TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir istemese bile Anadolu’nun başkenti olacak

İzmir Kalkınma Ajansı ve Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile İzmir’de Büyükelçi Zirvesi düzenlendi. 75 ülke büyükelçisinin katıldığı zirvede Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuk oldu. Türkiye’nin dünya ekonomisindeki önemini anlatan Zeybekci, Türkiye’nin güçlü ortaklarla yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir istemese bile Anadolu’nun başkenti olacak

ANIL YIKGEÇ

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile İzmir’de Büyükelçi Zirvesi gerçekleştirdi. Türkiye’de görev yapmakta olan 75 ülkenin Büyükelçisinin katıldığı organizasyonda İzmir’in tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin; ticaret, ekonomi ve yatırım olanakları açısından sunduğu imkanlar tanıtıldı. Yapılan zirve ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni işbirliklerinin oluşturulması hedefleniyor. Swiss Otel’de düzenlenen zirveye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de bulunan oda ve borsa temsilcileri katıldı.

“TÜRKİYE DÜNYANIN ORTA YERİNDEDİR”

Toplantıda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dünya ekonomisinde Türkiye’nin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.  Zeybekci, “Dünyaya şöyle bir bakacak olursak her köşesinde artık ekonomik birliktelikler oluyor. Bu konu ile birlikte Avrupa Birliği kuruldu. ABD dünyada çok güçlü birleşmeler gerçekleşiyor. Ekonomide birlik sağlanmaya çalışıyor. Bu arada IMF ve Dünya Bankası da farklı boyutlara geçiyor. Türkiye bu hızlı akan coğrafya içinde kendine yer aramıyor. Çünkü Türkiye, çok aktif bir biçimde bunu belirleyen ülkelerdendir. Türkiye dünyanın orta yerindedir” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE DENGE ROLÜNÜ ALIYOR”

Zeybekci, yeni kurulan dünyada Türkiye’nin güçlü ilerlemesi gerektiğini söylerken, “Türkiye dünyada ziyaret edilen ülkeler arasında 6. sırada. Türkiye bütün bu başarılarını ekolojik bilgisini tasarımı kendinin kontrol edemediği bir ekonomide başardı. Türkiye bundan sonraki yolculuğunda pasif ve edilgen bir şekilde başkalarının kontrol ettiği bir dünyada gerçekleştiremeyeceğini çok iyi biliyor. Türkiye artık global bir dünyada denge rolünü alıyor. Artık dünyada güçlü ortaklarla yoluna devam etmek zorundayız” dedi.

“EN ÇOK TEMSİLCİLİK AÇAN ÜLKE OLDUK”

Zeybekci, “Türkiye olarak dış ilişkilerimizde önemli adımlar attık. Son 5, 6 yılda dünyada en çok temsilcilik açan ülke olduk. Şu an THY dünyada kendi ülkesi dışında en çok noktaya uçan havayoludur. Türkiye ile sizlerin iş birliğine önem veriyoruz. İnsanlık tarihinin doğduğu günden bu güne kadar tarihin orta yerinde olduk. Hiçbir güç, bu konumun kaybolmasını sağlayamayacaktır. Türkiye yeniden dünyanın kültür turizm ve ticaret merkezilerinden biri olacak. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bu yöntemleri sizin gibi kardeş ülkelerle birlikte gerçekleştirmek bizim için çok faydalı olacak” diye konuştu.

“İZMİR YETERİNCE DİNLENDİ”

Zeybekci, İzmirlilerin istemese bile hükümetin çalıştığını ve Anadolu’nun başkenti yapma yolunda ilerledikleri söyledi. Zeybekci, “İzmir aklınıza gelebilecek tüm doğa güçlerinin dizayn ettiği bir şehir. Anadolu’nun en verimli toprakları Ege’dir. İzmir tüm kadim medeniyetlerin yerleştiği yerdir.  İzmir’in artık yeni bir dönüşüm zamanı yeterince bekledik. İzmir yeterince dinlendi. Bundan sonraki dönemde batı Anadolu’nun başkenti olma yoluna çıkma zamanıdır. Hükümetimiz İzmir için çalışmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde hükümetin bütün kurgusu İzmir’e geliyor. İzmir kendisi istemese bile Anadolu’nun başkenti olma yolunda ilerliyor. Onun için elçilerimizin çok hızlı bir şekilde İzmir’de yerini alması gerekiyor. Eğer ki dünya yeniden kuruluyorsa İzmir temel yapmak için çok güzel bir tercihtir” diye konuştu.  Zeybekci ayrıca İzmir’den İstanbul, Ankara, Antalya, Kapadokya başta olmak üzere turizm merkezlerine hızlı ulaşım ağı kuruduklarını söyledi.

“YATIRIMCILARA AVANTAJLAR SUNUYOR”

İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak konuşmasına İzmir’in çok yönlü bir şehir olduğunu ve Türk turizmi açısından ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu söyleyerek başladı. Türkiye’de turizm faaliyetlerinin ilk başladığı yer denince akla İzmir’in geldiğini belirten Toprak, “Çok yönlü şehir olan İzmir, aynı zamanda Türk turizmi açısından ayrıcalıklı yere sahip. Türkiye’de turizm faaliyetlerinin ilk başladığı yer denince akla İzmir gelmektedir. Tüm bu özelliklerini dikkate aldığımızda İzmir’in geleceğine yönelik vizyon çalışmalarında birçok alana odaklanmak gerekliliği ortaya çıkmaktadır. İzmir’in önümüzdeki 10 yıllık kalkınma stratejisini bütüncül olarak ortaya koyan 2014- 2023 İzmir Bölge Planı'nın temel vizyonu ‘Bilgi, Tasarım ve Yenilik Üreten, Akdeniz'in Çekim Merkezi İzmir’dir. Bu plana göre İzmir'in bilgi, tasarım ve yenilik üretimi ile Akdeniz çanağında tanınan ve güçlü bir çekim merkezi olmasını kendimize amaç edindik. Kentimizde önümüzdeki 10 yıl boyunca yürütülecek tüm çalışmaların nihai amacı budur. Türkiye’nin sosyoekonomik açıdan en gelişmiş üçüncü ili olan İzmir, Akdeniz'de bir çekim merkezi haline gelme potansiyeline de sahip bulunuyor. Bölgemizin sanayi altyapısı, lojistik imkânları, güçlü ticari ilişkileri ve nitelikli işgücü potansiyelinin yanı sıra yaşam kalitesi ile Akdeniz kültürü de yatırımcı kararlarını etkileyerek bu özelliğini güçlendiren unsurlardır. Bu bakımdan, kentimizin sunduğu bu geniş imkânlar ve potansiyel yerli-yabancı tüm yatırımcılar için de ciddi avantajlar sunuyor” dedi.

“İZMİR ÜNİVERSİTE VE GENÇLİK ŞEHRİ”

Vali Toprak, İzmir’in çok önemli bir üniversite ve gençlik kenti olmasına vurgu yaparak, “İzmir'de 2014 yılı itibariyle dördü devlet, beşi vakıf üniversitesi olmak üzere toplam dokuz üniversite bulunuyor. İzmir üniversitelerinde toplam 72 fakülte ve 42 yüksekokul var. Bu üniversitelerde dünyanın dört bir yanından gelen binlerce öğrencimiz eğitim görmektedir. Dünya standartlarındaki bu bilim merkezleri, İzmir'in bilgi ve teknoloji üretimi konusunda en önemli dayanaklarıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerimizle birlikte İzmir, hem bilgi üretiminin merkezi hem de bunun sanayiye ve teknolojik üretime uygulanmasında çok önemli bir noktada. Ülkelerinizden daha çok sayıda öğrencinin lisans ve lisans sonrası eğitim için İzmir'i tercih etmesinden büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“İZMİR DOĞRU TERCİH”

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükelçilere İzmir’i anlattı. İzmir’in bir kültür mirası olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bugün burada olmakla doğru bir tercih yaptığınızla emin olabilirsiniz. Çünkü İzmir, çok kültürlü tarihi; hoşgörülü, demokratik, uzlaşmacı kimliği, coğrafi avantajları ve geniş üretim olanaklarıyla nitelikli yaşam kalitesine sahip, çok özel bir kent.  Ama İzmir’in en büyük avantajı,  hiç kuşkusuz ki, aydın ve yeni fikirlere açık insanlarıdır. Biz de İzmir’i İzmirlilerle birlikte yönetiyoruz” şeklinde konuştu.

İZMİR KÖRFEZİ’NDE YENİDEN YÜZECEĞİZ

Kocaoğlu, “Bu kentin yerel yönetimi olarak;  geçmiş uygarlıklar ve kültürlerle bağları güçlü,  ama yeniliklere de hızla ayak uydurabilecek ölçüde dinamik,  refah düzeyi yüksek İzmir için uğraş veriyoruz. En büyük hayalimiz, İzmirlilerin evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Bunu en son 45-50 yıl önce yapmıştık. Dünyanın en önemli çevre projelerinden birini gerçekleştirerek yine başaracağız.  Kısa süre içinde İzmir Körfezi’nde yeniden yüzeceğiz” dedi. Kocaoğlu, ayrıca Fuar İzmir ile ilgili, “Kısa bir süre önce,  Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksini hizmete açarak, İzmir’in fuarcılık ve kongre turizmi konusundaki iddiasını daha da güçlendirdik. Doğru ortam ve koşulları sağlayarak, Fuarcılıkta İzmir farkını tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Türkiye’de uluslararası fuarcılığın ilk ve en önemli örneği olan 84 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan sonra,  dünyanın en büyük ihtisas fuarlarına da ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.

Açılış konuşmaları sonrası Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Keskin’in moderatörlüğünü yaptığı , İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Eldor Yönetim Kurulu Başkanı Pasquale Forte’nin konuşmacı olduğu “İzmir’in Kültürel zenginliği ve Ekonomisine Bakış” konulu panel gerçekleştirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.