TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engel tanımayan tiyatrocular

İzmir'in Dikili İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan, bedensel ve zihinsel engelliler ile engellilerin yakınlarının bir araya gelmesiyle kurulan tiyatro topluluğu, engel tanımadı. Hayallerini anlatmak, toplumda kendilerinin de var olduğunu göstermek için yola çıkan engelliler, ilk olarak askerlik özleminin dile getirildiği 'Hasret' adlı oyunu sahneye koydu

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2015 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engel tanımayan tiyatrocular

Bergama Engeliler Derneği Başkanı Saffet Gülsüm'ün bedensel engelli eşi Jale Gülsüm'ün de aralarında bulunduğu, Dikili Engelliler Derneği eski Başkanı Ruhi Doğramacı'nın öncülüğünde kurulan, Dikili'deki Demirtaş, Deliktaş ve Kızılçukur köylerinden 11'i engelli, geri kalanı engelli yakınından oluşan 20 kişilik tiyatro topluluğu, çalışmalarıyla örnek oldu. Geçen yıl ağustos ayında kurulan, her hafta  belirlenen bir günde toplanıp 13.00-17.00 saatleri arasında prova yapan topluluk, ilk olarak askerlik hayallerini dile getirdi. Geçen 3 Aralık'taki Engelliler Günü'nde Bergama'da sergilenen ve askerlik hayalinin anlatıldığı 'Hasret' adlı tiyatro oyununu ile izleyici karşısına çıkan topluluk üyeleri, tek amaçlarının toplumdaki varlıklarını duyurmak olduğunu dile getirdi. Oyunla ilgili bilgi veren Ruhi Doğramacı, şöyle dedi: "Engellilerin yaşamında okul ve evlilik gibi her şeyin hasreti var. Ailelerin özlem duydukları şeylerden esinlenerek yola çıktık. Askerliğe duyulan özlemde bunlardan bir tanesi. Bu sebeple Çanakkale Savaşı'nın destansı hikayesini bir kuruluş öyküsüne dönüştürdük. İnsanlara yüzyıl önce bu ülkenin nasıl kurulduğunu da anlatmaya çalıştık. 'Bir destek de ülkemize bizlerden olsun' dedik. Böylelikle bir kuruluş hikayesini canlandırarak tiyatro topluluğumuzu oluşturduk."

KENDİ İMKANLARIYLA ÇALIŞIYORLAR

Topluluğun tamamen kendi imkanlarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ruhi Doğramacı, "Aslında ilk başlardaki amacımız haftada bir kez, bir arada olmaktı. Birbirlerinin dertlerinden anlayan büyük bir aile kurabilmekti. Sonra tiyatro topluluğu kurma fikri çıktı. Her hafta kendi ceplerimizden biriktirdiklerimizle birimizin evinde toplandık. Küçük küçük provalar yaptık. Son aşamada bize Bergama Engelliler Derneği sahip çıktı. Geçen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Bergama'da oyunu sergiledik. İnşallah bu ailelerin bu onurlu mücadelesini tüm Türkiye'de göstermek bize nasip olur. Hedefimiz budur" diye konuştu.

ASKERLER İÇİN GÖSTERİ YOLDA

Genelkurmay ile yazıştıklarını, Valilik ve Ege Ordu Komutanlığı'nın da projelerini çok beğendiklerini söyleyen Doğramacı, "Ben oyunumuzla ilgili çalışmalarımızı ve fotoğraflarımızı gönderdiğimde bizimle çok alakadar oldular. Bizden oyunumuzu askeriye içerisinde göstermemizi istediler. Bununla ilgili de resmi bir karar alındığını bildirdiler. Ege Ordu Komutanlığı desteğiyle üç il ve üç ilçede Nisan ve Mayıs ayında gösterime gireceğiz. Çok mutluyuz" dedi.

Oyunun müziklerine sesiyle hayat veren yatalak engelli annesi Suzan Karadayı Gözen, şöyle devam etti: "Ben 2004'te kurulan Dikili Engelliler Derneğinin kurucularındanım. Türk sanat müziğiyle uğraşıyorum. Bir engelli annesi olarak oluşturduğumuz bu topluluğun bizler için çocuklarımız için değerini biliyorum. Bunun içinde başta Ruhi Bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." (DHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.