TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı olan her birey kan vermeli

İzmir'de tekne alım satımı yapan Ahmet Bahadır Alpsan, 155’inci kan bağışında bulunarak kan bağışının önemini bir kez daha yineledi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2015 08:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlıklı olan her birey kan vermeli

EMİNE ŞEKER

İzmirli Ahmet Bahadır Alpsan, 155’inci kan bağışını gerçekleştirdi. Alsancak Kan Alma Merkezi’nde gerçekleşen kan bağışında, kan vermede kullanılan Aferez cihazının gelişi de sevinçle karşılandı. Ahmet Bahadır Alpsan, herkesin kendisini yıllardan beri ‘Baha Kaptan’ olarak tanıdığını ifade ederek, İzmir’in en eski brokeri olduğunu söyledi. Alpsan, “İzmir’de benden eski bir broker daha yoktur. İspatlı bir şekilde toplam 42 kere bir çocuk hastanesine ve 24 kere Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kan verdim. 1971 yılından bugüne düzenli bir şekilde kan vermeye devam ediyorum. O günden bugüne toplam 154 kere kan vermiş oldum. Bu etkinlikleri düzenlememizin bir sebebi de Aferez cihazının Alsancak Kan Alma Merkezi’ne gelmiş olmasıdır. Çoğu arkadaşımız Bornova’ya gidemiyor. Çünkü Kızılay Birimi’ne vermek çok başkadır. Başka bir yere vermek çok başkadır. Cihazın buraya gelmiş olması insanların daha kolay bir şekilde ulaşıp kan vermesini kolaylaştırdı. Sağlıklı olan her bireyin mutlaka gelip kan vermesi gerekiyor. İnsanlar illa yakının hastalanması ya da illaki çevresinden birinin kana ihtiyacı olmasını beklemesinler” dedi.

HERKESİ KAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUZ

Kızılay İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul ise, Türkiye genelinde düzenli olarak kan veren kişi sayısının çok az olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle tamamladı: “Bizim için Baha Kaptan gibi bağışçılarımız çok büyük bir önem arz ediyor. Düzenli kan bağışında bulunan bağışçılarımız çevrelerinde duyarlı olan kişileri bizlere yönlendiriyorlar. Bizim de amacımız ülkemizde var olan kan sıkıntısını gönüllü ve düzenli verilen bağışlar üzerinden gidermektir. Trombosit dediğimiz ürünün farklı bir özelliği daha var. Bu özellikte kişiler yılda 24 kere verebiliyor. Kanı yılda 4 kere verebilirken trombositi 24 kere verilebiliyor. Bu yüzden daha çok yardıma muhtaç olan insanlara da ulaşmış oluyoruz. Bu trombosit bağışından bulunan kişilerin vücuduna hiçbir zararı da olmuyor. Baha Kaptan’a böyle bir farkındalık yarattığı için gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bu davranış umuyoruz ki diğer vatandaşlarımıza da örnek teşkil eder. Bizim her şekilde birbirimize ihtiyacımız var. Biz birbirimize destek oldukça büyüyoruz. Kan verme işlemi çok fazla uzun süren bir işlem değildir. En fazla yarım saat sürüyor. İnsanların toplumsal duyarlılığı da göz önünde bulundurması gerekiyor. Belki düzenli olarak böbrek ya da karaciğer bağışında bulunamıyoruz ama düzenli kan bağışı yaparak bir hastanın hayatını sürdürmesine yardımcı olunabilir. Bu yüzden herkesi yarım saatini ayırarak kan bağışına davet ediyoruz.”

AFEREZ NEDİR?

Kan bağışçısından (verici) kanının, hasta (alıcı) için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma)alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.