TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstinye Park arazisine ŞOK

Önceki yıllarda kiraya verilen Üçkuyular’daki benzin istasyonunu ihale edilerek satışını inceleyen Sayıştay, konuyla ilgili soruşturma başlattı

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2014 08:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İstinye Park arazisine ŞOK

FEYZİ MİRHANOĞLU

Soruşturmada tesisin satışında 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararına yol açıldığı gerekçesi ile Hakan Tartan başta olmak üzere meclis üyeleri ve MERBEL A.Ş. yönetimi ve bürokratların yer aldığı 31 kişinin savunmasını istedi. Sayışta inceleme sonunda kamunun zararı meydana geldiğine dair kesin karara varırsa ihalenin iptaline, belediyeye zimmet çıkarılmasına ve satış işlemine onay veren yöneticilerin yargılanmasını isteyebilecek.

İHALE İPTAL OLABİLİR

Meclisin 2012 yılında aldığı karar doğrultusunda Konak Belediyesi tarafından ayni sermaye devri ile belediye şirketi MERBEL A.Ş.’ye bünyesine geçen Üçkyular’daki benzin istasyonu arazisinde Sayıştay şok bir kararla soruşturma başlattı. Geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen ihale sonrasında 56 milyon 640 bin TL bedelle Doğuş Holding’e bağlı kuruluşlardan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi Turizm A.Ş.’ye satılan tesise dair incelemede bulunan Sayıştay, satış işleminde 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararı tespit etti. İstinye Park Alışveriş Merkezi’nin yapılması planlanan 3 bin 559 metrekarelik arazi rayiç bedelin altında satıldığı gerekçesi ile 31 ismin savunmasını isteyecek.

AVM PROJESİ İPTAL OLABİLİR

Üçkuyular’da yapılması planlanan Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi projelerinden İstinye Park AVM’nin yapımının iptali de soruşturmanın sonucuna göre gündeme gelebilecek. Sayıştay’ın vereceği karar doğrultusunda alanın kullanımı kamusal hizmetler ve amacı dışında kullanılmışsa alanın hazineye devredilmesi söz konusu olacak. İhalenin iptali, Konak Belediyesi’ne zimmet çıkartılması gibi ihtimallerin de söz konusu olduğu satış işlemi hakkında, geçmiş dönemin belediye kadrosunda yer alan 30 ismin yargılanmasına karar verebilecek olan Sayıştay, söz konusu kamu zararı nedeniyle belediye başkanı dahil 30 kişinin Cumhuriyet Savcılığı’na sevkini isteyebiliyor. Bir diğer ihtimale göre, İdare Mahkemesi satışın iptalini isteyip, taşınmazın belediyeye geri verilmesini de isteyebilecek. Ayrıca Doğuş Holding’in AVM projesini hayata geçirmek için satın aldığı diğer parsellerden bağımsız olan alanın inşaat ruhsatına karşı dava açıldığı takdirde, AVM’nin yapımına başlansa bile inşaat durdurulabilecek.

 

KUTU KUTU

 

Kimlerden savunma istendi?

Sayıştay denetçileri tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Konak Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, encümen üyeleri, Eski Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl, Eski Emlak ve İstimlak Müdür Vekili Kazım Çırak, yanı sıra taşınmazın devrine ret oyu veren meclis üyeleri de dahil toplam 30 kişinin savunmalarını bir ay içerisinde yazılı olarak iletmesi istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.