TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günün Şikayeti

Durumu "acil" olmaktan çıkaran, trajikomik eylem. O kadar acil ki; sırada bekliyoruz.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2015 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Günün Şikayeti

"Bu aralar biraz rahatsızım, en iyisi akşam acile gideyim de bir ilaç yazdırayım" düşüncesiyle hareket eden, aslında aciliyet olmadığı halde sırf gündüz poliklinikte sıra beklememek için ya da okey masasından kalmak istemediği için, gece acile giden, kendinden başkasını düşünmeyen zihniyetler yüzünden karşılaşılan, adı "Acil Servis " olan ama acilden ziyade keyfi de gelinen ve 10 - 15 kişiden az olmayan sırada beklerken yanımızda gelen annemizin babamızın veya yakınımızında hasta olduğu triaj sıra bekleme rezaleti.

 

İroni filan bir tarafa, memlekette canı istediğinde hemen doktor görebilmek isteyen cühelanın ilk aşındırdığı kapıdır acil servis.

Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Acil Servisi önceki akşam saatlerinde hınca hınç doluydu. Oğlumun yüksek ateş bulantı-kusma ve ishal şikayetiyle hastanedeydik. Öncelikle ilk hasta kayıt masasında kayıt yaptırıp yan tarafta triaj yazan masaya başvurmamız söylendi. Ama triaj yazan masanın önünde kocaman bir kuyruk, mecbur kuyruğa girdik önümüzde 13 kişi vardı sıradaki insanlara bir baktım, boğazı ağrıyan, öksürüğü olan, burnu akan, tansiyonu düşen, bacağı ağrıyan ve kolu kaşınan gelmiş  bir de bir muhabbet sormayın. 15-20 dk. kuyrukta bekledikten sonra doktor muayene odasına yönlendiriliyoruz ve  kapıda görevli güvenlik elemanlarına veriyoruz acil muayene kağıdımızı ve bizi cağırmalarını bekliyoruz. 35 dk. tuvalette de sürekli  kusan oğlumla beklemenin sonunda muayeneye girdik. Bir tek doktor çalışıyor muayeneden sonra içeri servise yönlendiriyor veya durumunuza göre reçetenizi yazıp gönderiyor. Doktor çok iyi, muayeneye ilgi alakaya diyecek söz bulamıyorum. Bizi içeri servise serum ile ilaçların verilmesi icin yönlendirdi ve içerideki doktorlar dahil herkes cok iyi. 

 

Ama anlam veremediğim şu; TRİAJ hastanın önceliginin belirlenmesidir. Peki önceliği belirlenene dek o kuyrukta beklerken birşey olursa ne olacak?

Şu triaj masasının önünde sıra beklemek ve o kuyruğu oluşturanların coğunun bir aciliyeti olmadiği halde acili mesgul etmeleri can sıkıcı. Normalde acil servis hayati tehlikesi bulunan insanlara hizmet veren bir yer iken, bizde azıcık nazlanan şark kurnazlarının ilk durağı olmuş.

 

Triaj öncelik belirlemesidir, eksiksiz bir hekim değerlendirmesinin karşılığı olamaz. Önceliğinin azlığı nedeni ile bekletilen hastaların oranı çok ise başka bir yöntem uygulanarak bu hastalar acil servisteki bir hızlı bakım alanına alınabilir ve burada hekim tarafından değerlendirilebilirler. A.A.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.