TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çıkar hükümet tarafından himaye edilmiştir”

Atilla Kart, Melih Gökçek hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2015 08:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Çıkar hükümet tarafından himaye edilmiştir”

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e yönelik suçlamaları hakkında, "10-12 yıl içinde onlarca, yüzlerce Melih Gökçek'leri yaratanlar ve himaye edenler hakkında" diyerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Arınç'ın açıklamaları üzerinden hükümeti eleştiren Kart, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek hakkında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından, ağır ifadelerle ve somut suçlamalar getirilmiştir. ‘Kucağa oturmak, parsel parsel satmak….imar planlarında değişiklik yapmak….Devletin imkanlarını bu yapı için onların eline , kucağına bırakmak….’ gibi ifadelerle; Melih Gökçek'in nüfuz suiistimali yoluyla suç ve çıkar ilişkileri içinde haksız kazanç sağladığı ifade ve iddia edilmiştir. Esasen, bu haksız çıkar ilişkilerinin varlığı, uzun bir zamandan bu yana kamuoyunda ve TBMM'nde dile getirilmektedir. Ancak, yargı mekanizmasının Hükümet eliyle çalışmasının engellenmesi, bu yöndeki iddiaların bihakkın tahkikini bu güne kadar engellemiştir. Zira, bu çıkar yapılanması doğrudan Hükümet tarafından himaye edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"İDARİ VE ADLİ GEREĞİNİ BAŞLATMALIYDI"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın konuya ilişkin idari ve adli görevini yerine getirmediğini savunan Kart, "Adı geçenlerin; siyaseten çekişme içinde olmaları ya da Melih Gökçek'in stratejik olarak safını belli etmesi; buna karşılık Bülent Arınç'ın göstermiş olduğu tepki karşısında, Bizler ‘Taraf’ olmak konumunda değiliz. Doğmuş olan çatışma, bu yönüyle Bizi ilgilendirmemektedir. Ancak, bu çatışma ‘kişisel ve özel nitelikte’ bir çatışma sınırları içinde kalan herhangi bir olay niteliğinde değildir. Bu çatışmanın kamusal boyutlarıyla ve suç ilişkileriyle çok önemli sonuçları vardır. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın konumu ve görevi sebebiyle, Melih Gökçek'in suç ilişkileri ve suiistimalleri hakkında bilgi sahibi olduğu anlaşılmaktadır. Bir kamu görevlisi ve siyaset adamı, bu bilgi ve delilleri Kendi uhdesinde muhafaza edemez. Şimdiye kadar bu suç ilişkileri hakkında idari ve adli gereğini başlatmalıydı. Görev sebebiyle bu suç ilişkileri hakkında bilgi sahibi olduğu takdirde, idari ve yasal gereğini yapmak zorundadır. Aksi halde adı geçen de, en hafif deyimiyle görevini kötüye kullanmış demektir" açıklamasında bulundu.

"BÜLENT ARINÇ TARAFINDAN KABUL VE İTİRAF EDİLMİŞTİR"

Arınç'ın açıklamalarının itiraf niteliğinde olduğunu vurgulayan Kart, "Sözü edilen bu olgu, en üst düzeyde yetkili konumda olan Bülent Arınç tarafından kabul ve itiraf edilmiştir. Artık bu aşamadan sonra tarafların ittifak ya da sulh olmasıyla, suç ilişkilerinin sonuçları ortadan kaldırılamaz. Dile getirilen iddia ve bulgulara göre; görevi kötüye kullanmanın ötesinde, haksız çıkar ilişkileri ve örgütlenmesi söz konusudur. Bu iddialar en başta, 3628 sayılı "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu" çerçevesinde ve re'sen tahkik edilmesi gereken niteliktedir" dedi.

"FEZLEKE DÜZENLEMESİ ZORUNLULUĞU"

Kart, "Esasen, görevini bihakkın yapacak bir Cumhuriyet Başsavcılığı Makamının bu aşamada, İ.Melih Gökçek'e yönelik olarak yapacağı tahkikatın sonucuna ve ortaya çıkacak bulgulara göre; en üst düzeyde dönemin Başbakanı, İçişleri Bakanı başta olmak üzere İ.Melih Gökçek'leri himaye eden ilgililer yönünden fezleke düzenlemesi zorunluluğunun bulunduğunu yeri gelmişken ayrıca ifade ediyoruz. Şimdiye kadar re'sen görev yapmak durumunda olan Cumhuriyet Başsavcılığı makamını, göreve davet niteliğinde olan iş bu suç duyurusunu yapmak gereği doğmuştur" dedi. (DHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.