TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüzümüze bakmaya yüzünüz olsun

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu tarafından hazırlanan ‘İş Dünyasında Kadın Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2015 08:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yüzümüze bakmaya yüzünüz olsun

NİLGÜN TAZE

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) tarafından düzenlenen İş Dünyasında Kadın Paneli konulu toplantı Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (EGİAD) Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte BASİFED Başkanı Levent Akgerman, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu  (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça konuşma yaptı. Kadının iş dünyasındaki yerinin günümüz Türkiyesi’nde hala çok gerilerde olduğuna işaret eden Akgerman, Argat ve Onatça, kadınların iş hayatındaki oranının artmasının önündeki engellere dikkat çekti ve hükümetin iş hayatındaki kadınlara yönelik gerçekleştirme hazırlığında olduğu yeni kanun tasarısına yönelik eleştirilerde bulundu.

Akgerman, yasanın olumlu bir yasa olduğunu ancak risklerinin bertaraf edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kadınlarının mevcut doğum izni sürelerinin uzatılması, yarı zamanlı çalışma hakkının verilmesi işverenin kadın yerine erkek istihdamı gerçekleştirmesi gibi sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda yapıcı uyarılarda bulunmak bizlerin asli görevidir. Kadın işgücünü önemsiyor ve BASİFED olarak bu konuya destek veriyoruz. Kadının sigortasında gözü olanlar var. Bu sebeple daha fazla saat çalıştırmak için erkek çalışan alımına ağırlık veriliyor. Bizim kadınlarımız iş hayatında olmalıdır” dedi.

KADINLAR EVE HAPSEDİLİYOR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, TÜRKONFED tarafından gerçekleştirilen raporda Türkiye’de kadın istihdamının yüzde 29,5’larda kalan çok düşük bir oran olduğunu ifade ederek, “Kadınları ev hayatına hapseden düzenden artık vazgeçilmelidir. Kadın istihdamı konusunda temelden çalışmalar yapılmalı. AB ülkeleri arasında kadın istihdamı alanında son sıralardayız. Oysaki yüzde 50-80 oranlarını yakalamamız şart. Bu konuda önemli ve kadın istihdamını artıracak çalışmalar yapmalıyız. Kadına yönelik eğitim, girişimcilik ve ayrımcılıkların yok edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN YÜZÜNE BAKMAYA YÜZÜMÜZ YOK

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise rapora göre Türkiye’de kadının iş hayatına katılımının önündeki en önemli etkenlerden birinin mevzuatlar olduğunu kaydederek buna örnek olarak Avrupa Birliği’nde 16 hafta olan doğum izninin Türkiye’de 18 hafta şeklinde düzenlenmesini gösterdi. Onatça, bunun da işverenlerin kadın çalışanı tercih etmemesine yol açtığını belirtti. Öte yandan kadınların çocuklarını güvenle teslim edebilecekleri kreş altyapısının kurulmaması, kadının çalışmasını teşvik edici uygulamaların hayata geçirilmemesi ve prosedürler yüzünden mali müşavirlerin kadın çalışanların bordrolarını düzenlemekten kaçınmasının da diğer büyük sorunlar arasında olduğunu ifade etti. Sadece mevzuatta düzenleme yapılarak Türkiye’de kadının iş hayatındaki yerinin iki katına çıkarılabileceğine dikkat çeken Onatça, “Kadınsız olmuyor. Kadınsız ekonomi tek kanatla uçmaya çalışan uçağa benzer. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için belirlenen hedeflere kadınsız asla ulaşamayız. Hala ısrarlıyız. Bu önemli konuyu söylemlerle geçiştirmedik. İş dünyasında kadın konusunda Türkiye’nin en kapsamlı raporunu hazırladık. Kadının istihdama yeterince katılamayışının, yeterince kadın girişimcimizin olmayışının nedenlerini irdeledik. Doğum izni ve kreş gibi konularda yapılacak değişikliklerin yanı sıra kadınların çalışmasını ve girişimci olmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmalı, kadınların iş hayatındaki payı iki katına çıkarılmalı. Yüzde 29,5 çalışan kadın oranının içinde, sosyal güvencesiz olarak yaşlı, çocuk ve engelli bakımı yapan 424 binden fazla kadın da var. Bu tablo bize ekonomimizin uzun süreden beri tek motoru düşük kapasite ile çalışan uçakla yolumuza devam etmeye çalıştığımızı gösteriyor. Gelişmiş ekonomilerde, Avrupa Birliği’nde yüzde 51’lere varan kadının iş gücüne katılım oranında hala yüzde 30’ları yakalayamamış bir Türkiye’nin 2023 hedeflerini nasıl yakalayabileceği konusundaki kuşkularımız devam ediyor” açıklamasını yaptı.

KADINA GİRİŞİMCİLİK ÖZENDİRİLMELİ

Kadının iş hayatına katılımı konusunu sadece kadın çalışanlar olarak değerlendirmediklerini de belirten Onatça, ‘girişimci kadın’ sayısının artmasına da ihtiyaç olduğunu vurguladı. Onatça, “Girişimcilik eğitimleri, mikro krediler gibi desteklemelere rağmen girişimcilerimizin sadece yüzde 7’sinin kadın olması bu alanda da daha kat edecek uzun bir yolumuzun olduğunu gösteriyor. Yine bu çerçevede kadın girişimciliğini özendirecek mevzuat düzenlemelerine ihtiyacımız olduğu açık. İstatistikler eğitimli kadınının iş hayatına katılımının, katma değeri yüksek üretime adaptasyonunun daha kolay olduğunu gösteriyor. Bu konunun bir başka penceresi de eğitim müfredatımızda gerçekleştirilmesi gereken düzenlemedir. İlköğretimden lisansa eğitim sürecimizin her aşamasında ekonominin ancak kadının iş hayatında olmasıyla gelişebileceğinin aktarılması için de müfredatta mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var”  şeklinde konuştu. Toplantıda TÜRKONFED’in İş Dünyasında Kadın Raporu yazarlarından Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ve Doç. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz da sunum gerçekleştirdi.

KOTA UYGULANABİLİR

Toplantı sonunda İş Dünyasında Kadın Paneli gerçekleştirilirken panelin moderatörü Esin Güral Argat,  konuşmacıları ise Levent Akgerman, Ege Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, İzmir İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğu oldu. Gülgün Erdoğan Tosun, siyasette kadının rolüne işaret ederek, “Ülkemizdeki kadın sorunları, kadın cinayetleri erkek egemenliğinin hakim olduğu bir parlamento salonunda çözülemez. Bu sadece adalet ve demokrasi meselesi değil. Parlamentoda kadının temsili konusunda da Türkiye oldukça zayıf. Kota uygulanmalı mı uygulanmamalı mı konusunda gelince. Kadınların siyasal yaşamda deneyimlerini aktarabilmeleri için kota gerekliyse kota da uygulanabilir”  dedi.

KADINLAR SEBAT GÖSTERSİN

Sivil toplum kuruluşlarında kadının rolü ile ilgili konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, “Kadınlar erkeklerin hakimiyeti altında olan kuruluşlarda sebat göstermelidir. Toplumun her alanında kadının varlığı önemlidir. İş hayatında da kadının var olması oldukça önemlidir. Bu nedenle işe temelden bakmak lazım. Eğitim önce ailede başladığına göre kız çocuklarını yetiştirirken daha toplumsal cinsiyet rollerinden arındırılarak davranmak gereklidir” ifadelerini kullandı.

KADINLAR BASKI ALTINDA

Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, “Kadın istihdamı alanında girişimciliğe oldukça önem veriyoruz. Bu konuda EGİKAD olarak üniversitelerle de işbirliği içerisindeyiz. Girişimcilik konusunda maddi olarak yine eşine, babasına ya da erkek kardeşine bağımlı olan kadın için kredi çekmek de ayrı bir sorun. Ancak Hükümet nezdinde kadın girişimcilerin teminatsız kredi çekebilmeleri gibi düzenlemeler yapılacağını bilgisine ulaştık. Kadınlar hayatın her alanında baskı altında. Oysaki iş hayatındaki kadın, her şeyiyle özgüven kazanıyor. Kadın istihdamı yüzde 50’lere, yüzde 80’lere ulaşmalıdır. AB seviyesine gelmek için çalışmalıyız” dedi.

YOLA DEVAM

İzmir İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu ise, “İş kadını güçlü kadın diyerek İZİKAD olarak yolumuza devam ediyoruz. Çoğu kadının mesleği yok biz de dernek olarak buradan yola çıkarak mesleki kurslar düzenledi. 7 yılda bine yakın kadına sertifika ve diploma kazandırdık. Bu konuda ayrıca hükümetin meslek liselerine meslek yüksekokullarına ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.