TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmirli muhtarlar dertli

İzmirli muhtarların dertleri bitmek bilmiyor. Birçok Büyükşehir Belediyesinin muhtarları kent içinde toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırmasına rağmen İzmir’de böyle bir uygulamanın olmamasına kızan muhtarlar bir an önce kendilerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahip çıkmasını bekliyor

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2014 08:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmirli muhtarlar dertli

HAMZA GÜL

İzmir’de görev yapan köy ve mahalle muhtarlarının ulaşım çilesi bitmiyor. Bir dönem Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği kartlarla ESHOT, İzmir Metro, İZBAN ve Körfezdeki deniz ulaşımından ücretsiz faydalanırken, son dönemde bu uygulama sadece ESHOT’la sınırlandırıldı. Bu uygulamanın mağduru olan İzmirli Muhtarlar uygulamanın ‘Sosyal Belediyecilik’ ilkesini savunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bu uygulamayı yakıştıramadıklarını dile getiriyorlar. İzmir Büyükşehir Muhtarlar Derneği İzmir Başkanı, Muhtarlar Federasyonu Ege Genel Başkanı ve Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, “Biz muhtarlara gün geçmiyor ki cep telefonu ile belediyelerden, kaymakamlıktan veya valilikten mesaj gelmesin. Yok burada şu toplantı var katılmanız diye.. Bizler bu toplantılara veya mahallenin sorunları için Tedaş, İzsu, Maliye ve diğer kurumlara gitmek istediğimizde İZBAN, İzmir Metro ve vapurlardan istifade edemiyoruz. Buraları kullandığımızda cebimizden ödemek zorunda kalıyoruz. Bu uygulamayı yapan başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi muhtarlara bu imkanı sağlıyor da İzmir neden uygulamıyor. Bu konuda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile görüşme talebim oldu, hala bekliyorum. Bir araya geldiğimizde bu sorunlarımızı aktaracağım” dedi.

BAĞ-KUR PRİMLERİ

İzmir’de görev yapan İzmir’de bin 297 muhtarın yaklaşık üçte birinin Bağ-Kur primini ödeyemediği için sağlık hizmetinden faydalanamadığını ifade eden Ayşe Taylan, “Önceden 430 TL ödenek alan muhtarımız bunun 300’den fazlasını Bağ-Kur primi olarak yatırıyordu. İşi tamamen zordu. Son olarak hükümetimiz bu rakamı iyileştirmek adına 872 liraya yüksellti. Ancak bu parayı alan muhtarlarımız Bağ-Kur primini yatırdıktan sonra eline kalan 500 küsur lira ile evinimi geçindirsin, yoksa muhtarlıkta kullandığı elektrik, su ve telefon, internetin parasını mı ödesin. Bu durumda elinde zaten bir şey kalmıyor. Bunun için bu ödeneğin düzeltilmesi için Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak hükümet nezdindeki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bu anlamda muhtarlarımızın daha insanca yaşayabilmeleri adına devleti temsil eden bu makamın adına yakışır bir konuma taşınması gerekmektedir. Ne demek şu çağda devleti temsil ediyorsun diye bize hitap edenler ne şartlarda muhtarlık yaptığımızı da göz önüne almalıdırlar. Aksi takdirde muhtarlık müessesesi içinden çıkılmaz zorlukların yaşandığı bir yer olacaktır. En azından Bağ-Kur’lu olan muhtarlarımızın primleri bir şekilde sosyal güvenlik kurumları tarafından sübvanse edilsin, yada genel bir iyileştirme yapılsın. Muhtarlarımız yatıramadıkları Bağ-Kur primlerinden dolayı bir çoğu hacizli duruma düşmüştür” diye konuştu.

SORUMLULUĞU ÇOK YETKİSİ AZ

Muhtarlığın yasalarda belirtilen görevlerinin ihmali durumunda 657 Devlet Memurları Yasası’na göre Adli ve İdari yaptırımlara muhatap olduklarını ancak yetki konusunda son düzenlemelerle bir çok yetkilerinin kaymakamlıklar ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne devir edilmesinin büyük bir haksızlık olduğuna değinen Ayşe Taylan, “Şimdi bizi devletin evrak memuru gibi çalıştırıyorlar. İcra Daireleri, Vergi Daireleri, Askerlik Şubesi, Tapu Müdürlükleri, Mahkemeler her türlü yazışmayı bizler araçlığı ile vatandaşa ulaştırıyor. Bu evraklardan birisini kaybetsek veya yanlış bir işlem yapsak mahkeme kapılarında sürünüyoruz. Madem ki biz böyle önemli bir görevi yerine getiriyoruz, bunun maddi ve manevi karşılığı da ona göre olmalı. Muhtarın hem ekonomik durumu düzeltilmeli hem de belediyelerimiz başta olmak üzere devletin ilgili kurumları bize gereken önemi ve desteği vermelidir. Bizler Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak değişik Dünya kentlerine davet ediliyor ve orada Türkiye’deki muhtarlık sistemi ve muhtarlarımızı anlatıyoruz. Orada bize gösterilen ilgi ve yakınlık açıkçası bizleri şaşırtıyor. Çünkü bir o yakınlık ve ilginin yüzde 10’nu ancak görebiliyoruz kendi ülkemizde. Bu yanlışlığın bir an önce giderilmesini bekliyoruz. Muhtarlık eski özelliklerini kaybetti. TC kimlik numarası çıktığından bu yana nüfus müdürlükleri de evrak veriyor. Biz hala evrak veriyoruz ama genelde 5-10 arası değişiyor. Bir evrak bedeli 4.5 lira. En çok da doğum, ölüm ve taşınmada vatandaş bize geliyor. Bizler halen mahalleyi büyük bir aile kabul edersek muhtarlar aile büyüğü gibi her sorunda mahallenin yanında oluyor. Öyle ki hala sıkıntılarını gelip bizimle paylaşırlar. Gece istedikleri saat telefonla ulaşırlar. Hiçbir yerel yöneticiyle bu iletişimi kurmak mümkün değil. Göründüğü gibi değil, zor şartlarda çalışıyoruz. Muhtar sadece evrak almak değil, Türkiye’nin olmazsa olmazı. Vatandaşın sorunlarına, sıkıntılarına da çare olmaya çalışıyoruz. Avrupa ülkeleri bizim bu sistemimizi inceliyor” şeklinde konuştu.

MUHTARIN GÖREVLERİ NELER?

* Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 13, 17, 18 ve 51’inci maddesini uygulamak, mahallede ikamet eden vatandaşlara gerekli belgeleri düzenlemek.

* Askerlik yoklama memurlarınca istenen bilgileri vermek. * Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak.

* Sefer görev emirlerini ilgililere bildirmek.

* Sandık seçmen listelerini askıya çıkarmak.

* İlçe seçim kurulu başkanınca verilen görevleri yerine getirmek, seçmen kağıtlarının dağıtımını yapmak.

* Kadastro ilanlarını askıya çıkarmak.

* Vergi inceleme memurlarına bilgi vermek.

* Seçim zamanlarında sandık seçim kuruluna, sağlık merkezi kurumlarına ve emlak vergisi ile ilgili tespit komisyonu gibi ve komisyonlara katılmak.

* Mahalleye giren kimliği belirsiz ve şüpheli şahısları zabıtaya haber vermek.

* Yargıç veya cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın kolluk tarafından evlerde veya iş görülen yerlerle kapalı yerlerde yapılacak aramalarda hazır bulunmak.

* Muhtaç, yaşlı ve sakat kimselere Yeşil Kart verileceklerin başvuru formunu onamak.

* Afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak.

* Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.

* Kendine çalışma yeri olarak belirli bir yer ayırmak ve günün belli saatlerinde bulunmak, bunu mahalle halkına bildirmek.

* Mahallin en büyük mülki idari amirince kendisine verilen görevleri yapmak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.