TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaz Dağı eteklerinde bir cennet…

Kaz Dağı eteklerinde Balıkesir’in Edremit Akçay ilçesinde Kızılkeçili Köyü. Köye girdiğinizde doğasıyla tertemiz havasıyla insanı girer girmez büyüleyen bir atmosfer. Çok fazla keşfedilmemiş. Ama kesinlikle görmeye değer özü bozulmamış ormanlar, asaletiyle insanı büyüleyen Hasanboğuldu diğer adıyla Sutuven Şelalesi karşılıyor sizi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2014 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kaz Dağı eteklerinde bir cennet…

FADİME DUMLUPINAR

Efsaneler Dağı diye geçen Kaz Dağı eteklerinde tatil sezonu nisan gibi başlıyor ve aralıkta sona eriyor. Misafiri olduğumuz Jippe İda dağ evleri konutlarının sahibi Şaban Karagöz ile mis gibi havada sıcacık çaylar eşliğinde yaptığımız hoş sohbette yıl boyu süren çalışma temposunun yorgunluğu nasıl atılır ve nasıl bir tatil tercih edilmeli, Kaz dağları efsaneleri, bungalow evleri üzerine konuştuk.

 Balıkesirde özelikle Kaz Dağı eteklerinde tatil sezonu ne zaman başlıyor ve ne zaman sona eriyor?

Kaz dağı etekleri oksijen yönünden dünyada ikinci Türkiye’de ise birinci durumda. Özellikle kafa dinlemek ve gerçekten yorgunluğu atmak için vazgeçilmez bir bölge. Sakin, huzurlu, doğası bozulmamış, ormanlarıyla kaynak sularıyla gerçekten harika bir bölge. Ben şahsen Trabzonluyum. Ama buralardan vazgeçemiyorum. Bu yüzdende böyle bir iş düşündük. İyi ki de düşünmüşüz. Hem çalışıyorum, hem 365 gün tatilde gibiyim. Buralarda sezon Akdeniz’göre biraz geç açılıyor. Nisan başlarında sezon başlıyor aralık ayına kadar devam ediyor.

Tatilciler niçin Bungolow evlerini bu küçük köyü tatil için tercih ediyorlar?

Kendi şahsi işletmem için konuşacak olursam burada her şey tamamen doğal. Yumurtalar kümesten alınıyor ve tavukları kendimiz besliyoruz, süt yoğurt sebze köylü vatandaşlarımızdan karşılanıyor. Ve organik olmasına çok dikkat ediyoruz. Yemeklerimizde yöresel yemekleri tercih ediyoruz ve sağlık önceliğimiz. Katkı maddelerinden uzak duruyoruz. Bunun denetimini özellikle kendim yapıyorum.

 EVLERİMİZ TAMAMEN AHŞAP VE DOĞAL

İnsanların burayı tercih etmesinde doğallık çok önemli. Bungolow evleri ise tamamen ahşap. Bu evleri yaparken kendi memleketimden yani Trabzon’dan esinlendim. Yormayan, huzur veren bir yapısı var. Şirin ve mütevazi. Gelen misafirlerimizi gerçekten etkiliyor. Zaten misafirlerimiz burayı tanıyıp keşfedince vazgeçemiyor. Artık yüzler tanıdık. Bir gelen misafirimiz bir dahaki yaz da mutlaka geliyor. Burayı 5 yıldır işletiyorum. Ve müşterilerimin çoğu daimi bir hale geldi. İzmirlilerin vazgeçilmeziyiz. Hafta sonları İzmirli ve İstanbullu vatandaşlarımızı ağırlıyoruz. Metropollerin yorgunluğundan kaçmak isteyen vatandaşlar için gerçekten harika bir bölge.

Nasıl bir iklime ve doğaya sahip?

600 yıllık çınar ağaçları arasında sahile 4 km uzaklıkta bir yerdeyiz. Doğa içerisinde gizlenmiş doğal sağlık merkezi, gerçek saklı bir cennet tatil yeri. Doğayla bütünleşmek için vazgeçilmez bir yerdeyiz. Mis gibi oksijeniyle sağlık ve spor tutkunlarının ilk tercihiyiz. İnsanlar burada doğal göletlerde yüzebiliyor, şelalelerde yıkanabiliyor, şelale altında dileklerini dileyebiliyor, gönüllerince doğa yürüyüşleri düzenleyebiliyorlar. Kuzeyden dağ rüzgârını, güneyden de deniz rüzgârlarının etkisini yaşarsınız burada. Zeytin ağaçlarının bittiği yerde ormanlık alan başlar, çok çeşitli ağaç türleriyle bezelidir. Yola devam ettikçe kızılçam ağaçları, yükseldikçe de yerini karaçam ve meşe ağaçlarına bırakır. Yolun bir kıvrımında masmavi deniz, ufuklarında adaları, karşı kıyıları sunar size, diğer kıvrımında ise yeşilin tüm tonları ve dağa tırmanışın manzaraları karşılar sizi. Ormanda ilerledikçe suların bereketli varlığı kendisini gösterir. Buralar, yaz aylarında bile sayısız su kaynaklarına sahiptir. Yol boyunca; karaçam, meşe, kayın, gürgen, kızılağaç, palamut, ceviz, çınar, ıhlamur, kestane, ardıç, deli kavak, dişbudak, fındık, kızılcık, porsuk, sandal, pırnal meşesi, alıç, kuşburnu, yabani elma, böğürtlen ve yaban eriği ağaçlarını izlerken fark edersiniz ki, yukarı çıktığınız 12 km’lik dağ yolunda hiç boş alan yoktur. Önemli özelliklerinden biri de, Akdeniz ve Karadeniz kökenli orman ağaçlarının, karışım oluşturması. Akdeniz iklim tipine bağlı olarak özellikle dere yataklarında makiler usul usul yer alır. Sadece Kaz Dağları’na özgü ve endemik bir ağaç türü olan Kazdağı Köknarı, 1000-1500m. yükseklikte başlar. 25-30 metrelik boylarıyla muhteşem bir görüntü sunar.

 EŞSİZ ŞİFALI BİTKİLER BULUNMAKTA

Kazdağları’nı eşsiz kılan özelliklerinden birisi de tabii ki, barındırdığı otların zenginliği… Defneyaprağı, sumak, kekik (beyaz çiçekli, mor ve limon kokulu çeşitleriyle), adaçayı (ayıkulağı ve mentollü çeşitleriyle), zeytin otu, Kazdağı Köknarı yaprağı, melisa, hatmi, ıhlamur, biberiye, mersin yaprağı, pelin, karabaş otu, dağ nanesi, kantaron, ısırgan otu, kestane, altın otu… Bu kadar çeşitli otun, içinde yaşadığı oksijen oranının yüksekliği ile bütünleşince, nefes almaya doyulmayan, enerji yüklemesi yapan atmosfer ortaya çıkıyor. Türkiye’de sadece burada yetişen 15 adet endemik olmayan eşsiz şifalı bitkiyi de burada bulmak mümkün.

Havasında, suyunda, rüzgârın taşıdığı kokularda, her an bu zenginliği hissediyor misafirlerimiz ve aylarca burada yaşamak istiyor ve keşke burada benimde bir dağ evim olsun diyor. Bizde elimizden geldiğince insanların bu ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Tesisimizde her yaş gurubunun ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz.

 Kaz dağı efsanelerinden bahsedebilir misiniz?

Kazdağları ve çevresinde anlatılan hikâyeler ve çeşit çeşit inanışların temelinde miras olarak bir sonraki nesle kalmış, sentezlenmiş bir kültürün varlığı hissedilir. Bölgeye yerleşen bir halk önceki halkların sözlü mirasına kendilerinden de eklentiler yaparak yeni yeni anlatılar ortaya çıkarmıştır. M.Ö. 7000’li yıllardan günümüze kadar motifler ortak olarak kullanılmıştır. Bende 6 yıl önce büyük bir merakla araştırmıştım. Kaz Dağları efsanelerini , doğasını, bitkilerini. Şimdi bu bölge hakkında cevaplayamayacağım soru yok gibi.

Yöredeki milletler, dinler ve mezhepler sürekli değişmekle beraber, değişmeyen havasından mıdır yoksa suyundan mıdır bilinmez insanların düşünce tarzı aynı. Doğa şartları insan zihnini etkileyen en temel faktör olarak karşımıza çıkar. Yüksek ve heybetli bir dağ, denize akan bir nehir, bazen taşlık bazense bereketli bir toprak , deniz ticareti yapamaya elverişli kıyılar: Troya, Sarıkız, Hasanboğuldu anlatıları için son derece uygun koşullar yörede hazır bulunmaktadır. Kazdağı, söylenceler açısından da oldukça zengindir. Adı antik Grek mitolojide İda olarak geçmektedir. Bizde işletmemizin ismini buradan esinlenerek Jippe İda dağ evleri koyduk.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.