TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“1.5 milyon İzmirli mağdur oldu”

29 Haziran’dan itibaren İzmir’in şehir içi toplu ulaşımında yeni bir döneme başladığına ilişkin açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, “1.5 milyon İzmirli mağdur oldu” dedi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2014 07:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“1.5 milyon İzmirli mağdur oldu”

29 Haziran’dan itibaren İzmir’in şehir içi toplu ulaşımında yeni bir döneme başladığına ilişkin açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, “1.5 milyon İzmirli mağdur oldu” dedi

DİLEK BAKIRKAYNAK

Şehir Merkezindeki otobüs sayısını azaltarak aktarmalı sistemi güçlendirmeyi hedefleyen ESHOT Genel Müdürlüğü’nün “Ulaşım sisteminin yeniden tasarımı” projesini hayata geçirdiğini belirten Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, düzenlediği basın toplantısında vatandaşların bu değişiklikten memnun olmadığını vurgulayarak, “Projenin uygulamaya kısa bir süre kala duyurulması üzerine İzmirliler şaşkına döndü. Vatandaşlar yeni ulaşım düzeninin ne olduğunu anlayamadan ve çözemeden kendisini böylesine köklü bir değişimin içinde buldu.  Böyle bir sisteme geçilecekse her şeyden önce yeni sistemin uzun bir süre tanıtımının ve anlatımının yapılması gerekirdi. Böylece evinden çıkıp toplu ulaşımı kullanacak vatandaş ne yapacağını bilemez bir halde ortada kalmazdı. Uzun hatlardaki otobüslerin kaldırılması ile insanların İzban, metro ve vapurlara yönlendirilmesi yığılmalara yol açtığı oldu. Ulaşım araçları arasında işbirliği sağlanamadı. Raylı sistemlerin ve vapurların kapasitesi bu yoğunluğu kaldıramayacak durumda iken sistem değişikliğine gidildi” dedi.

İZMİRLİ PROJEYİ ANLAYAMADI

Yeni sistemde ciddi bir plansızlık olduğunu dile getirerek konuşmasına devam eden İl Başkanı Sakartepe, “Proje İzmirliye yeterince anlatılmadan ve görüşü alınmadan başladı. Sadece İzmirlilerin değil, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşü alınmadı. Tanıtımı yapılmadı. Pilot uygulama bölgesi belirlenmedi ve test edilmedi. Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesinde doğan file ne isim konulacağını İzmirlilere sorarken gösterdiği katılımcı belediyeciliği asıl böylesine önemli konularda sergilese sanırız çok daha anlamlı olur. Ulaşımda otobüsleri kullanan yaklaşık 1,5 milyon İzmirli mağdur oldu. Daha önce tek otobüsle gidecekleri yere ulaşan vatandaşlar, aynı yere iki veya üç vasıtayla gitmek zorunda kalınca büyük tepkiler oluştu. Hem otobüslerde hem de İZBAN ve metroda vatandaşlar balık istifi yolculuk yapmak zorunda kaldı. Daha önce 20-25 dakika süren güzergâhlar, yaklaşık 75 dakikaya çıktı. İZBAN ve metro seferleri ile vagon sayıları zaten yetersizdi, şimdi tamamen yetersizleşti. Aktarma merkezlerindeki kalabalıklar had safhaya ulaştı. Yaşlıların ve engellilerin aktarmaya zorlanması ise ayrı bir sıkıntı ve eziyet meydana getirdi. Normal şartlarda bile otobüse inip binerken zorluk çeken engelliler bu sistemde daha da sıkıntı çekecek. Öğrenciler, yaşlılar, engelliler, işlerine yetişmeye çalışan insanlar tek araç ile gidebildikleri yerlere şimdi indi bindi güçlükleri ile ulaşabiliyor. İnsanların oradan oraya aktarılmaları eziyetten ve çile çektirmekten başka bir şeye yaramadı” şeklinde konuştu.

“GÜNLÜK HAYAT ALT ÜST OLDU”

Yeni sistemle günlük hayatın alt üst olduğunu belirten Sakartepe, “Yeni sistem ‘hayatımızı daha rahat, daha konforlu, daha pratik’ hale getireceği iddiasıyla uygulamaya kondu. Ancak vatandaşın günlük hayatını alt üst eden bir uygulama oldu. Yazın bu sıcağında işine gidebilmek için üç vasıta değiştiren vatandaşın, kışın soğuğunda okuluna gidebilmek için üç kez indi bindi yapacak öğrencilerin halini hiç mi düşünmediler? İzmir halkı gideceği yere eskisinden daha rahat ve hızlı ulaşabiliyor mu? Hayır. Eskiden tek araç ile gidilen yere 2-3 araç değiştirerek gitmek daha konforlu mu? Hayır. İZBAN ve metronun kapasitesi bu sisteme uygun mu? Hayır. Mevcut sefer sıklığı ve katar sayısı yeterli mi? Hayır. Toplu taşıma araçlarındaki balık istifi kalabalık azalıp seyahat daha rahat hale geldi mi? Hayır. Yaşlılarımız, engellilerimiz, çocuklarımız hesaba katıldı mı? Hayır” dedi.

“ULAŞIM IZDIRABA DÖNÜŞTܔ

“İzmir’de toplu ulaşım değil, toplu ızdırap yaşanıyor” diyerek yeni uygulama ile herkesin hayatının zorlaştığını belirten Sakartepe, “Belediye tarafından ezber bozan bir sistem, olarak tanıtılan uygulama sinirleri bozan bir sistem olarak işliyor” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.