TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Taşeron sistem sona ermeli”

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahim Şenocak, "Büyük Türkiye, siyaset hakkı tanınmış, iş güvencesi sağlanmış, ekonomik ve sosyal haklarını elde etmiş güçlü memurlarla inşa edilecektir" dedi  

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2014 08:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Taşeron sistem sona ermeli”

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahim Şenocak, İzmir 3.İstihdam Zirvesi kapsamında "İstihdam Politikalarında AB'nin Neresindeyiz?" başlıklı panele katıldı. Moderatörlüğünü AK Parti İzmir Milletvekili Prof.Dr.Mehmet Tekelioğlu'nun yaptığı Kültürpark Fuar Alanında düzenlenen panelde Şenocak, "Türkiye ve AB ülkelerinde kamu çalışanlarının mukayesesi" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşmasının başında Şenocak, Türkiye'de tüm kamu ve özel işyerlerinin 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' kapsamına alındığını hatırlattı. Kamu çalışanlarının ücretleri AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında, ülkelerin milli gelirleri ve hayat standartlarına oranla çok da çarpık bir tablonun ortaya çıkmadığını söyleyen Şenocak, "Tüm kamu ve özel işlerleri 2012'de yayımlanan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile korumaya alınmıştır. Ancak hem çalışanlar hem de yöneticiler, bu konuda yeterince bilgili ve bilinçli değiller. Daha kaliteli ve nitelikli hizmet üretmek, kamu çalışanlarının ekonomik durumlarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalarımızı Memur-Sen olarak aralıksız sürdürüyoruz" dedi.

"TAŞERON SİSTEM SONA ERMELİ"

Türkiye'de memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile iş güvencesine sahip olduğunu, ancak AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında farklılıkların göze çarptığını vurgulayan Şenocak, "İş güvencesi kamu çalışanlarının olmazsa olmazıdır. Bu konuda AB üyesi ülkelerle ülkemizi mukayese ettiğimizde farklılıklar olduğunu görüyoruz. Örneğin Almanya gibi ülkelerde memurların çok ciddi 'anayasal güvence'leri bulunmaktadır. Bugün Almanya gücünü, kadrolu ve iş güvencesine sahip kamu çalışanlarından almaktadır. Ülkemizde ise kamu kurumlarında insan onuruyla bağdaşmayan taşeron çalıştırma uygulamaları sona erdirilmelidir" diye konuştu.

"GÜÇLÜ MEMUR GÜÇLÜ DEVLET"

Türkiye'de devlet memurlarının önündeki siyaset yasağının kaldırılması gerektiğini ifade eden Şenocak, "Toplu sözleşme ve toplumsal sözleşmeye evet diyerek, 12 Eylül 2010 referandumuna verdiğimiz destekle, kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkını elde ettik. Ancak grev hakkı olmadan toplu sözleşme eksik kalmaktadır. Öte yandan Türkiye'de devlet memurlarının bir siyasi partiye üye olma hakkı yoktur. Türkiye’deki eğitim düzeyinin yükselmesine paralel olarak kamu görevlilerinin de eğitim düzeyi yükselmiştir.  Artık pek çok alanda Yüksek Lisans ve Doktora mezunu kamu çalışanı bulunmaktadır. Dolayısıyla işçilere verilen siyaset hakkı, daha bilgili ve donanımlı olan memura da verilmelidir. Memurların önündeki bu engel bir an önce aşılmalıdır. Büyük Türkiye, siyaset hakkı tanınmış, iş güvencesi sağlanmış, ekonomik ve sosyal haklarını elde etmiş güçlü memurlarla inşa edilecektir. Güçlü memur demek güçlü devlet demek olacaktır" diye konuştu.

"NÜFUSUN YÜZDE 3'Ü KAMU GÖREVLİSİ"

Kamu görevlisi sayısının AB ülkelerine göre Türkiye'de fazla olduğu söyleminin gerçek dışı olduğunu belirten Şenocak, "Türkiye'de kamu görevlileri nüfusun yüzde 3'üne tekabül etmektedir. Almanya'da ise bu oran yüzde 3,5'tur. Fransa'da ise yüzde 3,8'dir. Bu bakımdan Türkiye, nüfus oranı dikkate alındığında memur sayısı bakımından pek çok Avrupa ülkesinden geri durumdadır. Kamuda 5 bin engelli çalışan memur bulunmaktaydı. Son dönemlerde bu sayı 32 bine çıkarılmıştır. Halen 20 bin engelli kadrosu ise boştur. Memur-Sen olarak bu kadroların doldurulmasını talep ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE KAMUDA YÖNETİM PROBLEMİ VAR"

Türkiye'de kamu görevlilerinin verimsizliğiyle ilgili tartışmalarda sorunun 'kamuda yönetim' probleminden kaynaklandığının altını çizen Şenocak, "Kamu yöneticilerinin memurları etkin ve verimli çalıştıramama sorunu vardır. Kamuda çalışanların verimliliğini arttırmak için 'teşvik sistemi' mutlaka uygulamaya konulmalıdır" ifadelerinde bulundu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN ARKASINDAYIZ"

Konuşmasının sonunda Türkiye'deki en büyük sorununun 'terör' olduğunu vurgulayan Şenocak, "Memur-Sen olarak biz, güçlü bir iradeyle çözüm sürecinin arkasında durmaya devam ediyoruz. Kamu görevlilerinin mali ve özlük hakları yeniden düzenlenerek, deneyimli memurların bölgede uzun süre kalması sağlanmalıdır. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye, bölgede ve dünyada lider ülke konumuna gelecektir" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.