TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gripten korunmanın en kolay yolu!

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esat Veli Karakoç, doğru besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin gribe yakalanmamanın başlıca önlemi olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2014 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gripten korunmanın en kolay yolu!

Mevsim değişikliği ve havaların soğuması ile birlikte özellikle okula başlayan çocuklar için grip, kaçınılması en zor hastalıklardan biri haline geldi. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esat Veli Karakoç, gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemek olduğunu söyledi. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için A ve C vitaminlerinin alınmasının çok önemli olduğunu belirten Karakoç, kuşburnu çayı ile nar, yoğurt ve bol bol sarımsak tüketilmesini önerdi. Karakoç, vücut direncinin daha da düşmemesi için grip olunması halinde de vitamin alımının sürdürülmesi gerektiği bilgisini paylaştı.

 ÇOCUKLAR İÇİN HİJYENE DİKKAT

Dengeli beslenme, yeterli miktarda su içme, düzenli spor yapma, stresten uzak durma, sigara içmeme ve düzenli uykunun vücut direncini kuvvetlendirdiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Karakoç, alınması gereken hijyen önlemlerini şöyle aktardı: “Kalabalık ortamlarla karşılaşmak durumundaysak solunum maskeleri kullanılabilir. Özellikle bu ortamlarda bulunduktan sonra, eller sıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalı ve ortamın sık aralıklarla havalandırılmalıdır. Ellerin yıkanamadığı durumlarda, ağıza, buruna ve gözlere elle dokunmaktan kaçınılmalı. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır.”

Okul çağındaki çocukların beslenme ve uyku düzenine bu dönemde her zamankinden fazla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Karakoç, “Çocuğa ellerini sık sık yıkamasını öğütlemeli, okuldan gelince mutlaka ellerini, yüzünü sabunlu suyla yıkamalıyız” dedi.

NAR, YOĞURT VE SARIMSAK

Beslenme yolu ile bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini hatırlatan Karakoç, “Bunun için A ve C vitaminlerinin bolca bulunduğu ıspanak, yeşilbiber, havuç, brokoli, kabak, karnabahar, mandalina, portakal, maydanoz, domates, roka, tere gibi meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeliyiz. Bunun yanında güçlü antioksidan olan nar, yoğurt ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutan sarımsak gripten korunmamıza yardım edebilir” dedi.

ŞİFA BİTKİ ÇAYLARINDA

Ayrıca bitki çaylarının da gripten korunmaya yardımcı olduğunu belirten Karakoç, “Özellikle C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih etmeliyiz. Zencefil, okaliptüs, nane ve limon çayları gribe iyi gelen bitki çayları arasında ilk sıralarda gösterilmektedir” dedi.

 

RİSK GRUPLARI GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR

Yrd.Doç.Dr. Karakoç, Sağlık Bakanlığı’nın tarafından 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar, sağlık çalışanları, toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanların risk grubu olarak belirlendiğini ve grip aşısı yaptırmanın faydalı olabileceğini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.