TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engellilerin bitmeyen çilesi

Engellileri için yapılan yollar bilinçsiz vatandaşlar tarafından işgal edilmeye devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2014 08:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engellilerin bitmeyen çilesi

FEYZİ MİRHANOĞLU

Engellilerin kullanımı için kentin işlek noktalarında alınan onca önlem havada kalmaya devam ediyor. Milyonlarca lira harcanarak görme engelliler için yapılan sarı şeritler ve engelli dostu kaldırımlar, engellilerin kullanımından uzak olmakla beraber, kurumların denetim eksikliği sebebiyle sosyal hayata adaptasyon sıkıntısı yaşayan engelli vatandaşlar için çile olmaya devam ediyor.

Kentin en işlek noktaları arasında yer alan bazı bölgelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan sarı şeritli kaldırımlara yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN A.Ş. bilet kesilerek otopark kullanımına izin verilirken, yine engellilerin kullanması gereken kaldırımlar üzerinde bizzat ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatıyla faaliyet gösteren yüklenici firmalar engelli yollarını inşaat alanlarına dahil etti.

 

CEZA KESEN YOK

Yaşanan sıkıntının esas kaynağı ise, yasal mevzuata göre kesin olarak tek bir merciinin ortaya çıkan aksaklılıkları denetleme yetkisinin bulunmaması ve kurumlar arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısı olarak görülüyor. Polis, zabıta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri ve yerel yönetimleri temsil eden belediyelerin elindeki ayrı ayrı denetleme görevlerinin bulunması ve engelli haklarının ihlaline dair cezai yaptırım yetkilerin caydırıcı etkisi bulunmaması sebebiyle yaşanan sıkıntılara çözüm bulunamıyor. 

 

“ENGELLİNİNN YÜRÜMESİ DEĞİL, YAŞAMASI BİLE MUCİZE”

Yaşanan tüm bu sıkıntılar ve engelli vatandaşların karşı çektiği zorluklarla ilgili şikayetlerin yoğunlaştığını belirten Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu, “Kaldırım ihlalleri, rampaların önüne araç park edilmesi,  bazı iş yerlerinin bu kaldırımlar üzerine masa yerleştirmesi, ticari faaliyetler için şeritleri sökmesi gibi durumlar karşısında yerel yönetimlerin gerekeni yapmamasından ötürü dernek olarak çok rahatsız oluyoruz. Kaldırımlarda bırakın engellileri, diğer vatandaşlarımızın bile yürümesi mümkün değil. Engellilerin Türkiye’de bırakın sokağa çıkıp yürümesini, yaşaması bile bir mucize. Kaldırımlarda gidemediğimiz zaman evimizden dışarı çıkamıyoruz, sosyal hayatımız olmuyor. Hep dışlanmış oluyoruz. Bizler yaşanmak istiyoruz, lütfen araçlarımız park ederken dikkatli olalım. Nasıl diğer insanlar gün batımını deniz kenarında seyredebiliyorsa, bizler de çıkıp aynı güzelliği görmek istiyoruz” dedi.

 

“ENGELLİ ALANLARINA SAHİP ÇIKILMIYOR”

Çerçioğlu, denetim mercilerine de çağrıda bulunarak, “Bugün kaldırımları döşeyen belediyenin dahi bu alanlara sahip çıkmadığını, gereken denetimleri yapmadığını görüyoruz. Bizzat belediye işgaliye belediye alarak bu kaldırımın işgaline müsaade ediyor, hatta kendi belediye araçlarını bile bu kaldırımlara park ediyor. Yaşamamamız için ellerinden geleni yapıyor. Denetimlerin artmasını, cezai işlemlerin uygulanmasını istiyoruz. Ancak bu da engellilerin şikayet etmesi gerekiyor. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olması lazım” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.