TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karaburun’dan ''Kırkım Şenliği'' daveti

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü ‘‘Karaburun Kırkım Şenliği’’ bu yıl 5. kez Karaburun Kavaklıkuyu Mevkii’nde gerçekleştirilecek

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2015 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karaburun’dan ''Kırkım Şenliği'' daveti

ANIL YIKGEÇ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenecek şenliğin basın toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Toplantıya Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ertuğrul Tugay,  İzmir Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer konuşmacı olarak katıldı. Tüm halk ve yetiştiricilerin davet edildiği şenlikte birçok etkinlik de olacak.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN FEYZ ALACAĞIZ

Şenlik hakkında bilgi veren Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  Yörüklerden gelen eski bir geleneği şenliğe dönüştürdüklerini söyleyerek, “Bu yıl şenliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi de bizlere destek oluyor. Yarımadanın kalkınmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları var. Beş yıldır düzenlediğimiz şenlikte doğru yolda olduğumuzu bildirmek istiyorum. Özer Türer Başkanımızı ve yetiştirici arkadaşlarımız tebrik ediyoruz. Yörüklerden gelen eski bir gelenek. Yaz geldiğinde yaz sıcaklığından korunmak için koyun ve keçilerin kırkılmaları gerekiyor. Hem oradaki turizmi hem de üretici arkadaşları teşvik etmek için soğuk süt zinciri oluşturuldu. Üreticiler üye oldu. 85-90 kuruş aracı firmalara sattıklarını 115 kuruşa satıyorlar. Yerel yönetimler kalkınmanın lokomotifidir. Sadece yerel yönetimler kitapta tarif edileni yaparlarsa başarılı olamayacaklarını inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu başarıyor. Büyükşehir’den feyz alarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan arkadaşlarımızı teşvik ederek bunu destekleyeceğiz” dedi.

KEÇİ SÜTÜ DE ETİ DE ORGANİKTİR

İzmir Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Karaburun kıl keçisinin özel bir tür olduğuna vurgu yaparak “Karaburun özel bir bölge. Dünya verimlilikle ölçülüyor. Karaburun kıl keçisi özel bir tür. Karaburun’da yaşam şartları zor olmasına rağmen dayanıklı bir ırk oluşmuş. Bu ırk verimli olmayabilir ama ıslah edersek verimliliklerinin artacağını düşünüyorum. O türü de korumalıyız. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler Şubesi de destek verdi. Karaburun kıl keçisinin tür olarak aynı kalması ve korunması için kararlar alındı. Karaburun bölgesinde yaptığımız diğer faaliyet de süt üreticileri ile ilgili. Süt üreticileri mağdur durumdaydı. Birlik düzen sağlayarak üreticilerin hakkı olan fiyatın verilmesini sağladık. Hijyen çok önemli soğuk zincirde sağılan sütler işletim sistemine gidene kadar bakteri üretilmiyor. Sağlıklı üretim oluyor. Karaburun kıl keçisinin birim başına düşen süt verimini arttırmak ve damızlıkları da arttırarak nesli ileri boyuta getirme çalışmaları yapılıyor. Koyun ve keçi sütü ülkemizde belgesi yok ama organiktir. Karaburun’da yem tüketimi çok az. Hayvanların üretmiş olduğu süt doğadaki beslenmeleriyle üretiliyor. Daha organik üretim olamaz. Belgesi yok sadece. Hayvanlar tamamen doğal besleniyor. Eti de öyledir. Organiktir” diye konuştu.

BELEDİYE OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı desteklemek için çalışmaları olduğunu belirterek, “Belediyelere tarım ve hayvancılığı desteklemesi için yönetmelik getirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Ege Üniversitesi ile birlikte projeler üretmeye başladık. Karaburun’da kıl keçisi üzerinde çalışmamız gerekiyordu. Ortak çalışmalarımızın kıl keçisinin yaygınlaşması ve üretimi için ilk aşaması bitti. Bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Tugay, üreticiye devlet desteğinin yeterli olup olmadığı sorulduğunda ise şöyle yanıt verdi: “Anaç hayvan başına 20 TL, halk evinde 35 TL destek var. Üretmiş olduğu süt oranında destek var. Keçiden bahsederken Zanen dediğimiz süt üretimi yüksek. İsveç türü olan keçiler 7-9 lt süt veriyor. 20 kuruştan 140 lira destek ediyor. Bizim Karaburun’da bu verimliliğin azlığından dolayı 20 TL’ye düşüyor. Verimliliği ve üretimi arttırmamız gerekiyor.”

Bölge çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşan ailelere destek olunması, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe çekilmesi için geleneksel hale getirilen Kırkım Şenliği'nde birbirinden keyifli etkinlikler davetlilerle buluşacak. Her yıl hayvan sahiplerinin bir araya gelerek, yaz sıcaklarında keçileri rahatlatmak için imece usulü gerçekleştirdiği keçi kırkımı, farklı bir hafta sonu alternatifi şeklinde kutlanacak, şenlik süresince geleneksel lezzetler dağıtılacak. Kırkım Şenliği’nde ayrıca ‘‘En Güçlü Teke’’ ve ‘‘En İnatçı Keçi’’ yarışmaları yapılacak. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve sektör temsilcilerinin yanında Karaburunlu vatandaşlar ve turistlerin de büyük ilgi gösterdiği organizasyon, yöresel tadımlar ile lezzetlenecek. 5.Kırkım Şenliği’nde etkinlikler sabah saat 10.00’da başlayacak, 17:00’ye kadar sürecek. Etkinliklerin ücretsiz olduğu organizasyon, doğaseverler için de alternatif bir hafta sonu planı olacak.

Anadolu kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin merkezini teşkil eden Karaburun, turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri bir konumda bulunmasıyla özellikle bölgeye özgü kıl keçisi yetiştiriciliğinde odak noktası. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin hayata geçirdiği ‘‘Halk Elinde Islah’’ projesiyle koruma altına alınan Karaburun Kıl Keçisi, Karaburun ve Mordoğan başta olmak üzere yarımada bölgesinin sembolü olmaya devam ediyor.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.