TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Konak Tüneli'nin maliyeti iki kat arttı”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, Başbakan Davutoğlu tarafından açılacak olan Konak Tünelleri ile ilgili olarak tünelde yaşanan mühendislik sorunları, keşif artışları ve maliyetleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 09:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Konak Tüneli'nin maliyeti iki kat arttı”

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - Kentin gündemine 2011 yılında genel seçimler öncesinde bir seçim vaadi olarak gelen Konak Tünelleri bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılacak. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, hizmete girecek olan Konak Tünelleri ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Murathan, Konak Tünellerinin yapılmaya başlandığı dönemde projenin, ‘İzmir’in yürürlükteki nazım imar planlarında ve 2009 yılında hazırlanıp onanan Ulaşım Ana Planı’nda bulunmadığını, bu projeden İzmir Büyükşehir belediyesinin haberi olmadığını, imar planları, ulaşım planları, jeolojik etütler, koruma mevzuatı gibi pek çok alanda yapılan düzenlemelere aykırı olduğunu, bu projenin kent trafiğine bir çözüm olamayacağını, bütün bunların ötesinde Tünelin geçtiği güzergahın Kadifekale heyelan bölgesinde olduğunu, 1. derece deprem bölgesi olan İzmir’de bu türden projelerin mutlaka zemin etüdü yapılarak projelendirilmesi gerektiğini, bunların yapılmaması durumunda tünelde ciddi sorunlarla karşılaşılacağını ve büyük ek maliyetler geleceğini’ hazırladıkları raporda ifade ettiklerini söyledi. Murathan, tüm bu uyarılara ve önerilerine karşın 2011 yılında Sn. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından bu projenin temeli atıldığını belirterek, “Projenin 150 milyon TL yatırımla iki yılda tamamlanacağı Sayın Bakan tarafından İzmir kamuoyuna açıklanmıştı. Proje iki yıllık bir zaman kaybı ile 24 Mayıs 2015 yılında tamamlanabildi. Proje 2 yılda değil 4 yılda, 150 milyon değil, 160 milyon daha ek maliyetle öngörülen yatırım bedelinin iki katından daha fazla bir maliyetle 310 milyon TL bitirilebildi” diye konuştu.

‘HELE BİR BAŞLAYALIM MANTIĞI’ İLE BAŞLANDI

Murathan, projenin öngörülen süre de bitirilememesinin ve öngörülen yatırım bedelinin  yüzde 100 daha fazla bir maliyete ulaşmasının nedenlerini sıralayarak, “Güzergaha ait hazırlık projeleri, kesinleşmiş bir güzergah geçişi dahi olmadan jeoteknik araştırmalara sondajlara başlanılmış,  son derece yetersiz ve kısmi olarak hazırlanan jeolojik -jeoteknik etüt raporu da onaylanmadan, yani onaysız projeyle göz kararı 1645m uzunluğunda iki şeritli tünele 2011 seçimleri öncesi bakan talimatıyla ‘hele bir başlayalım mantığı’ ile başlanmıştır. Tünel kazılarının yapılması ve sonrasında tünelde aşırı su boşalımları sonucu tünel içinde ve tünel üstündeki yerleşim alanlarında önemli oturmalar kaydedilmiştir. Kontrolsüz yeraltı suyu boşalımları hem tünel statiğini riske atarak ilave maliyetlere sebep olmuş hem de tünel üzerinde ki bazı yapılarda ciddi hasarlar oluşturmuştur. Az ve orta hasarlı binalar tamir edilirken büyük hasarlı binalardaki vatandaşlar tahliye edilmek zorunda kalınmıştır. Tünellerin Konak tarafındaki ağzında da benzer problemler yaşanmış ayrıca bu bölgenin kentsel SİT alanında olması sebebi ile yasal sıkıntılar yaşanmış, tartışmalı birçok yeni yasal düzenlemeye gidilmek zorunda kalınmıştır. Tüm bunlar hiçbir yoruma gerek bırakmayacak şekilde 2 yıllık zaman kaybı ve 160 milyon TL ek maliyet gibi ağır bir faturanın sebeplerini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

“EK MALİYET YILDIRIM’A FATURA EDİLMELİDİR”

Murathan, Başbakan’ın bugün tünelin açılışını yapacağını, bu zaman kaybının ve 160 milyon TL ek maliyetin hesabını sorup sormayacağını merak ettiklerinin altını çizerek, “Bu tünelin metresine 18 bin TL harcanmıştır. Her metresi için ek maliyette 9 bin TL’dir. Bu ek maliyet İzmir halkının, Bu yoksul ülke halkının cebinden çıkmıştır. Bu Tünel’e AKP zihniyetinin ‘hele bir başlayalım mantığı’ ile değil, bilim ve tekniğin yol göstericiliğinde jeolojik ve Jeoteknik etütleri yapılmış olarak başlanmış olsaydı bu maliyetler oluşmayacaktı. Bu tünelin 160 milyon ek maliyeti, İzmir halkına değil mühendislik projesi olmayan bir tünele ‘hele bir başlayalım mantığı’ ile temeli atan Eski Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ a fatura edilmelidir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.