TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabetik yaralara dikkat!

Diyabetik ayak yaraları, hemen teşhis konulup etkin bir şekilde müdahale edilmezse, çok kısa bir süre içinde hastanın parmağını, ayağını bazen de bacağını kaybetmesine yol açabiliyor

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2015 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diyabetik yaralara dikkat!

Şifa Üniversitesi Hastanesi Yara Bakım Merkezi, çarşamba günleri Türkiye’nin her yerinden yüzlerce şeker hastasının akınına uğruyor. Gelen hastaların kimisi parmağını, kimisi ayağını, kimisi de bacağını kurtarmak için Yara Bakım Konseyi’nin karşısına çıkıyor. Çünkü şeker hastalarının özellikle ayaklarında başlayan çok küçük yaralar bile kısa sürede ilerleyerek, uzuv kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Diyabet yaraları birçok branştan uzman hekimin birlikte müdahalesini gerektiriyor. Ancak ülkemizde bu yaralara bakacak az sayıda tam teşekküllü yara bakım merkezi bulunması, hastalar için durumu zorlaştırıyor. Çok hızlı ilerleyen diyabetik yaraların teşhisinde geç kalınması ise korkunç sonu hazırlıyor. Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi bünyesinde yer alan Yara Bakım Merkezi’ne gelen hastaların öyküleri maalesef bu gerçeği yansıtıyor.

4 AYDA BACAĞINI KAYBETTİ

Alaşehir’den gelen 66 yaşındaki şeker hastası K.E.’nin 2014’ün Ağustos ayında sol ayak başparmağında başlayan diyabetik yara kasım ayında bacağının diz altından alınması ile sonuçlanmış. 4 yıldır şeker hastası olan K.E. “İlk kez geçen yıl ağustos ayında sol başparmağımda küçük siyah bir leke oluştu. Bulunduğum ilçede gittiğim hastanenin plastik cerrahı yarayı temizleyip beni eve gönderdi. Bir hafta sonra yara kokmaya başladı. Çünkü içeride çürüme devam etmiş, tekrar doktora gittiğimde parmağımın bir kısmını almak zorunda kaldılar. Ancak bu müdahaleler de yeterli olmadı ve kasım ayında diz altından sol bacağımı aldılar. Şimdi benzer şekilde sağ ayak başparmağımda yara başladı. Yine çok hızlı ilerliyor. Bu kez daha bilinçliyiz. Araştırmalar sonucunda Şifa Üniversitesi Hastanesi’nin Yara Bakım Merkezi’ni bulduk. Maalesef diyabetik yaralara müdahalede küçük hastaneler yetersiz kalıyor” diye konuştu.

GEÇ TEŞHİS BACAĞINDAN ETTİ

Çanakkale Küçükkuyu Beldesi’nden gelen bir başka hastanın öyküsü de K.E.’nin kinden farklı değil. SGK emeklisi F.S., 7 yıldır şeker hastalığı ile mücadele ettiğini belirterek, yara öyküsünü şöyle anlattı: “İlk kez 5 ay önce ayak topuğumda, ayakkabı vurmasından dolayı yara çıktı. Sonra o yara geçti başparmakta başladı. Aile doktoruna gittik, ilaç verdi, geçmedi. Bir daha gittik ‘kan uyuşmazlığı’ diyerek 10 tane iğne verdi, yine çözüm olmadı. Yara büyümeye başladı. Edremit’e sevk ettiler. Oradan da sonuç alamadık. Araştırmalar sonrasında burayı öğrendik. Şimdi ayağımı kurtarmak için buradayım.”

UZMANLAR HASTANIN AYAĞINA GELİYOR

Yara Bakım Merkezi’nde hasta poliklinik poliklinik dolaşmıyor, ilgili tüm branş hekimleri hastayı birlikte muayeneye alıyor ve gerekli tetkiklerden sonra da uygulanacak tedavi sürecini birlikte karara bağlıyorlar. Plastik Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Cenk Melikoğlu, Mikrobiyoloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Erol Sevim, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. İlker Kiriş, Girişimsel Radyoloji - Radyodiagnostik Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Serkan Gür ile Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Ali Saklamaz’ndan oluşan Yara Bakım Merkezi doktorları her hastayı dikkatle inceliyor ve en iyi tedaviyi planlamaya çalışıyorlar. (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.