TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir’i ihracat üssü haline getirmek istiyoruz”

Turizm, ulaşım, eğitim, sağlık, bilişim, yurtdışı müteahhitlik faaliyetleri gibi farklı sektörlerde üretilen hizmetlerin ihracatının geliştirilmesi ve 2023 yılı için belirlenen 150 milyar dolarlık hedefe ulaşılabilmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘Hizmet İhracatı Stratejisi Çalıştayı’ düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 09:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir’i ihracat üssü haline getirmek istiyoruz”

EMİNE YALÇIN - Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) organizasyonuyla İzmir Kaya Thermal&Convention Otel’de gerçekleştirilen toplantı, hizmet sektörünün farklı taraflarını buluşturdu. Ekonomi Bakanlığı Hizmet İhracatı Stratejisi Çalıştayı’na; başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye İhracatçı Birlikleri (TİM) Denetim Kurulu Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı (TET) Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

ÖNEMLİ BİR TOPLANTI

Çalıştay, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkan Yardımcısı Dr. Güven Uçkan’ın açılış konuşması ile başladı. Hizmet ihracatının müstakil bir birlik haline gelmesi ve geliştirecek stratejilerin belirlenmesi için çok önemli bir toplantı olduğunu ifade eden Uçkan, Çalıştay’ın bu açıdan verimli sonuçlar ortaya koyacağını açıkladı. Uçkan’ın ardından sözü alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Denetim Kurulu Üyesi ve EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise hizmet ihracatının son yıllarda TİM gündeminde öne çıkan konulardan biri olduğunu belirterek, hizmet ihracatçı birliğinin kurulması yönünde önemli bir buluşma olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN HİZMET İHRACATI

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da hizmet ihracatının Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine büyük bir katkı sağlayacağına dikkat çekerek,“2014 yılında 50,3 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatı için 2023 yılında 150 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik. Bu hedefe ancak hizmet ihracatına özgü bir strateji ile ulaşabiliriz. Hizmet İhracatı Stratejisi Çalıştayı, bu yolda en kritik çalışmalardan biri olacaktır” dedi. Yıldırım, hızla büyüyen dünya hizmet ihracatında Türkiye’nin payını artırmak amacıyla yürütülen çalışmalar konusunda da bilgiler vererek, hizmet ihracatının serbest dolaşımını sağlayan müzakereleri yürüttüklerini ifade etti.

ŞUBAT AYINDA 13 MİLYONLUK BİR İSTİHDAM SAĞLANDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise hizmet ihracatının önemi konusunda açıklamalarda bulunarak, 2023 hedefleri olarak da 500 milyar dolarlık bir ihracatı hedeflediklerini söyledi. Eroğlu, “Hizmet ihracatı özellikle istihdam yaratma bakımından büyük önem taşıyor. Şu ana kadar hizmet ihracatında 50 milyar dolarlık bir potansiyel yakalamış bulunuyoruz. Ama hedefimiz 150 milyar dolardır. Doğru adımlar atıldığı takdirde 2023 yılından çok daha önce 150 milyar dolar hedefine ulaşılacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye’de böyle bir potansiyel var. Mesela Şubat ayında hizmet sektöründe 13 milyonluk bir istihdam sağlandı. Bu durumun çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Ayrıca Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı’nın düzenlendiği İzmir, hizmet ihracatı açısından büyük bir potansiyel taşıyor. İzmir’i üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz”  dedi.

TANITIM EKSİKLİĞİ VAR

Türkiye’nin termal turizminde yeteri kadar mesafe alamadığını üzülerek söylediğini belirten Eroğlu, Ekonomi Bakanı Adnan Yıldırım’a dönerek tanıtım eksikliğinin olduğunu da ifade etti. Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılacak şeyler için sadece konuşmak değil en kısa süre içinde uygulamaya geçilmesi lazım. Bu konuda da öncelikli olarak devletin öncü olması gerekiyor. Ayrıca Türkiye’nin gelişmesini istiyorsak bürokrasiyi de oldukça azaltmak gerekiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.