TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Her şey şeffaf olmalı”

Ege’de Bugün Gazetesi olarak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nu ziyaret ettik. Selvitopu’yla gerçekleştirdiğimiz söyleşide bölgenin önemli sorunlarına değindik

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 08:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Her şey şeffaf olmalı”

DAVUT İPEK

Belediyelerin yaşadığı sorunlar, bölge halklarının sıkıntıları ve ilçelere yapılması gereken yatırımlar konusunda bilgi edinmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimize bir yenisini daha ekledik. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nu ziyaretimizde, Karabağlar’ın sorunlarına ve bu sorunlara sunulabilecek alternatif çözüm önerilerine değindik.

Sayın Başkan, ilçelerimizin birçok sorunu var elbette. Peki, Karabağlar’ın size göre en büyük sorunları nelerdir?

Karabağlar ilçesinin sorunlarını ele alırken belli başlıklar altında bunları sunmak faydalı olacaktır. Bölgemizin sorunlarını dört ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan bir tanesi iç ulaşım sorunu. Aslında Karabağlar’a ulaşım kolay bir şekilde sağlanıyor. Yani Karabağlar’a dışarıdan gelenler yollarda çok büyük sıkıntılar çekmiyor. Rahat bir şekilde Karabağlar’a gelebiliyorlar. Fakat iç ulaşım dediğimiz şey ulaşımın temel sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Karabağlar’ın kendi içindeki ulaşımı biraz sıkıntılı. Ulaşım aşamasında buna benzer sıkıntılarımız oluyor. Yine bölgemizin en büyük sorunlarından bir diğeri kentsel dönüşüm. Biliyorsunuz ki son dönemlerde daha da ağırlık kazanan kentsel dönüşüm çalışmalarına bölgemizin çok ihtiyacı var. Kentsel dönüşümün gerekli bir çalışma olduğunu düşünenlerden biriyim ben de. Bu çok önemli bir proje aslında ve bölgemizin buna ihtiyacı var. Sosyal sorunlara da değinmek isterim. Karabağlar’da belli bir ekonomik seviyeye tabii olan insanlar yaşıyor. Halkın geneli ekonomik anlamda çok iyi koşullarda yaşamıyor yani. Asgari ücretle geçinen kesimin sayısı fazla. Bu durum beraberinde bazı sosyal sıkıntıları doğuruyor. Ekonomilerinin çok iyi olmaması elbette halka olumsuz şekilde yansıyor. Bu tür sıkıntıların da aşılması gerek. Bir diğer konu ise imar sıkıntıları. Bu durum kentsel dönüşümden biraz daha farklı sorunlar yaşatabiliyor. Bazı bölgelerimizde Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları varken, bazı bölgelere de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları sürüyor. Bu konular biraz daha geniş bir yer kaplıyor. Fakat hem bu konuda hem de ulaşım sıkıntılarının giderilmesi konusunda gerekli çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Ayrıca Karabağlar Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu yerde Yeni Fuar Alanı’na giden yolda bir çalışmanın da yapılması gerekiyor. Bu konuların hepsi gündemimizde var.

Limontepe’de bugün bir kentsel dönüşüm çalışması yürütülüyor. Orada yaşayan halk ‘İMZALAMIYORUZ’ adı altında kampanyalar düzenlediler ve çeşitli dernekler kurdular. Sürecin şeffaf olmadığını ve kendilerine açık olmayan uzlaşma tutanaklarının imzalatılmaya çalışıldığını iddia ediyorlar. Bu konuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

            Bugün Limontepe Bölgesi’nde çok farklı bir proje uygulanıyor. Kentsel dönüşümün söz konusu olduğu birçok bölgedeki çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütüyor. Fakat Limontepe’deki dönüşüm projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait. Yani o bölgedeki çalışmaları bakanlık yürütüyor. Fakat bizler de halktan bu konuda birçok şikayet alıyoruz. Özellikle Limontepe’de yaşayan vatandaşların, o bölgede yürütülen çalışmalarla ilgili güvensizlikleri var. Sürecin şeffaf olmasını ve tüm belgelerin, projelerin, imar planlarının kendilerine en açık şekilde anlatılmasını istiyorlar. Haklılar da. Son dönemlerde vatandaşların o bölgede kurmuş olduğu derneklerden ve yaptıkları etkinliklerden de haberimiz var elbette. Lakin almış olduğumuz son bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu projeyi gözden geçirecek. Yani en azından bizlere verilen bilgide projenin yeniden gözden geçirileceği vurgulanıyor. Ama tabii belirsizlikler de yok değil. Mesela Uzundere’de bir iletişim bürosu bulunuyor. Orada yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili maketler, projeler, imar planları gibi birçok bilgi, belge bulunuyor. Üstelik bunlar vatandaşlara gösteriliyor ve vatandaşların bu tür konularda bilgi sahibi olmaları sağlanıyor. Çalışmayı yürüten grubun bir önerisi varsa bunu vatandaşa iletiyorlar, vatandaşın kafasında bir sorusu varsa bunu anında ve yerinde sorup kafasındaki soru işaretlerini kaldırabiliyor. Tabi ki buna rağmen uzlaşan da var uzlaşmayan da… Süreç devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu uygulamanın benzerinin, Limontepe’deki dönüşüm çalışmalarını yürütenlerin de yapmaları gerektiğini düşünüyorum. sürecin şeffaf olması lazım. Evleri yıkılacak olan vatandaşların, mülklerinin akıbetinin ne olacağını bilmeleri haklarıdır. Biz vatandaşın mağduriyetinin ortadan kaldırılmasının gerektiğini, bunun da kentsel dönüşüm çalışmalarının her aşamasında açık, bilgilendirici ve vatandaşın bilgisi dahilinde kesin yargılarla olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu büyük bir iştir ve gizli kapaklı şekilde yürütülemez. Bu çalışmaların projelendirilme sürecine vatandaş ta katılmalı. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevliyken bunu yaptık. Bakanlığın da bunu yapması gerekiyor. Biz bu konuya hiçbir şekilde siyasi yaklaşmayacağız. Siyaset üstü bir konudur bu. Kentsel dönüşüm gereklidir ve bunu destekliyoruz. Fakat hak, hukuk ve adaletin sağlanmasının gerektiğini de düşünüyoruz. Bunlarda sıkıntı olursa proje sekteye uğrar.

            Siz göreve geldikten sonra bölgede ne gibi değişiklikler oldu? Göreve ilk geldiğinizde ne yaptınız?

            Ben göreve ilk geldiğimde belediyeyi tanımaya çalıştım aslında. Belediye’nin ekonomik durumu nedir diye biraz baktım. Personelle ilgili çeşitli tasarruflarımız oldu. Bunlarla ilgili işlemleri yerine getirdik. Tabi her belediyede olduğu gibi bu belediyede de ekonomik sıkıntılar vardı. Gelirler, giderler birbirini dengelemiyor. Dengeyi oturtmaya çalışıyoruz. Açıklık ve şeffaflık çalışmalarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Burası halkın belediyesi. Kapılar halka sonuna kadar açık. Ben belediyenin kapılarının halka sonuna kadar açık olması gerektiğini ve herkesin çok rahat bir şekilde belediyeye gelebilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki bir parti adına seçime girdik. Ama seçildikten sonra ben Karabağlar Belediye Başkanı’yım ve herkesin başkanı olma sıfatını taşıyorum. Binlerce insanın burada yükü var üstümüzde. Bunun altında da layıkıyla kalkabilmek için iyi bir iletişimin, açıklığın, şeffaflığın önemli olduğunu düşünüyorum. Muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla iyi bir diyalog içerisinde olmaya özen gösteriyoruz. Belediyenin yaptığı birçok çalışmayı, farklı boyutlara taşıyarak daha kapsamlı çalışmalar yürütmeye çalışıyoruz. Kent Konseyi’nin katılımcılık anlamında önemli olduğunu düşünüyorum. Orada birçok şeyi rahatlıkla yapabilirsiniz. Normalde yapılamayan bazı işler, Kent Konseyi aracılığıyla yapılabilir. Sosyal çalışmalarımız var. Karabağlar’da mali ve manevi anlamda yardıma muhtaç çok insan var. Onların isteklerini yerine getirebilmek için bir birim oluşturduk. Bu çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor. Bunların dışında zaten rutin çalışmalarımızı da özenle yürütmeye gayret gösteriyoruz. Park bakımlarımız, yol bakımlarımız da devam ediyor. Bunun gibi devam eden çalışmalarımız var. Rekreasyon alanında çalışmalarımız devam ediyor. Yol yapımlarımız var. Elli iki sokakta sevgi yolu şeklinde düzenlemelerimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili de Büyükşehir Belediyesi’nden destek aldık. Bunlar gibi birçok çalışmamız da var elbet.

            Yeni belediye binasına ne zaman geçmeyi planlıyorsunuz?

            Ocak ayı içerisinde yeni binamıza geçmeyi planlıyoruz. Binamız bitti bitiyor. Tabi bina çalışmaları bittikten sonra bilgisayar bağlantılarının da yapılması lazım. Biz binamıza geçtikten sonra her şeyin hazır olması lazım. Aksaklıkların olmaması adına orada da çalışmalar yürütülüyor. Bir ya da iki ay içinde yeni binamıza geçeceğiz diye umuyoruz. Yeni yılda yeni binamızda hizmet vereceğiz.

            Karabağlar genelinde yalnız yaşayan otuz yaş üstü kadınlar İzmir genelinde ortalamaya yakın, fakat Türkiye genelinde ortalamanın üstünde bulunuyor. Bu konuyla ilgili neler düşünüyorsunuz?

            Bu konu planlarımız arasında bulunuyor. Sosyal yardım projeleri kapsamında bizim planlarımız arasında bulunan bir konu. Kadınlara yönelik araştırmalarımız var ve yaptığımız araştırmalar sonucunda duruma göre bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Böyle bir sorun var ise bizim de yerel yönetim olarak buna hazırlıklı olmamız gerekir. Kadınların meslek edinmeleri konusunda, toplumsal yaşamda daha fazla yer almaları gibi konularda da çalışmalarımız olacak. Burada daha körfezi görmeyen kadınlarımız, çocuklarımız var. Onlarla ilgili değişik projeler gerçekleştireceğiz. Özellikle büyük kentlerde bakıma muhtaç olan insanlara ulaşmaya çalışacağız. Yani onlara gidip, temizliklerine kadar yardım etmeyi planlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’yle ortaklaşa yapabilirsek bir rutin sağlık kontrolü çalışması yapabiliriz. İhtiyaçları varsa onları da gidermek adına hizmetlerimiz olacak. Şu anda belli tespitler yapılmaya başlandı. Herkese ulaşmak istiyoruz. Kadınlarımız, çocuklarımız, yaşlılarımıza ulaşmak için çalışacağız. Ayrıca bir şeyi belirtmek isterim ki engelli vatandaşların sayısı bakımında en kalabalık olan ilçelerden bir tanesi biziz. Karabağlar engelli nüfus bakımından pastada oldukça büyük bir dilime sahip. Onlara yönelik de çalışmalarımız olacak. Sosyal projelerle her kesimden insana ulaşmaya çalışacağız. Bu konuda eğer ihtiyaçlar varsa bütçeden sakınmayacağız. Bir işin yapılması zorunluysa bunu yapacağız. İnsan yaşamını önemsiyoruz. Gerekirse yol yapımlarından önce insanlarımıza veririz. Çünkü bazı şeyler önemlidir. İnsanın söz konusu olduğu işleri o anda yapmazsanız geri dönüşü olmayabilir. Süreç içerisinde oturtmaya çalışacağımız çok projemiz olacak. Yani sosyal belediyecilik anlamında daha fazla aktif olacağız ve bu yanımızın kuvvetli olmasını insanlarımıza çok olumlu bir şekilde yansıtacağız.

            Belediye binasında çalışan genç insan sayısı yüzde sekiz civarında. Neden bu kadar az? Bununla ilgili nasıl bir tespit yapabilirsiniz?

            Biz bunu stratejik planımızda ele aldık. Bu durum mevcut çalışanlarla arasında yapmış olduğumuz bir tespitti. Bazıları için bu durum eleştiri konusu oldu. Fakat bu durumu biz yaratmadık. Durum zaten buydu. Elde ettiğimiz veriler bize kadroyu daha da gençleştirmemiz gerektiğini gösterir. Ama bu sefer de farklı yaklaşımlarla karşımıza çıkabiliyorlar. Kimse emekli olmak istemiyor diyorlar. Bir nevi doğru aslında. Ekonomiyle ilgili bir durum bu aslında. Emekli olunca insanların maaşı bir hayli düşüyor. Bunun akabinde kimse emekli olmak istemiyor. Çalışanlar farklı düşünceler içerisine girebiliyor. Okuyan çocuğum var, o okulu bitirsin sonra emekli olurum gibisinden düşünenler oluyor. Bu konu hakkında başka bir şey demeye gerek var mı bilmiyorum. Çünkü durum tamamıyla ekonomik. Ben bir durum tespitini yaptım. Bununla beraber gerçek neyse onu ortaya koyduk. Bizler de gençlerimizin sayısının fazla olmasını isteriz elbette. Gençlerle ilgili söz açılmışken gençlere dönük kültür merkezleri, gençlik merkezleri yapacağız. Bunun da müjdesini verelim.

            Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

            Ben ilk kez seçime girdim. Benden önce başka bir belediye başkanı vardı. Biz seçime girmeden önce on iki bin oy gerideydik. Cumhuriyet Halk Partisi burada on iki bin oy geriden geldi ve biz bunu oy farkını kapattık, üstüne bir de on bir binden fazla oy fark attık. Oy pusulasına göre baktığımız zaman elbette başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Daha öncesine gidip karşılaştırmalar yapmak yerine, en son seçim sonuçlarını baz alarak böyle bir sonuca varabiliriz. Bir dahaki dönemde bu son seçimlerde atmış olduğumuz farkı daha da artırmaya çalışacağız. Karabağlar’ı tartışmasız bir hale getirme hedefimiz var. Mesela Karşıyaka denince, Konak denince nasıl akla CHP geliyorsa, Karabağlar denince de akla CHP gelsin diyoruz. Bu yönde çalışacağız elbette. Tabi ki bunu iş yaparak sağlamak en büyük hedefimiz. Oy istiyoruz, Karabağlar sürekli CHP’de kalsın diyoruz ama bunu da yaptığımız işler karşılığında söylüyoruz. Elbette çalışacağız, elbette ilçemizi daha ileriye taşıyacağız.

            Eski belediyeden size borç kaldı mı? Maddi sıkıntılar içinde mi görevi devraldınız?

            Bu konuyla ilgili hiçbir zaman şikayetçi olmadım. ‘Enkaz devraldım, ben gediğimde belediye çok kötü bir durumdaydı’ gibisinden bir yaklaşımım hiçbir zaman olmadı. Zaten bu yönde yapılan açıklamaları da doğru bulmuyorum. Bir işe giriyorsanız bunun borcunu da göze alacaksınız, sıkıntılara göğüs germeyi de bileceksiniz. Bizim görevimiz buraya gelip bunları konuşmak yerine, görevimizi layıkıyla yerine getirmek ve sorunları çözmeye çalışmaktır. Sürekli sıkıntıları dile getirmekle ben bir yere varamam. Ayrıca belediyeler bir hizmet kurumudur. Hizmet kurumlarının kasasında para olmaz. Para kazanan bir kurum değiliz ki. Gelen para gider. Önemli olan gelen parayı doğru yere harcamaktır. Hizmet anlamında kalıcı şeyler yapmaktır. Benden öncekilerin de işi zordu. Her belediyenin işi zor. Bizim yaşadığımız sıkıntıları her belediye yaşıyordur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.