklarkaybolmasin.gov.tr web sitelerinden ve 444 0 183 ücretsiz telefon hattından ulaşmak mümkün. Ströer Kentvizyon Kurumsal İletişim ekibinin tanıtım, iletişim ve tasarım sorumluluğunu üstlendiği “Çocuklarımız Kaybolmasın" açık hava kampanyasının afişleri Ströer Kentvizyon'un faaliyet gösterdiği illerde 6 ay boyunca sergilenecek. ‘Çocuklar kaybolur ve bulmak zordur' gerçeğiyle karşılaşmamak için basit önlemlerle çocukların kaybolmaları önlenebilir. Çocuklarımız yarınlarımız, kaybolmalarına izin vermeyelim!

…………………..KUTU…………………….

Okul öncesi Çocuklar için 10 Altın Kural Nedir?

  1. Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin. Issız sokaklar, inşaat ve terkedilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.
  2. Çocuklarınıza tanıdıkları bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini öğretin.
  3. Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.
  4. Çocuklarınıza sesin bir imdat çağrısı olabileceğini anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesini öğretin.
  5. Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soy ad ve adresini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın.
  6. Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapıyı açmamalarını öğretin.
  7. Çocuklarınızı parkta ya da dışarıda oyun oynarken sürekli izleyin.
  8. Çocuklarınıza güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebileceklerini kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri öğretin.
  9. Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini öğretin.
  10. Çocuklarınızı birine emanet etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişimde kalın.

………………………….KUTU 2………………………….

Okul çağındaki çocuklar için 10 Altın Kural Nedir?

  1. Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin. Issız sokaklar, inşaat ve terkedilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.
  2. Çocuklarınıza tanıdıkları bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini öğretin.
  3. Çocuklarınıza internet ve sosyal medya ortamında tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmamalarını öğretin.
  4. Çocuklarınıza sesin bir imdat çağrısı olabileceğiniz anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesini öğretin.
  5. Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soy ad ve adresini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın.
  6. Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapıyı açmamalarını öğretin.
  7. Çocuklarınızı parkta ya da dışarıda oyun oynarken sürekli izleyin.
  8. Çocuklarınıza güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebileceklerini kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri öğretin.
  9. Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini öğretin.
  10. Çocuklarınızın gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

 

YAKAD HAKKINDA

“YAKAD sosyal amaçlı bir dernektir. Hiçbir siyasi amacı yoktur. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, sağlıklı bir toplum yapısı oluşturmak için; birlik ve beraberliğin çok kolay sağlanabileceğini, insanların hem kendilerine, hem de birbirlerine saygılarının var olduğunu kanıtlamak istiyor..."

İsteyen herkes derneğe gelip üyelik kartını alabilir. Üyelik kartları en kısa zamanda adresinize ulaşacaktır. Biliyoruz ki, YAKAD'ın dünyasına yaptığınız bu yolculuk sırasında, hayatınızda küçük bir pencere daha açılacak. Umut ve insanlığımızın penceresi...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.