TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Usta taş sanatçısı yardım bekliyor

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın birebir maketini 2,5 yılda tamamlayan Selçuk'taki usta taş sanatçısı Dursun Köroğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce başladığı Bodrum Mozolesi'ni tamamlamaya çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2014 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Usta taş sanatçısı yardım bekliyor

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın birebir maketini 2,5 yılda tamamlayan Selçuk'taki usta taş sanatçısı Dursun Köroğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce başladığı Bodrum Mozolesi'ni tamamlamaya çalışıyor

Usta taş sanatçısı Köroğlu, yine 1,5 yıl sonra tamamlanması beklenen Bodrum Mozolesi'nin yanında birçok resim üzerine de çalışmalar yaptığını belirterek, bu sanatın ayakta kalabilmesi için mutlaka maddi desteğin şart olduğunu ifade etti.

40 yıldır doğal taş el sanatları üzerinde çalışan ve 34 yıldır Selçuk'ta yaşayan taş sanatçısı Dursun Köroğlu, uzun bir süre mozaik tarzında el sanatları üzerinde çalıştığını, daha sonra taşları döverek bulgur tanecikleri haline dönüştürüp resim yapamaya başladığını ifade etti. 2005-2006 yıllarında tarihe merak sardığını belirten Köroğlu, bunların tarihsel araştırmasını yaparak önce dünyanın yedi harikasından biri olan 1/100 ölçekli Artemis Tapınağı'nın birebir bir maket çalışmasını yaptığını ve 2,5 yıl sonra bu maketi tamamladığını kaydetti. Daha sonra Bergama'dan Berlin'e götürülen Zeus Sunağı'nın 1/25 ölçekli birebir maketini çalışan Köroğlu, şu anda yaklaşık 15 aydır yine dünyanın yedi harikasından biri olan Bodrum Mozolesi'ni 1/40 ölçekli birebir maketini çalışıyor. Bu çalışmanın yaklaşık 3 yılda tamamlanmasını hedefleyen Köroğlu, maketin yarıya yakın bir bölümün tamamlandığını, yaklaşık 1,5 yıl sonra tamamen sonlanacağını söyledi.

ÇİZİMLERİ VE YAZILARI ARAŞTIRIYOR

Çalışmalarına başlamadan önce üniversitelerden kaynak araştırması yaptığını, üniversitelerin dışında şu anda yabancı kazı başkanlarının nezaretinde arkeologların bu konudaki çizimlerini ve yazılarını araştırdığını hatırlatan Köroğlu, bu kaynaklar içerisinde bazı arkeologların görüşlerini de alarak en doğru kaynağı tespit ederek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Çalışmaların bir de kaynak aşaması olduğunu, yaklaşık 4 ay bir araştırma aşaması yaptığını hatırlatan Köroğlu, Bodrum Mozolesi ile ilgili yapmış olduğu kaynak arayışlarında birçok arkeoloji müzesi ile görüşmesine rağmen hiçbir kaynağa ulaşamadığını, ancak Muğla Üniversitesi'nde 1850'lerde Danimarkalıların yazmış olduğu 440 sayfalık bir kitaptan yararlanarak bu çalışmayı başlattığını kaydetti.

Yapmış olduğu bu önemli ve değerli çalışmalarından dolayı maddi anlamda oldukça sıkıntı yaşadığını, ancak kendini tarih çalışmalarına adadığı için bu çalışmaları zor şartlarda da olsa yürütmeye çalıştığını belirten Köroğlu, "Tabi benim bu çalışmalarımı daha çok Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, müzeler ve yerel yönetimlerin değerlendirmesi lazım. Çünkü bu çalışmaların bir ikincisini yapma olanağım yok. Bu çalışmaları yaparken yaklaşık 2-3 yılınızı veriyorsunuz ve bunu istekle yapıyorsunuz, oldukça uzun süren bir iştir bu. Tabi bunlar çok değerli tarihsel çalışmalar ve aynı zamanda uzun süren bu çalışmalar doğal olarak beni maddi sıkıntılara sokuyor. Çünkü bu konuda herhangi birinden destek alamıyoruz. Bu anlamda ben başta Selçuk Belediyesi olmak üzere tüm çevre belediye ve yerel yönetimlerden bu konuda destek bekliyorum" dedi.

 

ŞİRİNCE PROJESİ ASKIDA KALDI

2011 yılında Selçuk Şirince Mahallesi'ndeki kilisede başlayan restorasyon için bir proje çalışması yaptığını, bunun için ilgili birimlere başvurduğunu hatırlatan Köroğlu, "Bu kilise restorasyonu çalışması sonrasında baktım ki hiçbir kullanım amacı yok. Bu konuda oturup bir proje geliştirdim ve bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundum. Bu çerçevede 2,5 yılda çalışıp tamamladığım Artemis Tapınağı'nı ve yine doğal taşlarla çalışmış olduğum tarihsel portre ve resimlerimi proje üzerinde bağışladım. Söz konusu alanı kültür ve sanat evi yapalım, yerli ve yabancı insanlar ücretsiz olarak ziyaret etsinler, ancak hayatımı idame ettirebilmek için bahçesinde animasyon atölyesi ve satış standı istemiştim. Bakanlık bu projemi kabul etti. Ancak bahçesinde yapı istediğim için projemi Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderdi. Kurulun yaklaşımı da projenin doğru olduğu yönündeydi. Ancak kilisenin tapusu Şirince Muhtarlığı adına çıktı. Bu arada İl Özel İdarelerin kapanmasıyla ilgili kanun da çıktı. Kanunla birlikte muhtarlığın bütün yetkileri gitti ve bu projem askıda kaldı. Şu an büyükşehir yasası ile birlikte kilisenin tapusu Selçuk Belediyesi'ne geçmiş bulunmaktadır. Belediye başkanımız ile görüştüğümde bu projenin doğru olduğunu ve destek vereceklerini ifade ettiler. Ben bu konuda Selçuk Belediye Başkanlığı'ndan bir an önce olumlu bir yanıt bekliyorum" diyerek, yetkililere seslendi. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.