TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Demokrasi ve Barış Konferansı'

Ege Bölgesi Demokrasi ve Barış Konferansı 14-15 Mart tarihleri arasında İzmir Tepekule Kongre Merkezi'nde yapılacak. Konferansta, Kürt sorunu, barış ve demokratikleşme gibi konular tartışılacak

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 09:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
'Demokrasi ve Barış Konferansı'

Prof. Dr. Cem Terzi, konferans fikrinin 2014'de Ankara'da Halkların Demokratik Konrgesi (HDK) çağrısı ile yapılan 2. Demokrasi ve Barış Konferansı'nda oluştuğunu söyledi. İzmir'de Ege Bölgesi Demokrasi ve Barış Konferans Grubu olarak bir araya geldiklerini ve hazırlıkları gerçekleştirdiklerini belirten Cem Terzi, "Konferans dört ana başlıkta yapılacak. Bunlar, 'Ortadoğu'da Kürt Sorunu ve Barış, Rojova Devrimi'nin anlamı', 'Demokratikleşme Süreci: Demokratik Özerlik ve Barışın Ekonomi Politiği', 'Soykırımlar (Ermeni ve Süryani soykırımları) Dini, Etnik, Kültürel Çatışmalar, Sürgünler', 'Barışın Topsullaşmasının Yol ve Yöntemleri: Yüzleşme, Hakikat Arayışı, Kadının Barıştaki Rolü' olacak" dedi.

Bu dört başlıkta önce çerçeve sunumlar, ardından atölye çalışması yapılacağını dile getiren Terzi, ilk gün açılışta HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel'in'in ardından, davetli konuşmacılar Foti Benlisoy, Barış Bülent Küçük, Pakrat Estukyan ve Nilgün Toker'in konuşma yapacağını söyledi. Bunların ardında başlayacak atölye çalışmasından çıkacak raporlar doğrultusunda konferanısın ikinci gününde genel tartışma yapılacağını belirten Terzi, sonuç bilgirgesinin de bu sürecin sonunda hazırlanacağını ve İlkay Akkaya tarafından kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi.

“UMUTLANMAK İSTİYORUZ”

Terzi, konferansın ülke açısından kritik bir döneme denk geldiğinin bilincinde olduklarını, Kürt sorununa ilişkin çözüm sürecinde ilk kez tarafların müzakere aşamasına geldiğini söyledi.

Öte yandan AK Parti hükümetinin başta güvenlik yasası olmak üzere çok çeşitli anti-demokratik uygulamalar ile muhalefeti ve sokağı zaptırapta alarak Haziran seçimlerine bu baskı ortamında gitmek ve seçimlerde bir rejim değişikiliğini gerçekleştirecek çoğunluğu sağlamak istediğini öne süren Terzi, "Barış ve demokratikleşme Türkiye'nin önündeki iki büyük mesele. Barış için umuda, umut için ise hakikate ihtiyaç var. İşte bu konferans ile hakikatın peşinden koşmak ve gelecek için umutlanmak istiyoruz" dedi.

Terzi'yle birlikte basın açıklamasına Konferans'ın düzenleme kurulu üyeleri Coşkun Üsterci, Zeynep Altın, Nevcan Demir, Ekrem Tükenmez ve Mehmet Akdöl de katıldı. (DHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.