TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’nin iktidarı yakın

CHP Konak İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Şakir Başak, gazetemiz için açıklamalarda bulundu. Başkan Başak ile seçim öncesi çalışmalarına, gündemdeki olaylara ve başkanlık sistemine yönelik güzel bir sohbet gerçekleştirdik

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2015 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP’nin iktidarı yakın

SELDA AK

Seçim çalışmaları kapsamında neler yaptınız?

Ben siyaseti seçim kapsamı üzerinden değerlendirmiyorum. Her an bir seçim olacak gibi çalışmanın gerekli olduğunu düşünüyorum ve öyle uyguluyorum. Her an çalışma olması gerektiğine inanan bir siyasetçiyim. Çünkü halk artık bundan bıktı, seçim zamanı halkın elini sıkan seçimden sonra halkla hiç buluşmayan, esnafı görmeyen, köylüyü görmeyen uzaklaşan bir siyaset anlayışım yok. Kesinlikle hizmet odaklı bir çalışma içerisindeyiz.

Mahalle teşkilatlanmasındaki durum nedir?

6 buçuk aydır görev başındayım. Konak’ta 113 mahallemiz var. Elbet bundan önce bir alt yapısı vardı. Ancak benim anlayışım bugün seçim var gibi, yarın seçim olacakmış gibi, her an seçim olacakmış gibi siyasi anlayışımız olduğu için örgütlerin hareketliliğine çok önem veren bir anlayışta olan partiyiz. Mahalle çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu seçim farklı olacak. İnsanların bizi değerlendirmesi noktasında farklı olacaktır. Tabi ki sonuç odaklı çalışırsınız. Bir fidan dikersiniz su verirsiniz onu büyütürsünüz ve ağaç meyve verir. Sayın Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile her şey değişti. Şimdi görev bizim. Sayın başkanımız geldiği günden bu yana tüm Türkiye’yi 81 ili ilçeleri her tarafı gezdi. Genel başkanımız bu durumdayken bir ilçe başkanı olarak mevcut olduğunuz mahalleyi, kasabayı, köyü dolaşmalıyız. Bizim temelimizde halk vardır, halk yoksa hiçbir şey yoktur. Biz halkı insanı kıble alırız ve bu şekilde siyaset yaparız. Geçmişten var olan eksiklerimizi ortadan kaldırmak adına Sayın Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile yeni bir sinerji yaratmak adına görüştük. Şu şekilde düşünüyorum halka inandırıcı gelmezsen o heyecanı vermezsen olmaz. Bizim makarna fabrikalarımız bizim kömür ocaklarımız yok, bizim bir şeyimiz yok. Biz yüreğimizle siyaset yapmak mecburiyetinde olan siyasetçileriz. Birileri insanların sadece karnını doyuruyor ruhunu okşamıyor. Şunu iyi biliyorum ki tam yok oldu derken küllerinden doğmuş bir Cumhuriyette yaşıyoruz biz. Böyle ataların torunlarıyız bizler. İnsanların ruhuna dokunduğun zaman ve insanlar birbirine baktığı zaman bizler birbirimizi görebiliyorsak siyasette başarısız olma söz konusu olamaz. Bu farkındalığı yaratacağız iyi yolda gidiyoruz inanıyorum ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarı yakın.

Gençlik Kolları ve Kadın Kolları’ndaki faaliyetler ne durumda?

Kültürümüze baktığımızda kadınlarımız çok önemli her yerde onların varlığı olmalı. Kadınlarımıza en büyük görev bu konuda düşünüyor. Kadınlarımızla kapıyı çalıp o eve fikirlerimizi ve düşüncelerimizi anlatmak noktasında zemin oluşturuyoruz. Bu yüzden temel olarak kadınların örgütlenmesini, gençlerin örgütlenmesini baz alarak bütün mahallerde hummalı bir çalışmamız var. Kadınlarımız bizim lokomotifimiz, kadınsız bir siyaset düşünmüyorum söz konusu olamaz onların varlığıyla yol alacağız. Mustafa Kemal’in temelinde kadın anlayışı neyse bizim de temel anlayışımız bu. Eksiklerimiz elbet var. Kendini beğenmiş bir siyaset anlayışıyla doğru yolu bulmak imkansız. Artık iğneyi kendimize batıracağız. Bu tarz siyasi anlayışa ihtiyaç var halk bunu duymak istiyor.

“YENİDEN DİRİLECEĞİZ”

CHP olarak İzmir’deki bu seçimde alacağınız oyu nerede görüyorsunuz? Bu seçimin önemi hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Halk kendine tepeden bakan siyasi bir anlayış görmek istemiyor. Burada Cumhuriyet Halk Partisi olarak Mustafa Kemal’in anlayışıyla onu anlayarak Mustafa Kemalci olmak, onu anlayarak sokağa inmek, sahte Mustafa Kemalciler kenara çekilsin artık biz geliyoruz. Bütün bölgeler işgal altındayken ayakta çarık yokken mideler açken Mustafa Kemal ‘size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ dedi. O insanlar ölmeye gitti. Ben bunu söylemekle değil bunu pratiğe dökmekle mükellefim. Artık insanlar duymak istemiyor görmek istiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin ne olduğunu göstereceğiz. Onların torunları olarak yapmamız gerekenlerin zamanı geldi, yeniden dirileceğiz. Bu gidişatın bu kadar kötü gideceğinin farkında değildik. Cumhuriyet,  tarihinde hiç bu kadar tehlike altına girmemişti. Cumhuriyet kazanımları, bu kadar tehlike altına girmemişti. Canımızı dişimize takacağız. Yalnız bir söylem değil ama militanca bir ruhla bunu yapacağız. Konak eskisi gibi olmayacak dedim, geldiğimden günden bu yana. Konak nezdinde bir hareket Konak gibi bir model, insanlara örnek teşkil olmak adına bu kelimeyi ifade ediyorum. Konak’ı bir güneş olarak görüyorum. Siyasetin güneşini batıdan doğuracağız. Bu çok iddialı gelebilir, ben çok iddialıyım çünkü atalarım iddialıydı.

Önümüzdeki seçimlerde nasıl bir çalışma yürüteceksiniz? Herhangi bir proje var mı?

Bizim çok projemiz var. Örgütsel anlamda büyük bir proje bitirdik. 7 Bölge 7 İlçe Kardeşçe Hareketlilik Projesi adı altında yola çıktık. Kahraman Maraş’ın Nurhak ilçesine,  Şırnak’ın Cizre’sine, Beytüşşebab’a Van’a  Hakkari’ye Samsun Havza’ya Sivas Şarkışla’ya Edirne Uzunköprü’ye gittik. Daha sonra Çanakkale mezarlığında az önce bahsettiğim atalarımıza selam verdik. Bu gezmiş olduğumuz yerler sonrası büyük bir Anadolu Sempozyumu düzenledik. Bu ekibin onursal başkanı olarak da Van il başkanımız ile birlikte 7 il başkanımız da bizimle birlikteydi. Salon kucaklaştı yani Anadolu kucaklaştı. İktidarın tek umudu Cumhuriyet Halk Partisidir. Başka bir umut yok. Bu umudu biz aşılayacağız insanlara. Bizi bekliyorlar ve bizlerde bunu yapmak mecburiyetindeyiz. Bu bizim boynumuzun borcu, atalarımıza olan borcumuz. Mustafa Kemal’in bize miras bırakmış olduğu bu temeli yeniden, üstünü çok güzel bir şekilde inşa etmek mecburiyetindeyiz. Çünkü şuan temel 9 şiddetinde bir depremle sarsılıyor.

SADDAM HÜSEYİN’DE SANDIKTAN GELDİ

CHP olarak İzmir’deki bu seçimde alacağınız oyu nerede görüyorsunuz? Bu seçimlerin önemini nasıl görüyorsunuz?

Bu seçim var bundan sonra ki seçim Irak’taki yapılan seçim, Suriye’de yapılan seçim gibi olacak. Bu seçim bittikten sonra eğer başarısız olursak mevcut iktidar bahsettiği çoğunluğu elde ederse zaten cumhuriyet değerlerinin hiçbirisi kalmayacak. Saddam Hüseyin seçim yapıyordu yüzde 98 çıkıyordu sandıktan. Tayyip Erdoğan’ın da o şekilde sandıktan oyu çıkacaktır. Artık demokratik, laik sosyal devlet anlayışı olan Cumhuriyet anlayışını tamamen ortadan kaldıracak bir anlayış gelecektir. Bunu çok iyi anlıyor ve görüyoruz. Bunu halka anlatmalıyız. Şu an da hukuk yok, sağlık yok hiçbir şey yok. Bizim bir Cumhurbaşkanımız var sağlıkta profesör,  hukukta profesör, eğitimde profesör. Düşünebiliyor musunuz ben her şeyi bilirim ben her şeyi yaparım ekonomide de profesör,  merkez bankasını da yönetiyor. Yönetmediği hiçbir şey yok. Böyle bir anlayış olmaz. Bu seçimler bittikten sonra köklü olarak oturacak siyaset yapma şansı da olmayacak siyaset sokakların olacak. Siyaset bana göre Allah nasip etmesin onu, kanlı olacak bundan sonra. Bu ülkenin bu durumla karşılaşmaması için net bir şekilde Cumhuriyet Halk Partisi’ne ihtiyacı var. Onun için bunu insanlarımıza göstermeliyiz. Yeniden özümüze dönmeliyiz. Şırnak da,  Samsun da, Edirne de,  Sivas da bizim İzmir de bizim. Bir tarafı yok sayan anlayışla ya da mezhepler üzerinden,  etnik köken anlayışıyla davranmak bu vatan için kendini feda edenlere ihanettir. Artık kucaklaşma zamanı birbirimizi sayıp seveceğiz.

Şunu da söylemeden edemeyeceğim mevcut olan siyaset partilerin içinde marjinal sol da dahil, HDP’de MHP’de AK Parti’de, CHP’nin olduğu kadar demokratik değil. Hiçbir parti içinde,  kimse birbirini eleştirmiyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin dışında bu fikirlerimi söyleyebileceğim bir mecra olmadığını biliyorum. Ben kendimi ifade edebileceğim başka bir parti görmüyorum. Ben inanarak heyecan içerisinde siyasetimi yapan bir insanım ve bunu da pratiğe döküyorum hayata aktarıyorum. Ben Malazgirt’ten, Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana kardeşçe iç içe yaşayan bu insanları tekrar diriltmeyi kendime görev belliyorum. O ecdada benim borcum olarak görüyorum.

Bank Asya’ya TMSF tarafından el koyması olayını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fettullah Hoca, Tayyip Erdoğan , Tansu Çiller, Abdullah Gül hepsi bu bankanın açılışında vardı. Şimdi kendi aralarında da bir çatışma var. Aynı tabakta yemek yemiş insanlar. Biz sosyal demokratlar olarak nerde haksızlık varsa onun karşısında dikiliriz. Bana göre haksızlık yapılmaktadır. Çünkü bireylerin değil halkın bankası olmuş durumda. Bunun tamamen siyasi bir operasyon olduğunu düşüncesindeyim. Ben bu olayı taassup etmiyorum. Bu haksızlık halka zarar veriyor o yüzden kabul etmek mümkün değil.

“HDP VE AKP İSTİŞARE İÇİNDE”

HDP’nin seçime parti olarak girmesini nasıl değerlendirirsiniz? Bazı çevrelerin söylediği AKP ile anlaşmalı olduklarına katılıyor musunuz?

Bu söylentinin temeli var çünkü HDP şu an AK Parti ile istişare halinde. Biliyorsunuz ki barış süreci noktasında kapalı bir kutu, ne olduğu belli olmayan bir süreç yürütülüyor. Biz tabi ki barıştan tarafız. Ama barışın mecliste şeffaf yapılması gerektiğine inanıyoruz. Halkın da görmesi duyması lazım bu 3 4 kişinin barışı değil. Kapalı kapılar arkasında halkın görmediği barış olmaz. Barışın şeffaf olması, halkın duyması gerekir. Dolayısıyla mecliste olmasını isteriz. Samimiyet görmüyoruz. Burada bilmediğimiz kirli bir ilişki var mıdır bilemiyoruz haksızlıkta yapmak istemem fakat çeşitli senaryolar yazılıp çiziliyor. HDP parti olarak girecek, baraj altı kalacak ve bütün milletvekilleri AK Parti’ye gidecek Anayasa’yı değiştirme çoğunluğunu elde edecek sonra komple Anayasa’yı değiştirecek daha sonra federasyon verecek gibi saçma sapan bir senaryo konuşuluyor. Ancak düşüncem şudur ki eğer girerse ve Türkiye’yi kucaklayan bir anlayış ortaya koyarsa Sayın Selahattin Demirtaş’ın barajı zorlayacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde söylem anlamında iyi bir çizgi çizmişti ama orda da inşallah siyaset anlamında da yok etmezler. O yüzden şunu söylüyorum, eksiklerimiz elbet var ama diğer partilerle kıyaslandığında Cumhuriyet Halk Partisi’nin iç işleyişi mükemmellik arz ediyor.

Başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gelişmekte olan 3. dünya ülkelerinde eğitim seviyesi ve yurttaşlık bilinci ulaşmamış bir halkta uygulandığında bunun adı başkanlık sistemi olmaz diktatörlük olur. Amerika’daki yapılan başkanlık sistemi burada uygulanamaz. Bu halkın sonu olur. Bütün insanlar korkunç derece bu durumdan çeker. Bu zihniyetle uygulanamaz. Bu sistemin istenmesinin tek bir nedeni var çünkü kurtuluşları budur. Bu yolsuzların ve hırsızların kurtulmasıdır başka türlü kurtulamazlar. Ülke soyuldu, parsel parsel satıldı. Hayatımızın anlamını ifade eden bu anlayışa sahipsek eğer bugün o insanların fedakarlıklarından dolayı sahibiz. Bugün birileri çıkmış bu savaşın karşısında bizi bölmeye çalışan sömürmeye çalışan insanlara peşkeş çekti ve bizde seyredeceğiz. Yok böyle bir şey. İşte şimdi uyandık ve farkındayız. Bizde halkımıza rehberlik yaparak halkımızı aydınlatacağız. Bizler Sayın Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile silkelendik. Ülkeyi kucaklayan bir anlayışı bahsetmiş olduğumuz bu temeli kuran Cumhuriyet değerlerini ve kazanımlarını bize sağlayan atalarımızın ruhunu taşıyor Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Bizler kıvılcımı yaktık. Van’da da büyük bir toplantı yapacağız. İnsanlara neyi yapmak istediğimizi ve neyi yapacağımızı aktaracağız. Geçtiğimiz sempozyumda salondakiler duygusal anlar yaşadı gözyaşlarına boğuldu. Kadın hareketleriyle ilgili Beyaz Mendil projesini hazırladık. Bizim için önemli olan bir proje. Egeden Karadeniz’den Marmara’dan kadınlarımızla beyaz mendillerimizi başımıza sarıp yürüyeceğiz. Barış hareketiyle kadınlar bu barışı elde edecek. Biz sadece öncülük yapıp yol vereceğiz güç vereceğiz.

Zor bir süreçten geçiyoruz. Bireysel anlamda cumhuriyet ruhunu taşıyan hiç fark etmez etnik kökeni mezhebi inancı hiç önemli değil bunu taşıyan herkes Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında birleşmek mecburiyetindedir. Herkesi bu çatı altına davet ediyorum Cumhuriyet Partisi bir Konak İlçe Başkanı olarak teşekkür ediyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.