TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“AKP’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMA ŞANSI DÜŞÜKTÜR”

DSP Genel Başkanı Masum Türker, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek genel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim bildirgesinden de örnekler veren Türker, hükümeti eleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2015 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“AKP’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMA ŞANSI DÜŞÜKTÜR”

ANIL YIKGEÇ

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, DSP İzmir İl Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında 7 Haziran 2015 seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türker, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan seçim bildirgesinden de örnekler verdi.

DSP Genel Başkanı Türker, Türkiye’de son 10 yıldır yavaş yavaş sevgisizlik, ötekileştirme, toplumu kutuplaştırarak yönetme anlayışı dolayısıyla ciddi bir yozlaşma yaşandığını ifade etti. Bunun sermaye dağılımını da etkilediğini belirten Türker, “Bugün burada 7 Haziran seçimleri için DSP’nin seçim bildirgesini tanıtmak için toplandık. Ankara’da tanıtım yapmamıza rağmen bildirgemiz medya mensuplarına yeterince dağıtılmadığı için farklı yorumlanabiliyor. Türkiye’de son 10 yıldır yavaş yavaş sevgisizlik, ötekileştirme, toplumu kutuplaştırarak yönetme anlayışı dolayısıyla ciddi bir yozlaşma yaşandı. Bu sermaye dağılımında görüldü. Yandaş ya da yurt dışından sırf rant peşinde koşan uluslararası nitelikte yandaşlara kaydırıldı. Otellerde yapılan yatırımlarda bunları gördük. Türkiye’nin sahip olduğu stratejik kurumları yavaş yavaş devrettik.

ABD’DE BİLE KAMU SEKTÖRÜ YÜZDE 52

Bu kurumların devredilmesinin ne kadar yanlış olduğunu birkaç hafta önce elektriklerin kesildiği gün yaşadık. Enerji Bakanı ve Başbakan bu tür kesintileri Amerika’nın bazı eyaletlerinde ve başka ülkelerde olduğunu söyledi. Arkasından yapılanları hiç söylemediler. ABD’de o kesintileri yapan özelleştirilmiş kurumlar tekrar devletleştirildi ve geriye alındı. Kapitalizmin beşiği olan ABD’de kamu sektörü yüzde 52 oranındadır. Bunlar göz ardı edilmektedir. Türkiye’nin karlılık yapan, kontrol edilmesi gereken kurumları elden çıkarılmaktadır. Milli piyango bile özelleştirildi” dedi. 

Türkiye’nin ekonomik durumunu eleştiren Türker iki önemli sorun olan yoksullaşma ve işsizliğin kronikleştiğini belirtti. Türker, “Türkiye’de 10 yıldır yoksullaşma ve işsizlik her geçen gün artan bir oranda ve toplumun hemen hemen tamamına yayılmaktadır. 18 milyona yakın kişi yoksulluk sınırının ya altında ya da sınırındadır. Bu kadar çok yoksulluğun, işsizliğin arttığı bu ülkede neden insanlar sessiz? Uygulanan ekonomik politika bu amacı güdüyordu ve amacına ulaştı. Bireylerin gelirleri düşük tutuldu. İşçi, çiftçi, emeklinin geliri arttırılmadı ama kredi imkanları sağlandı. Bireyler gelir elde ederek değil borçlanarak yaşamaya başladı. 2007 yılı seçimlerinden sonra sonuçları görüldü. Kamuoyuna ‘iktidar değişirse istikrar bozulur faizler artar’ denildi. İnsanlar korkutuldu. 2011 seçimlerin de de böyle oldu. İnsanlar köleleştirildi. Bu seçimlerde insanlar ya köleleşmeye devam edecekler ya da özgürleşmeye devam edecekler. Biz seçim bildirgemizde toplumu ve kişileri özgürleştirmeyi amaçladık” ifadelerini kullandı.

ASGARİ 2 BİN, EMEKLİ 2 BİN 600 TL OLMALI

Asgari ücrete ilişkin de konuşan Türker, “Asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerektiğini söyledik.  Halkın çoğunluğuna para dağıtırsanız çarpık olan vergi sistemi dolayısıyla yüzde 18 KDV ve ÖTV olarak geri gelir. Benim bakanlığım döneminde biz memura yüzde 25 zam olarak verdik. ‘Kaynaklar çarçur ediliyor’ diye herkes ayağa kalktı. IMF bile tepki gösterdi. ‘Bu para geri gelecek’ dedik. Sonra IMF bizden özür diledi. Verdiğimiz para 5 kez el değiştirdikten sonra bize geri geldi. Faizciye rant elde edene verseydik o para piyasaya çıkmazdı. Asgari emekli maaşının 2 bin 600 olması gerekir. Maliye Bakanı başta olmak üzere herkes ‘Hesaplar yapıp kaynaklar çarçur edilecek’ diyorlar. İstedikleri yerde tartışmaya hazırım” diye konuştu. 

Eğitim sistemi hakkında da konuşan Türker ayrıca Türkiye’nin Avrupa Uzay Kurumuna üye olmamasını eleştirdi. Özellikle eğitim sisteminin düzeyine dikkat çeken Türker, “Seçim bildirgemiz eğitime ağırlık vermektir. Üniversite lise düzeyine lise ortaokul düzeyine düşmüş durumda.  4 artı 4 artı 4, geri gidişi göstermektedir. Cumhurbaşkanı 12 yıllık eğitim sistemini dile getirenleri imam hatipleri kapatmak istiyor diyerek korkutuyor.  Türkiye şu anda uzay teknolojisinde Avrupa Uzay Kurumuna üye olmayan tek ülkedir. Buna hemen önem verilmesini, Avrupa Uzay Kurumuna üye olunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu faaliyetlerin dışında kaldığımız zaman Avrupa birliğindeki gibi sonradan girmek istediğimizde girişimiz zorlaşır” dedi.

İZMİR’İN STADLARININ YAPILMASI ÖNEMLİ

İzmir ile ilgili birçok projeleri olduğuna da vurgu yapan Türker, İzmir’in Süper Lig’de futbol takımı olmamasına da değindi. DSP Genel Başkanı Türker, “Bugün İzmir’in en büyük stadında cumhurbaşkanı bir toplantı düzenleyecek. Oysa bu statlar futbol oynamak için yapılmıştır. Maalesef oynayamaz hale gelmiş etkinlik dışı kalmıştır. İzmir Süper Lig’de temsil edilmez noktaya gelmiştir. Biz parti olarak bütün statların yapılmasını öne alarak İzmir’in eskiden olduğu gibi futbolun beşiklerinden olmasını sağlayacağız. İktidarda görev alırsak uluslararası müsabakalara açılarak tekrar futbolun yeşermesini sağlayacağız. Umarız İzmir’deki tüm sporseverler destekler” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN DSP’YE İHTİYACI VAR

Partisinin hedefi hakkında bilgi veren Türker seçim ön görüsünde de bulundu. Türker şunları söyledi: “Hedefimiz barajı aşmaktır. 2007 yılından sonra kamuoyunda yaratılan baskının etkisinde kaldık. Partimiz seçime girmedi CHP’yi destekledi. Bir parti bir partiyi desteklediği zaman 2 dönem geçmedikçe seçmenini geri kazanamıyor. ‘Aman oylar bölünmesin verdiğiniz her oy AKP’ye gidiyor’ deniyor. CHP’ye verilen bazı yolar AKP’ye gitti. Edirne’den seçilen milletvekili CHP’den istifa etti AKP’ye geçti. Adana’daki milletvekili doktordu CHP’den seçildi AKP’ye geçti. Bu konuda oylar AKP’ye veriliyor mantığının iflas ettiğini düşünüyoruz. Seçim takvimi daha başlamadan CHP’yi ziyaret ettik. ‘Gelin SYRİZA modeli yapalım, soldaki partileri toplayın’ dedik. Onlar, ‘Hayır biz istemiyoruz ama partinizi kapatın’ dedi. Özellikle her yerde söylüyorum. Türkiye’nin ciddi bir şekilde DSP’ye ihtiyacı var. Barış süreci adı altında karmaşa var. Güneydoğu’nun bazı yerlerinde gündüz polis asayiş sağlarken gece PKK sağlıyor. Demokratikleşmeden bahsetmek söz konusu değil. İktidar partisi bile orada seçim bürosu açamıyor. Bu seçimde 3 ayrı baraj var. Yüzde 10 barajı milletvekili seçilmesi için, yüzde 3 devlet yardımı için, partilerin oyları yüksek olduğunda da medya barajını yıkmış oluyor. Medya belli oyu, reytingi olan partilere ilgi gösteriyor. Bizim amacımız partimizi parlamentoya sokmaktır. Genel anlamda AKP’nin tek başına iktidar olma şansı düşüktür. CHP büyük bir koalisyondan bahsediyor. AKP koalisyon değil, azınlık hükümeti kurdurup ‘erken seçim’ diyor.”  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.