TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu Mardin’den kadınlara seslendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin’de ‘Kadının Değişen ve Gelişen Konumu’ toplantısına katıldı

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2015 08:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Davutoğlu Mardin’den kadınlara seslendi

Davutoğlu, Anadolu kültürünün kadına saygı üzerinde kurulduğunu belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çok önemli bir mekanda olduklarını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çok anlamlı bir günde çok anlamlı bir mekandayız. 8 Mart Dünya Kadınlar günü ve Mardin’deyiz. New York’ta 2 gün önce konuşma yapmıştım. New York ve Mardin. Kadim kültürümüzün en derinlikli şekilde yaşandığı yer Mardin olmuştur. Mardin her zaman beni bu konuda büyülemiştir. Mardin ruhumuza tarihimize kimliğimize hitap eden çok özel bir şehir. Mardin’e hep gıpta etmişimdir. Bu şehri yaşatmak lazım. New York Mardin ile karşılaştırıldığında daha dünkü bir şehir. Burada kadim ile birlikte bizim kültürümüzdeki kadının yerinden bahsetmek istiyorum. Mardin’de yaşamak başlı başına bir ayrıcalıktır. Bu şehri gelecek nesillere birikimiyle aktarmak lazım. Şehrin estetiği nasıl mimari ise insanın estetiği de ahlaktır. Ahlakı da insanlara yerleştiren kadınlardır. Kadınlar olmasaydı kültürel sürekliliğimiz olmazdı. Bu kadim şehirden söylüyorum, bizim kültürümüz kadına saygı üzerine kurulmuştur. Bizim kadınlarımız hiçbir zaman toplumun dışına itilmemiştir. Kadim kültürümüzü anladığımızda kadına, anneye, kız çocuklarına muhabbetin inancımızın asli görevi olduğunu görürsünüz. Kadın zerafettir, nezakettir. Bizim için anneye hürmet gösterildiği her gün kadınlar günüdür. Bizim için kız ve erkek çocukları masumdur. Bizim için erkek ve kadın eşrefi mahlukat olarak eşittir. AK Parti hükümeti olarak kadınlarımıza yönelik olarak özel bir çalışma gösterdik, gösteriyoruz” dedi.

“ZAMANIN RUHUNU OLUŞTURAN KARDEŞLİKTİR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, zamanın ruhunu oluşturan unsurun kardeşlik olduğunu belirterek, bugünün de kardeşlik ortamını oluşturan zamanın ruhunun çözüm süreci olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Bugünlerde zamanın ruhunu oluşturan kardeşliktir. Çözüm süreci üzerinden sağlanan kardeşlik ortamı bugün zamanın ruhunu oluşturan kardeşliktir. Kardeşlerin eşlerin acı çekmemesi için biz yıllarca süren bir çaba ile buna çözüm süreci dedik. Mardin diliyle 7 bin yıl, 7 farklı dil, 7 farklı kültürün yaşadığı Mardin’den bu topraklardaki çeşitlilik bizim zenginliğimiz dedik. Türkiye’nin birliği beraberliği ile yola çıktık. Hep birlikte Türkiye’yiz biz kardeşiz. Dili mukaddes kılan dilin kendisi kadar özü ve muhtevası barışa çağırmasıdır” diye konuştu.

ÖZGECAN’I ANDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hiçbir şekilde kadına şiddeti kabul etmeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, “Kadınlara yönelik şiddette Özgecan bir simge oldu. Ama Özgecan kızımızın katledilmesinin ardından asıl simge olan Mehmet Aslan’a selam gönderiyorum. Biz bu çerçevede kadına yönelik şiddet konusunda bütün halkı seferberliğe çağırıyoruz. Hangi gerekçeyle olursa olsun hiçbir şekilde kadına şiddeti kabul etmeyiz. En namert erkek zayıf kadına el uzatan erkektir. Merhamet ve muhabbet ortamında yetişen çocuk daha sonra görev aldığında görevinde halka merhametli davranır. Kadınlarımıza dönük olarak AK Parti iktidarları döneminde öyle kampanyalar başlattık ki bu kampanyalar kadına bakışı değiştirdi. Hiçbir şekilde bizim değerlerimiz şiddet öngörmez. Kadınlarımıza annelik gibi onurlu bir vazife yaparken onlara destek olmamız lazım. Kadınların önlerini açmamız lazım. Kadınların üzerine yükün çifte yük olmaması için her türlü değişimi yapmamız lazım” diye konuştu. (İHA/MARDİN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.