TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hemşirelerin derdi çok

12-18 Mayıs Hemşire haftası dolayısıyla Türk Sağlık-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol Hemşirelerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2015 09:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hemşirelerin derdi çok

ONURHAN ALPAGUT - İzmir Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi'nde yapılan basın açıklamasında Türk Sağlık-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Türkiye'de hemşire sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye'deki hemşire sayısının Avrupa standartlarının altında kaldığını belirterek, “Türkiye'de 100 bin kişiye 251 hemşire-ebe düşmekte iken AB ortalamasında ise 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 836'dır. Yani ülkemizde AB standartlarını yakalamak için 455 bin hemşireye ihtiyacımız vardır" dedi.

HEMŞİRELER KAYGILI

Hemşirelerin ağır iş yükü altında ezildiğini ifade eden Doğruyol. hemşireler arasında yapılan çalışma hayatındaki sıkıntıları kapsayan anket hakkında, şu açıklamalarda bulundu: “Bin 262 hemşiremizin katıldığı ankette; ‘kurum idaresi tarafından çalışanlara yönelik görevlendirme ve ödüllendirmede adil davranıldığını düşünüyor musunuz?’ Sorusuna hemşirelerin yüzde 80,6'sı adil davranılmadığını, yüzde 13.8'i kısmen, yüzde 5.6’sı ise adil davranıldığı cevaplarını vermiştir. Hemşirelerimize mesleklerini icra ederken duydukları en büyük endişeyi sorduğumuzda, 38,6’i baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan korktuklarını ifade etmiştir."

“ALINAN TEDBİRLER YETERSİZ”

Sağlıkta yaşanan şiddet hakkındaki alınan önlemlere dair hemşirelerin verdikleri cevaplara dikkat çeken Doğruyol, “50,2’si güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu. 38.6'sı ise güvenlik önlemi alınmıyor demiştir. Güvenlik önlemlerinin yeterli bulanların sayısıysa sadece 11,2’dir" dedi.

“HEMŞİRELER AY SONUNU GETİREMİYOR”

Anketteki ekonomik sorunlarla ilgili hemşirelerin yanıtlarını açıklayan Doğruyol, “Hemşirelerin 90.3'ünün düzenli olarak ödemek zorunda olduğu borçlar vardır. Bunların yüzde 33.7'si bireysel kredi, 29.1 konut kredisi,17.5 düzenli kredi kartı borcudur. Hemşirelerimizin aldıkları paralar görüldüğü gibi borçlara gitmektedir. Hemşirelerimiz ay sonunu getirememektedir” diye konuştu.

“YOĞUN İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORLAR”

Hemşire doluluk oranının en yüksek olduğu kentin İzmir olduğunu söyleyen Doğruyol, buna rağmen eğitim-araştırma hastanelerinde çalışan hemşire oranının yüzde 75 olduğunu belirtti. Hemşirelerimizin üzerindeki yükün her gün kat be kat arttığını ifade eden Doğruyol, “Özellikle 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tamamen kar zarar hesabına göre verilen devlet hastanelerimizde hemşirelerimizin sırtların yük artmış yerleri sık sık değiştirilerek çalışma huzuru bozulmuştur” dedi.

“TSS OLARAK HEMŞİRELERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Mobbing ve kesintisiz 24 saat çalışmalar altında ezilen tüm hemşireleri yılın hemşiresi ilan eden Doğruyol, konuşmasını; “Hemşirelerimiz mağdur edilmekte, hizmetlerinin karşılığını alamamaktadırlar. Bizler TSS olarak bugüne dek hemşirelerimizin arkasında durduk. Sıkıntılarını en yetkili kişilere iletmeye, çözüme en yakın zamanda ulaşmak için en etkin mücadeleyi vermeye her zaman hazırız. Hemşirelerimizin haftası kutlu olsun" şeklinde sonlandırdı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.