TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'in imar sıkıntısı

Aşırı göç tehdidi altındaki İzmir’de yıllar içerisinde oluşan yeni yerleşim yerlerinin yanı sıra kent merkezinde yaşanan imar sıkıntısı yerel yönetimlerin en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Mimar Mühendisler Odaları uyarıyor, yerel yönetimler ile merkezi hükümet arasındaki bürokrasi kargaşası Ege’nin incisi olarak tanımlanan kente gölge düşürüyor

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 08:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'in imar sıkıntısı

HAMZA GÜL - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzerinde olduğu, kaçak yapılaşma ise Sayıştay raporlarında yüzde 60-65 olarak belirlendi. İzmir’deki yapılarla ilgili yapılan analizler sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 tarihli planında sağlıklılaştırma ve yenileme alanlarının İzmir genelinde 4 bin 371 hektar olduğu ifade edilirken bu alanlarda 313 bin konutun kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesine dikkat çekiliyor. İzmir genelinde yaptığımız mahalle ziyaretlerinde bir çok muhtarın imar sorunundan yaşadığı sıkıntıları gazetemizin ‘Bizim Mahalle’ sayfasında paylaştık.

MUHTARLAR İMAR İSTİYOR

Mahalle muhtarların sorumluluk alanlarında uygulanan imar düzenlemelerinin eskiye dayandığına dikkat çekiyor. İzmir’in yaşadığı en büyük sorunların başında kente gelen göçün oluşturduğu göz önüne alındığında mevcut yapıların birer ikişer kat yükselerek hem kent görüntüsünü çirkinleştirdiğini hem de sağlıksız kentleşmeye yol açtığına dikkat çeken mahalle temsilcisi muhtarlar, “Çok eskilerde çıkan imar düzenlemeleri artık günümüzde ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Şimdi mahallemizde 1 kat olan imar düzenlemesine rağmen binaların bir çoğu 4 veya 5 katlı. Şimdi bu yükselen yapıların bir çoğunun fiziki altyapısı bile buna hazır değil. Ayrıca yerel yönetimlerin yaptığı yol, alt ve üst yapı geçmişte buraya uygulanan imara göre idi. Şimdi buradaki ihtiyaç yer yer 4-5 kat daha arttı. Mevcut alt ve üst yapı bu ihtiyaca cevap veremez durumda. Yollarımızdaki trafik sıkıntısından, sokakları basan yağmur sularına kadar bir çok sorunun temelinde imar sorunu yatmakta. Bizim muhtar olarak elimizden geldiği kadar sorunları belediyelerimize iletiyoruz ama onlarında ellerinde sihirli bir değnek yok ki. Yeni yerleşim yerleri belki düzenli olur diyoruz ama oralara baktığımızda da hemen hemen benzer sorunların yaşandığına tanık oluyoruz” şeklinde konuştu.

UZMANLAR UYARIYOR

İzmir’de mevcut imar sorunları acil çözüm beklerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”nin kentleri güneşsiz, ışıksız, hava almayan kalitesiz mekanlara mahkum edeceği belirtiliyor. Mimarlar Odasına göre yayımlanan yönetmelik değişikliğinde kat yükseklikleri, konut yapılarında 3 metreden 3.5 metreye, ofis ve turizm yapılarında 3 metreden 3.80 metreye çıkarılıyor. Bu değişiklikle kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale geleceğine dikkat çekilerek, “Bu uygulama sonrasında caddeler ışıksız, havasız insanı ezen boşluklara, sokaklar karanlık daha boğucu mekanlara dönüşecektir. Kordon ve Körfez kıyılarında kentlilerin “Çin Seddi” benzetmesiyle tanımladığı mevcut 24.80 metre olan yapı yüksekliği bu yönetmelikle 10 metre artırılarak 35 metreye çıkarılıyor. Yapı yükseklikleri Karşıyaka, Güzelyalı kıyılarında 8 katlı yapılar olan bölgelerde ve ana caddelerde 10 metre, 5 katlı bina bulunan sokaklarda ise 5 metre artırılmaktadır. Bu plansız ve plana aykırı gelişme kentin tamamen iflası olacaktır. İmar Kanunu eki yönetmeliklerde yapı yüksekliklerinin yol genişlikleri ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Cadde, sokak vb. yol genişliklerini “Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğine” uygun olarak artırmadan yapı yüksekliklerinin artırılması, böylece imar planlarının öngördüğü yapı yüksekliklerinin yönetmelikle değiştirilmesi, İmar Kanunu’na, açıkça aykırıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, yerel yönetimleri ve İzmirlileri uyarıyoruz. Bu yönetmelik koşulları, yapılaşmış bölgelerde ilgili mevzuata uygun imar planı değişiklik ve revizyonları yapılmadan her yapı özelinde uygulanırsa İzmir yaşanamaz hale gelecektir” şeklinde uyarıyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.