TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı-Yamanlar Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızdaki bugünki durağımız Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol alan Kemal Aydın. Mahalleye girdiğiniz andan itibaren sizi karşılayan manzara yoksulluğun fotoğrafı oluyor

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı-Yamanlar Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi’ndeyiz. Yamanlar Mahallesi’nin tarihine baktığımız zaman ilk kurulduğu dönemde Yamanlar Köyü olarak geçtiği görülüyor. Kahramanmaraş’tan göçenlerin yoğun olarak burada yaşaması nedeniyle ismini değiştirerek Maraş Mahallesi oluyor. 1980 darbesinden sonra yeniden ismi Yamanlar oluyor yalnız bu kez mahalle olarak geçiyor. Karşıyaka’ya bağlı olan mahalle son seçimlerde Bayraklı’ya bağlanıyor. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Kemal Aydın. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak mahalleli, kentsel dönüşüm alanına alınan mahalleye bir an önce çalışmaların gelmesini istiyor. Bunun dışında mahallemiz okul, cadde ve otobüs sorunuyla boğuşuyor

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızdaki bugünki durağımız Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol alan Kemal Aydın. Mahalleye girdiğiniz andan itibaren sizi karşılayan manzara yoksulluğun fotoğrafı oluyor. Binaların hemen hemen hepsi kaçak durumda. Tek katlı binaların, sıvasız duvarları ardındaki hayatları tahmin etmek zor olmuyor. Türkiye tarihine baktığımız zaman bu mahallelerden çıkan oylar hep ülkenin birinci partisini gösterse de kaderleri asla değişmiyor. Yamanlar Mahallesi, ülkenin yükünü sırtında taşıyan ama kendilerine bu pastadan yer ayrılmayan insanların yaşadığı bir yer diyebilirim. Yamanlar Mahallesi’nin tarihine baktığımız zaman ilk kurulduğu dönemde Yamanlar Köyü olarak geçtiği görülüyor. Kahramanmaraş’tan göçenlerin yoğun olarak burada yaşaması nedeniyle ismini değiştirerek Maraş Mahallesi oluyor. 1980 darbesinden sonra yeniden ismi Yamanlar oluyor yalnız bu kez mahalle olarak geçiyor. Karşıyaka’ya bağlı olan mahalle son seçimlerde Bayraklı’ya bağlanıyor. Mahallemizin en büyük sorunu ise mahalle sakinlerinin beklediği kentsel dönüşüm. Çarpık kentleşme nedeniyle sosyal tesisleri olmadığını dile getiren mahalle muhtarı Aydın, “Bu projenin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. böylelikle mahallemiz güzel bir çehreye bürünecek” dedi. Mahallemizde bunun dışında uyuşturucu, okul, cadde ve otobüsle ilgili sorunlar bulunuyor.

BAYRAKLI’NIN YENİ ÜYESİ

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

İlk Yamanlar Köyü olan alan daha sonra Kahramanmaraş’tan göçüp yerleşen ailelerin fazla olması nedeniyle Maraş Mahallesi oluyor. 1980 darbesinden sonra mahallenin ismi Yamanlar Mahallesi olarak değiştiriliyor. Karşıyaka’ya bağlı olan mahalle son yerel seçimler öncesinde Bayraklı’ya bağlanıyor. Mahallede postane, karakol, iki ilkokul, bir, ortaokul ve 4 tane cami bulunuyor.

Muhtar olma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

37 yıla yakın bir zamandır bu mahallede ikamet etmekteyim. Mahalleli tarafından yakından tanınıyorum. İlk geçen dönem muhtar olmak için adaylığımı koymuştum ve 5 oy farkla seçimi kaybettim. Sosyal demokrat bir yapıda olmam ve mahallenin sorunlarının çözülmesi için hevesli olmam beni bu sürece sürükledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLENİYOR

Mahallenin sorunları nelerdir?

Mahallemizde çarpık kentleşme hakimdir. Bu çarpık kentleşmeden dolayı mahallede sosyal tesisler bulunamamaktadır. Mahallemizde kentsel dönüşüm programı içine alınmış bulunmaktadır. Biz de bu kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesini istiyoruz. Mahallemizde uyuşturucu sorunu da had safhadadır. Bu sosyal tesisler olmuş olsa gençlerimiz vakitlerini daha iyi değerlendirebilirler. Buralarda yapılacak tiyatro, oyun salonları, sinema gibi aktiviteler gençleri buraya çekebilir, onlar da kötü alışkanlıklardan uzaklaşabilirler. İşsizlikte bunları tetikleyen faktörlerden birisidir diyebilirim ki bizim mahallemizde işsizlik oranları çok yüksektir.

Yamanlar Köyü yakınına Harmandalı’ndaki çöplerin bu alana taşınacağını duyduk. Buraya bir arıtma tesisi yapılacakmış. Bu çöpler buraya taşınırsa bizim için sağlık açısından bir tehdit oluşturur. Yer altı yer üst suları kirlenecektir. Bir de kokusunun bu alanları kaplayacağı ortadadır. Buraya yapılmasını etik görmüyoruz. Buradan başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere yetkililere sesleniyorum buraya böyle bir çalışmanın yapılmasını istemiyoruz. Buraya onun yapılması İzmir’in canına ot tıkamaktır.

OKUL İHTİYACI

Mahallemizin bir diğer sorunlarından birisi ise otobüs problemidir. Mahallemize gelen tüm otobüsler eskidir. Bu konu hakkında defalarca dilekçe vermemize rağmen hiçbir şey yapılmadı. Yamanlarda otobüs yakıldığı için yeni otobüs veremediklerini bildirdiler. Birkaç kendini bilmezin cezasını neden bütün mahalle çekiyor. Burada engelli vatandaşlar da oturmaktadır. Onlar bu otobüsleri kullanamıyor. Bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Onur mahallesi ile birlikte nüfusumuz 45 bini bulmaktadır. Bu iki mahallenin çocuklarının ihtiyacını karşılayan ortaokul yıkıldı. Arsayla ilgili bir sorun olduğu için okul yapılamıyormuş. Öğrenciler 6 kilometre uzaklıktaki bir okula gitmek zorunda kalıyorlar. 1800’e yakın bir öğrenci taşıma sistemiyle okula gidiyor. Bu okulun yapılmasını istiyoruz.

Mahallemizin bir tanede liseye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu lise için imar planı yapılmış bulunuyor. Bu yapılacak liseden 4 okul birden faydalanacaktır. Bu lisenin hızlandırılarak bir an önce yapılmasını istiyoruz.

Kubilay Caddesi’nin tek yön olması nedeniyle sorun yaşıyoruz. Bu yüzden orada bulunan 35 esnaf kepenk kapattı. İnsanlar işsiz kalmış bir durumdadır. Bu konu hakkında da dilekçelerimiz oldu ama bir çalışma yapılmadı. Bu cadde akşam 8 buçuktan sonra ölüyor. Terk edilmiş bir konuma düşüyor. İnsanlar dışarı çıkamıyor. Buranın çift yönlü yapılarak hareketlendirilmesini istiyoruz.

“DEMOKRASİNİN BEŞİĞİYİZ”

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtarlar demokrasinin beşiği, kılcal damarlarıdır. Muhtarlar mahalle içindeki pek şeye müdahil olurlar. Mahalleli her sorunları için bizim kapımızı çalmaktadırlar. Muhtarların sorumluluğu çok ama yetkisi yoktur. Bir cumhurbaşkanında bir de bizde mühür var ama hiçbir yetkimiz bulunmuyor. Mahallede bir olay olduğunda tüzel bir kişiliğimiz bile bulunmuyor. Muhtarlara verilen maaşlarda yetersiz bir durumdadır. Belediyelerin muhtarlara daha fazla yardımcı olmaları gerekmektedir. Muhtarlıklar kaldırılırsa belediyelerin yükü artacaktır. Bunun yanında tebligat kanunuyla ilgili sorunlar yaşamaktayız.

Kemal Aydın Kimdir?

1960 yılında Çorum’da dünyaya geldim. 1986 yılında İzmir’e taşındım. İzmir’e geldiğim tarihten itibaren hep Yamanlar Mahallesi’nde oturdum. Muhtarlıktan önce esnaflıkla uğraştım. Eğitim durumum lise terk. Evliyim ve iki çocuk sahibiyim. Sivil toplum kuruluşlarında aktif görevlerde bulundum. Pir Sultan Abdal Derneği’nde başkanlık yaptım bunun yanında Çorum Dernekleri Federasyonu’nda genel başkanlık görevinde bulundum. Muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım.

Mahallenin Künyesi:

 Mahallenin nüfusu: 22600

Mahallenin seçmen sayısı: 12800

Mahallenin posta kodu: 35510

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 246

Mahallenin muhtarı: Kemal Aydın

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.