TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görülmeyen Gazete görülmek istiyor

Türkiye’de görme engellilerin ilk ve tek gazetesi olan “Görülmeyen Gazete”nin İmtiyaz Sahibi Saime Oğuzhan, yüksek maliyet karşısında tıkandıklarını belirterek, “Hem devletten hem de özel sektörden destek bekliyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2014 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Görülmeyen Gazete görülmek istiyor

MÜSLÜM AKTÜRK / İSTANBUL

 

Türkiye’deki görme engellileri için 2007 yılından beri çıkarılan Görülmeyen Gazete, yüksek maliyet yüzünden yaşam mücadelesini güçlükle sürdürüyor. Söz konusu gazetesinin İmtiyaz Sahibi Saime Oğuzhan, para kazanmaktan çok bir insanlık görevini yerine getirmek için verdikleri bu hizmete, başta devlet olmak üzere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Oğuzhan, Ege’de Bugün’e yaptığı açıklamada, Ergi İletişim Sanayi, Turizm, Ticaret Limited Şirketi adı altında Kentim isimli ciddi bir gazetesi bulunduğunu ayrıca birkaç sektörde daha iş hayatını devam ettirdiğini anlattı. Bu kadar yoğun uğraşına rağmen görme engelli vatandaşlar için de uğraş verdiğini vurgulayan Oğuzhan, kurduğu bir ekiple 2007’den beri Görülmeyen Gazete’yi okuyucularıyla buluşturduğunu söyledi. Braille (kabartma) alfabesi ile basılan gazetenin normal kağıda basılan gazetelerden çok farklı ve maliyetinin de yüksek olduğunu belirten Saime Oğuzhan, şöyle devam etti:

“Kabartma alfabesi ile çıkarılan bir gazetenin maliyetinin 30-40 lira arasında değişiyor. Varlıklı birine bile bu paraya bir gazeteyi satmak zor. Oysa maddi durumu iyi olmayan ancak okuma zevkine varmak isteyen çok sayıda görme engellimiz var. Bu insanları mutlu edebilmek için çıktığımız yolda artık destek almak durumundayız. Holding olsak bunun için bir bütçe ayarlayıp yolumuza devam ederiz. Fakat imkanımız bizim de kısıtlı. Yanlarında okunan gazetenin sayfa seslerini dinlemek yerine parmaklarıyla kendi gazetelerinin haberleri okumayı arzu eden görme engellilerimiz adına hem devletimize hem de hayırsever işadamlarımıza sesleniyoruz; Her şey para değil. Gelin hep birlikte görme engelli vatandaşlarımıza bu mutluluğu yaşatalım ve yaşayalım.”

 

İKİ MİLYON LİRA GEREKLİ

 

Saime Oğuzhan, görme engellileri için çıkarılan gazeteyi basan makine sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yaptığımız araştırmaya göre söz konusu makinanın fiyatı iki milyon lira civarında. Aslında bu makine hayırsever birkaç zenginin katkılarıyla alınabilir. Makine olduktan sonra gazeteyi çıkarmak artık sorun olmaz. Gerisini reklam ve sponsor gelirleriyle temin edip görme engellilerimize gazetelerini ulaştırabiliriz.”

 

OKUMA YAZMA ORANI DÜŞÜYOR

 

Türkiye’de görme engellilerinin okuma-yazma oranının yüzde 2 olduğunu belirten Görülmeyen Gazete’nin Yayın Kurulu Üyesi Süheyla Bayrak da, okuyamadıkları için görme engellilerde okuma-yazma oranının düşmeye başladığını vurguladı. Bayrak, görme engellileri için Avrupa’da günlük gazeteler yayınlanırken Türkiye’de ayda bir bile çıkarmaya zorlandıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’de ilk ve tek olduğu için birçok TV, gazete, dergi tarafından haber yapılan ve ödül alan Görülmeyen Gazete’nin Yazı İşleri Müdürü Fatih Mehmet Moray ise, kendisinin de görme engelli olduğunu belirterek, “Gazeteyi hazırlamama rağmen okurken çok zevk alıyorum. Bu hazzı ancak yaşayan bilir. Keşke ayda bir değil de her gün yayınlanan birkaç görme engelli gazetemiz olsa” diye konuştu.

 

YARDIMA HAZIRIM

 

Söz konusu gazetenin heyetini Taksim’deki Hukuk Bürosu’nda ağırlayan Av. Haluk Eldem ise, Saime Oğuzhan ve ekibini kutlayarak, “Makine için bahsettiğiniz rakam böylesine güzel bir proje için yüksek değil. Daha hazırlıklı bir şekilde gidildiği takdirde bu hizmete destek olacak hayırsever işadamlarımızdan olumlu yanıt alacağını sanıyorum. Ben de bu konuda üzerime düşen ne ise yardıma hazırım” dedi.

 

AB’DEN DESTEK GÖRÜR

 

Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Halil Arslan da, görme engellileri için böyle bir proje hazırladıklarından dolayı Saime Oğuzhan şahsında bütün ekibi kutlayarak, “Projenin Türkiye’de ilk ve tek olması çok ilginç. Avrupa Birliği’ne müracaat edilmesi halinde projenin kabul göreceğine ve hibe şeklinde yardım alacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Arslan, Görülmeyen Gazete’nin yayın hayatını sürdürmesi ve daha fazla görme engelliye ulaşması için gayret edeceğini sözlerine ekledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.