TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Carlos’un çaresizliği Çakmak’a ilham oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem jeopolitik hem de siyasi konumundan dolayı dış dünyadan izole edilmiş durumda olup, resmi devlet olarak sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. Bu durum da ülkenin; kültür sanat, ekonomik kalkınma ve sportif etkinliklere dahil olması gibi konularda oldukça sıkıntı yaşamasına sebep olmaktadır. Tüm bu engellere rağmen Kıbrıslı sanatçılar ve yazarlar bu olumsuz durum karşısında dik durmayı başarmış gibi görünüyor. Dünyanın farklı yerlerinde isimlerini duyuruyorlar

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2014 05:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Carlos’un çaresizliği Çakmak’a ilham oldu

EGE’de Bugün gazetesi olarak Kıbrıs’ın başarılı isimlerden biri olan, Gazeteci-Yazar Hasan Çakmak ile görüştük. Çakmak, Kıbrıs’ta genç yaşına rağmen sayısız kitaba imza atmış ve kendisini kabul ettirmiş bir yazar. Çakmak ile görme engelliler için yazdığı son çalışması, “Benim Gözümden”i konuştuk.

OKTAY İLERİ

Kıbrıs Türk Edebiyatı’na kazandırdığı birçok kitapla hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli başarılara imza atan Hasan Çakmak, Kıbrıs’ta bir ilki gerçekleştirerek, “Benim Gözümden” isimli bir sesli kitap oluşturdu. Sesli kitap çalışmasının ortaya çıkış fikri ile hayata geçirmek için nasıl bir süreçten geçtiğini anlatan Çakmak, bu fikrini birçok kişiyle paylaştığını olumlu tepki aldıktan sonra yapmaya karar verdiğini belirtti

Küba’da Havana Üniversitesi’nden aldığı bir davet üzerine katıldığı bir söyleşide konuşmasını bitirdikten sonra, Carlos isimli bir çocuğun heyecanla yanına yaklaşıp bir şeyler anlattığını söyleyen Çakmak, “Tercüman yardımıyla Carlos’un kitaplarımı okumayı çok istediğini öğrendim. Fakat Carlos görmüyordu ve onlarca kitap yazan benim, O’na verecek bir kitabım yoktu. Bu durum, yüreğimi burktu” dedi.

BİLİMSEL BİR KİTAP

Üç tane görme engelli eğitim uzmanının desteğiyle birlikte, Kıbrıs’ı anlatan 10 tane deneme yazısı kaleme alan Çakmak, bir yılın sonunda kitabını tamamladığını ve 10 farklı Kıbrıslı tiyatro sanatçısı ile ses sanatçısının bu denemeleri seslendirdiğini kaydetti.

“Görmeyen birine denizin mavisini, hatta o mavinin tonunu anlatmak zordu, ama biz bunu başarmak istedik. Dinleyicilerin, ‘soğuk’ denildiği zaman soğuğu hissetmeleri için itinayla çalıştık” diyen Çakmak, seslendirme bittikten sonra kayıt stüdyosunda efektlerin de ilave edilip, radyo tiyatrosu tadında bir kitap oluşturduklarını söyledi.

KİTAP SAHNEYE TAŞINDI

Kitap yayınlandıktan sonra bir video klip hazırladıklarını söyleyen Çakmak, klipte tiyatro sanatçıları ile görme engelli kişilerin birlikte yer almasının Kıbrıs’ta bir ilk olduğuna dikkati çekerek, bunun kendisi için büyük bir deneyim ve mutluluk olduğunu söyledi.

Kitabı dinleyen, bir görme engelli kişinin kendisine ulaşıp, “Biri bizim için bir şeyler yaptı. Size çok teşekkür ederim” dediğini aktaran Çakmak, bunun kendisini çok duygulandırdığını söyledi.

Kıbrıs’ta ilklere imza atan bir kitap oluşturduklarının altını çizen Çakmak, bir canlı performans gecesi düzenleyerek, kitabı sahneye taşıdıklarını aktardı.

Çakmak, 400 kişinin davetli olduğu gecede 200 kişinin görme engelli vatandaşlardan oluştuğuna dikkati çekerek, “Protokole, görme engelliler okulundaki engellileri yerleştirdik” dedi.

Abdullah Öztoprak’ın koreografisini üstlendiği gecenin amacı hakkında, “Hem görmezlere hem de engellilere onlar için bir şey yaptığımızı göstermek istedik” diyen Çakmak, bu etkinlikten sonra dünyanın çeşitli yerlerinden çeşitli tebrik mesajları aldıklarını söyledi.

Çakmak, canlı performans gecesinin ardından birçok yerden davet alarak, sırasıyla Kıbrıs, Ankara, Londra ve İstanbul’da imza günü ve sohbet toplantılarına katılarak hem kitabın tanıtımını yaptığını hem de görme engellileri anlattığını kaydetti.

ÖNEMLİ ÖLÇÜDE EMEK VERİLDİ

Birçok sanatçının özveride bulunduğunu belirten Çakmak, “Öncelikle sanatçılara ve projeye destek verenlere çok teşekkür ediyorum. Yazma sürecini hızlandıran ve motive eden birçok güzel olay yaşadık. Bu projeye; Çetin Özen, Cevahir Yerebakan, Derman Atik, Yonca Kanı, Mustafa Öncü, Bahar Gökhan, Sonay Darbaz, Dervişe Güneyyeli Kutlu, Cankat Çeribaşı Pilter, Ertaç Hazer ve Fahriye Özay destek verdi” dedi.

ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Katıldığı davetlerin ardından, Almanya’dan kitabın Almanca’ya çevrilmesi için bir teklif aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını söyleyen Çakmak, kitabın çevrilme aşamasının tamamlandığını kaydetti.

Denemelerin, Alman tiyatro ve opera sanatçıları tarafından seslendirilmek üzere kayıt aşamasına gelindiğini ifade eden Çakmak, Alman hükümetinin kitabın engelli okullarda dağıtılması için karar aldığını söyledi.

Çakmak, Güney Kıbrıs’ta da kitaptan esinlenerek benzer bir kitap oluşturmaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye’de ise 10 sanatçının bir araya gelerek böyle bir kitap oluşturmak için çalışmalara başladıkları haberini aktaran Çakmak, Çek Cumhuriyeti’nden de engellilerden sorumlu bakanlıktan kitabın incelenmesi için kitabı talep ettiklerini kaydetti.

Kitabın başarısının yurt dışına taşmış olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Çakmak, bu başarıyı kitabın “bilimsel bir kitap” oluşuna, görme eğitim uzmanlarının desteği ile profesyonel bir şekilde hazırlanmasına bağlıyor.

SIRADA SESLİ KÜTÜPHANE VAR

“Benim Gözümden” adlı kitap hakkında şu ana kadar 92 tane radyo ve televizyon programına konuk olduğunu belirten Çakmak, kitabın kendi kategorisinde bir rekor kırdığının da altını çizdi.

Çakmak, gerek Kıbrıs Türk, gerekse Kıbrıs Rum ve Türkiye basınının kitaba ciddi destek verdiğine dikkati çekti.

Çakmak, “Benim Gözümden” adlı sesli kitap ile çıktıkları yolda sesli kütüphane aşamasına geldiklerine işaret ederek, Görmezler Derneği’nde bir sesli kütüphane oluşturup, Türkiye’den ve dünyadan buraya kitaplar topladıklarını, kütüphaneyi Boğaziçi Üniversitesi ile ortak kullanıma açtıklarının da müjdesini verdi.

“TALEP VARSA İZMİR’E GELİRİM”

İzmir’e de gelmesi konusunda da konuşan Çakmak, “Eğer imkan yaratılırsa veya davet edilirsem kitaplarımı Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir’de de imzalamak isterim. Amacımız daha geniş kitlelere ulaşmak ve bu sosyal sorumluluk projesini anlatmak, engelliler konusunu konuşmak, konuşturmak ve ciddi bir farkındalık yaratmak” dedi.

Hasan Çakmak kimdir?

Gazeteci-Yazar Hasan Çakmak Lefkoşa’nın buram buram Kıbrıs Kültürü kokan Arabahmet Mahallesi’nde 1971 yılında dünyaya geldi.

İlkokula Türkmenköy’de giden Hasan Çakmak, lise eğitimini Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’nde tamamladı.

Gazetecilik eğitimini Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gördü.

Kıbrıs Türk Basınında “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Efsanesi”, “Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler...” gibi yazı dizileri ile tanınan Hasan Çakmak, uzun yıllar KKTC’nin en yüksek tirajlı gazetesi olan Kıbrıs Gazetesi’nde editörlük yaptı. Kuzey Kıbrıs’taki ilk internet gazetesi Kimgazet’te köşe yazarı, Avusturya’da yayımlanan Turkish Reports Gazetesi’nin Kıbrıs muhabirliği görevlerinde de bulunan Çakmak, bu dönemin ardından Ortam Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı.

2003 yılında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda çalışmaya başlayan Hasan Çakmak, bu görevinin ardından Hükümet Sözcüsü, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ‘Basın Danışmanı’ görevine getirildi. Hasan Çakmak Basın Danışmanlığı yanında aylık olarak yayınlanan 4 gazetenin de Yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdürdü.

Basında örgütlü olarak bulunan Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN)’in uzun yıllar yönetiminde bulunan Hasan Çakmak, BASIN-SEN’in bir dönem genel sekreterliği görevini de yaptı. En Genç Yayıncı, En İyi Araştırma Haberi ve En İyi Magazin Haberi dallarında ödülleri bulunan Hasan Çakmak basın ve iletişim alanında birçok başarı sertifikasının da sahibidir.

Çakmak, son olarak SAM-TAY Vakfı’nın 2005 yılı ‘Araştırma Kitap Ödülü’nü müzik alanında yaptığı çalışmalardan dolayı aldı. Çakmak, Gazeteci Kutlu Adalı anısına geleneksel olarak verilen basın meslek ödülleri büyük jürisine 2 yıl başkanlık etti. Bunun yanında Çakmak, Kıbrıs Türk basınından birçok gazete dergi ve yayın kuruluşunda muhabir, foto muhabiri, sayfa sekreteri, bilgisayar operatörü olarak çalıştı.

Hasan Çakmak, 2008 yılında Elvan Yayınları tarafından hazırlanan Türkiye Edebiyatçıları ve Kültür Adamları ansiklopedisine girdi.

2009 yılında Halk Sanatları Vakfı (HAS-DER)’in düzenlediği Halk Bilimi Sempozyumu’nda, “Kıbrıslı Türklerde Popüler Müziğin Gelişimi” konulu bildiri sundu.  

Hasan Çakmak’ın, Gözlerinden Kalbime Süzülen DAMLACIKLAR, Sıla 4 Efsanesi, Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler, Önce İnsan, Kıbrıs’ta Özel Eğitim, İki Cesur Yürek, Deniz Bey, Şekeriniz var mı? ve Benim Gözümden isimli kitapları bulunmaktadır.

Hasan Çakmak’ın yazmış olduğu kitapların bir çoğu ikinci baskılarını yapmış bir kısmı da yabancı dillere çevrilmiştir.

Deniz Bey isimli kitabı 45 gün gibi kısa bir sürede piyasadan tükenerek kendi kategorisinde bir rekora imza atmıştır. Kitap 60 gün sonra ikinci baskıyı yapmıştır.

2012 yılının ilk kitabı olarak piyasaya çıkan, “Deniz Bey” kitabı ile Hasan Çakmak, bir çok ödül kazanmıştır.

Hasan Çakmak’ın 2012 yılında Kıbrıs’ta aldığı ödüller yanında yurtdışımdan da önemli ödüller almıştır. Bunlara Avrupa Gazeteciler Örgütü’nün verdiği, “En Başarılı Yazar” ve İngiltere’de verilen “En Üretken Yazar” ödülleri söylenebilir.

Uluslararası fuarlar için Kültür Dairesi’nin İngilizce ve Almanca olarak hazırlamış olduğu kataloglarda Hasan Çakmak’ın tüm kitapları yer almıştır.

Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler ve Sıla 4 Efsanesi isimli kitapları şu anda orta ve liselerde okutulan ders kitaplarına kaynak olarak kullanılmıştır.

“İngiliz Okulu” Hasan Çakmak’ın Damlacıklar isimli kitabından alıntı yaparak okula giriş sınav sorusu yapmıştır.

“İngiliz Okulu” ilk kez bir Kıbrıslı Türk’ün yazmış olduğu kitaptan alıntı yapmıştır.

Ayrıca Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda yabancı dile çevirisi yapılıp da yabancı dilde ikinci baskıyı yapmayı başaran tek kitap Hasan Çakmak’a aittir. (İki Cesur Yürek)

Çakmak, Kıbrıs TV’de sinema kültürü ile ilgili “SinemART” isimli bir program yaparken Kıbrıs Genç TV’de de “Hayat-Sanat” isimli kültür sanat programının sunuculuğunu yaptı.

“Lirik Şiir Grubu”nun bir dönem koordinatörlüğünü de üstlenen Hasan Çakmak yazın alanındaki çalışmalarının yanı sıra fotoğraf sanatı ile de yakından ilgilenmektedir.

Gazeteci-Yazar Hasan Çakmak 9 Nisan 2013 tarihinde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde, 6 Mayıs 2013 tarihinde de Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi sergi salonunda 99 fotoğraftan oluşan bir fotoğraf sergisi açmıştır.

Hasan Çakmak “Deklanşör Fotoğraf Grubu”nun üç kurucu üyesinden biridir.

2013 yılının ilk 11 ayında 11 ülkeye davet alarak dünyada Kıbrıs insanını, Kıbrıs kültürünü ve yazmış olduğu kitapları anlatmak için sayısı konferans ve seminer verdi. Gittiği ülkelerde katıldığı sohbet toplantısı ve imza günlerinde Kıbrıs insanını ve yaşadıklarını dünyaya anlattı.

2013 yılının Ekim ayında kültür sanatla ilgili yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Belçika/Brüksel’de başarı plaketi ile ödüllendirildi.

2013 yılının Kasım ayında İngiltere-Londra’da “LNC TV Production” tarafından organize edilen “Yılın En İyileri” gala gecesinde jüri ödül ödülüne layık görüldü…

2014 yılında görme engellilerin kitap okumasına olanak sağlamak adına çıkarmış olduğu “Benim Gözümden” isimli sesli kitabı Görmezler Derneği, Telsim-Sanat ve Boran Kültür Merkezi tarafından ödüllendirildi.

“Benim Gözümden” kitabı için Türkiye ve İngiltere’de imza günleri düzenlendi.

Çakmak, 2014 yılında Yeşil Barış Hareketi’nin düzenlediği çevre konulu kısa film yarışmasında juri üyesi olarak görev yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.