TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Modern dansın efsanesi İzmir Festivali’nde

Modern dansın dünyadaki en büyük ismi Martha Graham Dance Company ve İKSEV – MGDC işbirliği ile hayata geçen Panorama Projesi kamuoyu ile paylaşıldı

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2014 07:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Modern dansın efsanesi İzmir Festivali’nde

EMİNE ŞEKER - İKSEV’in özel davetiyle 28. Uluslararası İzmir Festivali’ne katılan, modern dansın dünyadaki en büyük ismi Martha Graham Dance Company ve İKSEV – MGDC işbirliği ile hayata geçen Panorama Projesi ile ilgili dün Hilton Oteli Çakabey Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İKSEV yönetim kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Martha Graham Dance Company İdari Direktörü Larue Allen, Martha Graham Dance Company Sanat Direktörü Janet Eilber, Panaroma Projesi Rejisörü Penny Diamantopoulou ve dansçıları ile iki Türk dansçı katıldı.

TÜRK DANSÇILAR SAHNEDE

Modern dansın kurallarını yazan, efsane dansçı ve koreograf Martha Graham’in kurduğu, Amerika’nın en eski dans topluluğu Martha Graham Dance Company (MGDC), 28. Uluslararası İzmir Festivali’nde gösteri yapacak. Bu akşam başlayacak olan gösteride MGDC, modern dans tarihinin satır başları kabul edilen efsanevi koreografilerinden örnekler sunacak. MGDC, bu akşam yapacağı gösteride, Panorama, Errand, Echo ve Rite of Spring adlı koreografileri sahneleyecek. İKSEV ve MGDC’nin birlikte yürüttüğü proje kapsamında Panorama adlı eseri 21 Türk dansçı rol alacak.

‘PANORAMA PROJESİ’NDE MUTLU SON

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın(İKSEV) özel davetiyle 28. Uluslararası İzmir Festivali’ne katılan Martha Graham Dance Company (MGDC) bu akşam Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gösteri yapacak. Gösterinin sürprizi olarak 21 Türk dansçı da MGDC ile birlikte sahneye çıkacak.

İKSEV OLARAK ÇABA SARF EDECEĞİZ

Panorama projesini önemsediklerini belirten İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Türkiye’de dansçılarla işbirliği sergileyerek Panorama konusunda program açtıklarını belirterek, “Panorama projesi bu yılki çalışmalarımızın çok önemli bir parçası. Ben de bu danstan gelme bir kişiyim. Şu an her ne kadar sanatımı icra edemesem de, bu projeyle çok mutlu oldum ve heyecan duydum. Bundan sonraki yıllarda Martha Graham tekniğinin öğretildiği yerlerin Türkiye’de olması konusunda da çaba sarf edeceğiz. Dansçıların bu eğitimi aldıktan sonra ABD’de Martha Graham tekniğini çalışmaları konusunda İKSEV olarak çaba sarf edeceğiz” dedi.

PROJEDE YUNAN MİTOLOJİSİNİ KONU ALAN İKİ GÖSTERİ YER ALACAK

Martha Graham Dance Company Sanat Direktörü Janet Eilber’da, bugün 21 Türk sanatçısıyla birlikte Martha Graham’ın eseri olan Panorama’yı sergileyeceklerini ifade ederek, “İnsanların yapabileceği değişimi anlatan kalabalık bir gösteri. 1935 yılında yaratılmış olmasına rağmen Martha Graham oldukça modern bir çalışmaya imza attı. Oldukça modern bir tarzı var. Bu projede Yunan mitolojisini konu alan iki gösteri yer alacak” diye konuştu. Panorama Projesi Rejisörü Penny Diamantopoulou ise, Martha Graham tekniğinin farklılığı ve zorluğundan dolayı Türk dansçıların başlarda zorluk çektiğini ifade etti. Fakat sonraki sıkı çalışmalar sonucu dansçıların tekniğe uyum sağladığını ve performanslarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

HAYALLERİMİZİN BİLE ÖTESİNDE

İKSEV’in kendilerine sunduğu fırsatı ‘olağanüstü’ olarak yorumlayan genç dansçılar da, “Adı modern dansla özdeşleşmiş Martha Graham’in ölümsüz eserlerinden biri olan Panorama’da görev almak ve çok değerli rejisör Penny Diamantopoulou ile çalışma fırsatı bulmak hayallerimizin bile ötesinde” şeklinde konuştu.

Döneminin bütün önemli sanatçılarıyla işbirliği yaparak disiplinler arası sanat üretiminin ilk örneğini oluşturan Martha Graham’in 1926 yılında kendisi gibi üstün yetenekli dansçılarla kurduğu MGDC, o günden bu güne çağdaş dansın gelişimine öncülük etmiştir. Martha Graham’ın geniş vizyonuyla ortaya çıkan bu topluluk, sanatçı jenerasyonlarını etkilemiş ve izleyicileri kendisine hayran bırakan zamansız ve bir o kadar da eşsiz Amerika dans stilini hayata geçirmiştir. Çağdaş dansın hareket içeriğine genişlik kazandıran Graham ve topluluğu, etkisini ve yankısını derinleştirerek modern sosyal, politik, psikolojik ve cinsel konseptlerdeki çalışmalara kök salarak sanat kapsamını sonsuza dek değiştirmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.