TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her yıl 4 bin kişi böbrek beklerken ölüyor

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, kronik böbrek hastalığı ile mücadele eden 67 bin hasta olduğunu ancak sadece 9 bin 500’üne böbrek nakli yapılabildiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2015 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her yıl 4 bin kişi böbrek beklerken ölüyor

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, “Halen dünyada bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan hastalıklardan biri olan kronik böbrek hastalığı (KBH) ile mücadele eden kişi sayısı ülkemizde 67 bin civarında. Bunların sadece 9 bin 500 civarı ancak böbrek nakli olabiliyor. Geriye kalan tüm böbrek hastaları da ne yazık ki organ naklinde sıra beklemekteler. Yine yılda yaklaşık 3-4 bin kişi böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmektedir. Böbrek yetmezliğinde ömrü uzatan, hayat kurtaran en önemli unsurun böbrek nakli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de tüm insanların organ bağışında bulunması ve bu konuda gerekli özeni göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Akın, özellikle yüksek riskli kişilerin böbrek hastalığı açısından taranması gerektiğini kaydederek, diyabet ya da hipertansiyonu olan, şişman ya da sigara içen, 50 yaşın üzerindeki kişiler ile ailesinde böbrek hastalığı, diyabet ya da hipertansiyon öyküsü olanların mutlaka taramadan geçmesi gerektiğini belirtti. (İHA/DENİZLİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.