TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahallede kadının adı yok

Türkiye genelinde 49 bin 777 muhtar görev yapıyor. 66 kentte 622 mahallede kadın muhtarlar mührü ellerine aldı. Kadın muhtarların mahallede görev almasının birçok avantajı olduğuna dikkat çeken kadın muhtarlar sayının düşük olmasından dert yanıyor

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2014 06:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mahallede kadının adı yok

HAMZA GÜL

Türkiye’de 185 yıllık bir geçmişi olan muhtarlık müessesinde kadın muhtar sayısı oldukça düşük. 16 kentte kadın muhtar olmadığını belerten Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, ülke genelinde kadın muhtarların sayısının önceki seçimlere göre 30 Mart seçiminde yüzde 40.1 artış sağlandığını ancak yine de genel olarak bu sayının az olduğuna dikkat çekti.  Hüseyin Akdeniz, kadın muhtar sayısının toplamda yüzde 40’lık bir artış göstermesinin ilerisi için ümit verici olduğunu ifade ederek, “Türkiye Genelinde Kadın Muhtarlarımızın sayısı erkek muhtarlarımıza oranla oldukça düşüktür. 49 bin 777 olan muhtar sayısının sadece 622 sini kadın muhtarlarımız oluşturmaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısı genel itibariyle bir önce ki seçimlere göre yüzde 40.1 artış görülmektedir. Yine bir önce ki seçimlere göre yüzde 8 olan kadın sayısı bu seçimlerde genel itibariyle yüzde 1.2 yükselmiş bulunmaktadır. Toplam 66 ilde Kadın muhtarı bulunmakta olup, diğer 15 ilde kadın muhtarımız hiç bulunmamaktadır. En fazla kadın muhtar sayısı İstanbul’da gözümüze çarparken bu ili, Ankara ve İzmir izlemektedir. En az kadın muhtar sayısının dağılımında ise 10 ilde sadece bir kadın muhtar görev yapmaktadır” dedi.

KADIN MUHTAR AVANTAJI

Mahallede kadın muhtarların görev yapmasının bir çok avantajı beraberinde getirdiğini savunan Ege Muhtarlar Federasyonu ve Konak, Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, “Mahalle sakinlerinin evlerine kadın muhtarın daha rahat gittiğini biliyoruz. Kapıyı çaldığımızda evin kadını bizim sesimizi duyduğunda çekinmeden kapısını açıyor. Ayrıca karşılarında hem cinslerini görünce sorunlarını daha rahat ifade ediyorlar. Mahalledeki ailelerimizin yaşadığı sorunları bir anne gözüyle çok daha rahat tespit ediyoruz. Bu anlamda kadın muhtarların sayısının bu anlamda yeteri kadar olmadığını biliyoruz. Bu acı bir gerçek. Ancak bir çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da kadınların etkinliği daha da çok olmalıdır.  Önümüzdeki seçimlerde kadınlarımızın gerek muhtarlık gerekse de belediye meclislerinde daha çok sayıda kadın temsilci olmasını arzu ediyoruz. Günümüzde halen siyasi partilerin yüzde 25 gibi kadın kotası uygulaması da son derece üzücü bir durumdur. Madem ki toplumun yarısı kadın bu anlamda yaşamın tüm alanlarında bu yüzde 50’lik kesiminde kendi hem cinslerinden temsilci bulundurması gerek. Ancak cumhuriyet tarihi boyunca gerek TBMM’de gerekse de diğer kurumlarda kadın sayısı hep olması gerekenin altında kalmaktadır. Bunun önlenmesi için öncelikle kız çocuklarının eğitimine önem verip, bu insanların yaşamın her alanında görev yüklenmelerini sağlamak olmalıdır” diye konuştu.

"MÜHÜR" BELGESELİ

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'nun öncülüğünde çekilmesi planlanan "Mühür" isimli belgeselin Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı bildirildi. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, "Mühür" isimli belgeselde muhtarlık görevinin çeşitli yönleri ile tanıtılacağını belirtti. Belgeselde pek çok muhtarın yer alacağını anlatan Akdeniz, "Yaklaşık 45 dakika sürmesi planlanan belgeselin Türkiye'nin farklı bölgelerinde çekimlerine başlıyoruz. Belgesel Türkiye'nin yedi ayrı bölgesinde çekilecek. Muhtarlığın çeşitli yönleriyle anlatılacağı belgeselde bir çok muhtarımız rol alacak" dedi. Akdeniz, 45 dakika olması planlanan belgesel için her türlü altyapının hazır hale getirildiğine işaret ederek şunları aktardı: "Bu belgesel iki bölümden oluşacak ve ilk bölümde muhtarlığın tanımı ve önemini, muhtarlığın tarihçesini, köy ve mahalle muhtarının tanımını, ülkemizdeki köy ve mahalle sayısını, bir adayın muhtar olabilmesi için aranan şartları, muhtarların yetki, görev ve sorumluluklarını vurgulayacağız. İkinci bölümde ise en genç muhtarı aynı zamanda en yaşlı muhtarı, mührü en uzun süreyle elinde tutan muhtarı da bulup tanıtacağız. Yani Mühür belgeseli bir anlamda muhtarlarla ilgili merak edilenleri kamuoyuna tüm şeffaflığıyla tanıtacak. Böylelikle muhtarları daha yakından tanımış olacağız. Toplamda 45 dakika olması planlan bu belgeselin çekimlerine yedi ayrı bölgemizde bir ay içerisinde başlıyoruz. Bizler de ilk defa böyle bir belgeselin öncülüğünü yapmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.