TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-Doğanlar Mahallesi

Bugün Bornova’nın Doğanlar Mahallesi’ndeyiz.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2015 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-Doğanlar Mahallesi

Bugün Bornova’nın Doğanlar Mahallesi’ndeyiz. Samimi ve sıcak insanların yaşadığı mahallede Türkiye’nin 81 illinden vatandaşlar barınıyor. Tarihi çok eskilere dayanan mahallenin sorunları ise bir o kadar eskiye dayanıyor. Mahalleliyi ve muhtarı isyan ettiren sorunların başında sanayi bölgesiyle yerleşim yerlerinin iç içe geçmiş olması var. Bacasız Sanayi Bölgesi olarak geçen alanda kaçak işletmelerin çok sayıda olduğunu iddia eden Muhtar Eyüp Küçük, bu alanın tamamen ya sanayiye ayrılmasını ya da konut olarak düzenlenmesini istiyor. Mahallenin sorunları sadece bununla bitmiyor onun dışında yağmur yağdığında su baskını, baz istasyonu, ulaşım problemi gibi bir çok sorunu var

 

TANER UYANIKER

 

Mahallemizi kısaca tanıyalım:

Doğanlar Mahallesi, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı 32 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Mevlana; güneyinde Kemalpaşa; doğusunda Naldöken; kuzeyinde ise Evka 3 bulunur. Eski adı Narlıköy olan 1922 yılına kadar Rum ve Yahudilerin de yaşadığı Doğanlar Mahallesi, İzmir'in Bornova ilçesinin en eski mahallelerinden biridir. Mahallede bulunan Doğanlar Hüsnü Bornovalı İlkokulu'nun yapılış tarihi oldukça eskilere dayanır. Mahallede çarpık kentleşme had safhadadır. Doğanlar Kilisesi(Timios Stavrosrum kilisesi) gibi birkaç tane tarihi bina ilgisizlik yüzünden ya yıkılıp kaybolmuştur ya da perişan haldedir. Mahalle çevresinde büyük sanayi siteleri ve fabrikalar bulunmaktadır. Yakın zamana kadar mahallenin yemyeşil ve verimli topraklarında çok çeşitli tarım ürünleri yetişmekteydi. Çarpık kentleşme ve kontrolsüz göç mahalledeki doğal görünümü bozdu.

 

Mahallede iki ilköğretim okulu(Hüsnü Bornovalı ve Batıçim), Sağlık Ocağı, iki cami(Doğanlar Merkez ve Fatih Camii), şu anda kullanılmayan harabe halde açık hava sineması, bir adet yatır(Hayıt Dede),iki tane sanayii sitesi (Hurdacılar ve Demirciler Sitesi), Osmanlı mezar taşlarının hala durduğu eski fakat hala gömü yapılan bir mezarlık, salı günleri kurulan ve her geçen gün büyüyen pazar, amatör küme maçlarının yapıldığı ışıklandırılmış nizami ölçülerde bir futbol sahası bulunmaktadır. Ayrıca Bornova Polis Okulu ve Sivil Savunma Müdürlüğü gibi resmi kurumlar da mahallede bulundurmaktadır. İzmir afet planına göre afet anında Bornova’da kurulacak çadır kentlerin (ki çadır sayısı 15 bin 550), ikisi Doğanlar Mahallesi sınırları içindedir.(İl sivil savunma ve polis okulu bahçeleri bin, hurdacılar sitesi 500 çadır) Mahallenin oldukça kalabalık bir nüfusu vardır. Giritliler, Arnavutlar, Yugoslav göçmenleri, Bulgaristan göçmenleri, Kürtler ve Türkiye'nin hemen hemen her yöresinden göç etmiş insanların yaşadığı Doğanlar Mahallesi kozmopolit bir yapıya sahiptir.

 

“SORUNLARIMIZLA İLGİLENMİYORLAR”

Mahallenin sorunlarını nelerdir?

Doğanlar Mahallesi’nin başlıca sorunlarından birisi Hurdacılar Sitesi bölgesinin yanında yer alan işletmelerin çok olması ve burada aynı zamanda konutların bulunması halk sağlığı açısından hiç uygun bir durum teşkil etmemektedir. O bölge bacasız sanayi bölgesi olarak geçiyor ama aynı zamanda oraya konut yapımında izin verilmiş. Bu alanda konutların yanında her gün yeni bir işletme ortaya çıkmaktadır. Buradaki insanlar bu durumdan şikayetçidir. Oradan gelen zehirli havayı insanlar direk solumaktadır. Mahallelinin bu konuda bana ulaşan çok sayıda sitemi vardır. Konuştuğum mahalle sakinleri orada yaşayamadıklarını, oranın gürültüsünün tozunun bütün evlerine geldiğini, yaz günleri camlarını bile açamadıklarını söylüyorlar. Bir mahallelimiz şunu söyledi bana: ‘ Kızımın 1 yaşındaki çocuğu sesten uyuyamadığı için başka bir mahalleye taşındılar.’ Bununla ilgili şikayetlerimizi Bornova Belediyesi’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik.

 

YOL SÖZÜ TUTULMADI

30 yıldır açılamayan Pınarbaşı yolu diğer sorunlarımızdan birisidir. O yolun genişletilmesi gerekiyor bunun hakkında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan söz almıştık ama bir şey yapılmadı. Yollarımız çok dar ve araçlar geçmekte zorluk yaşıyor. Bu yol sorunu çözülse daha güzel bir yapıya kavuşacak mahallemiz.

 

BU ÇAĞDA ULAŞIMSIZ KALDIK

Ulaşım probleminizde var bununla ilgili ne diyeceksiniz?

Mahalle halkının en çok şikayet ettiği konulardan birisi ulaşım problemidir. 268 ve 67 nolu otobüsler mahallenin yüzde 10’unun yaşadığı alandan geçmektedir. Oysa mahallelimin asıl yaşadığı alanda ise otobüs geçmemektedir. Bu çağda İzmir gibi bir yerde biz ulaşım sorunu yaşıyoruz. Bununla ilgili defalarca belediyeye şikâyetlerimizi ilettik ama bununla ilgili bir çalışma yapamayacaklarını belirttiler. Bunun yanında dolmuş hatları da yine mahallelinin yoğun yaşadığı yerde değildi diğer alandan geçmektedir. Mahalleli bir yere varmak için en az 20 dakika yol yürümek zorunda kalmaktadır.  

 

Mahallemizin bir diğer sorunu ise ızgara yetersizliğidir. Yağmur yağdığın da bazı evlerimiz su basmaktadır. Yollarımız göle dönmüş bir vaziyettedir. İnsanlar bir yolda karşıdan karşıya geçemiyor. Bu ızgara için proje yapıldı ama hala bir şey yapılmadı mahallemize.

 

MAHALLE’DE BAZ İSTASYONU

Mahalleli baz istasyonundan şikayetçi…

Evet bir baz istasyonu bulunmaktadır mahallemizde. Yerleşim yerinin yanında bulunan bu baz istasyonuna yönelik şikayetlerimiz olmuştu ama çözüm olarak baz istasyonunun birkaç metre ileri taşımakta buldular. Bu baz istasyonu insanlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun kaldırılmasını istiyoruz.

 

AKP’YE DAHA FAZLA OY ÇIKTIĞI İÇİN Mİ?

Yetkililerden ne bekliyorsunuz?

Mahallelinin Sosyal aktiviteler yapabilecekleri bir alan yok. Mahalle’de bir park alanı bile yok. Ailelerin çocuklarını getirebilecekleri ya da akşamları ailesiyle beraber çıkabileceği bir alan yok. Bizim istediğimiz kültür merkezidir. İçinde yüzme havuzu olan ve düğün salonu da olan bir yer istiyoruz. Bizim mahallemizde denizi görmeyen insanlar var en azından bu vesileyle o insanlara yüzme imkanı sağlarız. Bunun dışında Arap Deresi var, bu alanın ıslah edilmesini istiyoruz. Belli bir alan kadar ıslah edilmiş ama belli bir alandan sonra ise hiçbir çalışma yapılmamış. Okul önlerimizde trafik ışıkları yok bu nedenle birçok kaza meydana geldi oraya bir trafik ışığı koymak için illaki bir kişinin ölmesi mi gerekiyor? Doğanlar olarak AK Parti’ye yüzde yetmiş oy verdik, bu yüzden mi sorunlarımıza el atılmıyor. Bu yüzden mi ilgilenilmiyor bizimle? Ben kahveye çıkamıyorum insanlar beni her gördüklerinde sorunlarından bahsediyor neden yapılmadığını soruyor. Sorunlardan korktuğumdan değil sorunlar için bütün mücadelemi veriyorum bunlarla ilgi bütün gerekli mercilere başvurularda bulundum ama bize geri dönüş olmuyor ne yazık ki. İnsanlar artık hizmet bekliyor. Onlara da hak veriyorum. Bu Mahalle’nin elinden tutacak hiç bir yetkili yok mu?

 

GENÇLERE GİTAR KURSU

Yapmak istediğiniz projeleriniz neler?

Gençlerimizin gitar kursu açılması yönünde talepleri oldu. Bunun dışında kadınlarımız dikiş nakış kursu olmasını istiyor. Biz de bununla ilgili olarak kaymakamlık ve halk eğitim merkeziyle görüştük. Kaymakamlık yerle ilgili destek vereceklerini söyledi. Hoca konusunda da halk eğitim merkezi ihtiyacı karşılayacak bizde yakın zamanda bu iki projeyi mahallemizde hayata geçireceğiz. Bir de Doğanlar Spor Salonu’na tribün istiyoruz. Bununla ilgili olarak da gerekli yerlerle konuşuyoruz. İnşallah yakın zamanda o sorunumuzda çözülecektir.

 

Eyüp Küçük Kimdir?

Muhtarlığında ilk dönemini gerçekleştiriyor. 1970 Aydın Söke doğumlu. 1983 yılında İzmir’e taşındı. 1996 yılında ise muhtarlığını yaptığı Doğanlar Mahallesi’ne taşındı. Muhtar olmadan önce servis şoförlüğü yapmaktaydı. Evli ve iki çocuk sahibi.

 

 

Mahallemizin künyesi:

Nüfus: 30500

Seçmen sayısı: 15000

Posta kodu:35050

Sokak sayısı: 270

Cadde sayısı:17

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.