TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-Yeşilova Mahallesi

Bugün sizler için Bornova’nın Yeşilova Mahallesi’ndeyiz. 35 yıllık bir tarihi olan mahallemizin adından da anlaşılacağı gibi kurulduğu yer ova konumunda. Başında yer alan yeşil ifadesini ise kaybettiğini söyleyebilirim. Kentleşme adı altında burada da hiçbir yeşil alan kalmamış. Mahallemizin muhtarı ise aynı zamanda Bornova Muhtarlar Derneği Başkanlığı’nı da yürüten Erkan Güler. İlk dönem muhtarlığını icra etmekte olan Güler için mahallenin en büyük sorunu okul ve pazaryeri sıkıntısı

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2015 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-Yeşilova Mahallesi

TANER UYANIKER

İzmir'in Bornova ilçesine bağlı 45 mahalleden birisi olan Yeşilova idari sınırlarına bakıldığında batısında Barbaros; güneyinde Birlik; doğusunda Karacaoğlan; kuzeyinde ise Rafet Paşa bulunuyor. Aynı zamanda İzmir'in bir zamanlar ikinci liglerde oynamış saygın kulüplerinden Yeşilova bu muhitin takımıdır. Bunun haricinde mahalleye baktığımızda İzmir’in çarpık kentleşme problemi burada da karşımıza çıkıyor ama mahallenin gelişmekte olduğunu söyleyebilirim. Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde bazı binalar yıkılıp yerlerine daha modern binalar yapılmakta. Bu binalarla beraber mahallenin 2 farklı çehresi ortaya çıkmaktadır. Dar sokakların olması ise ulaşım açısından bir diğer sorun olarak görünmekte. Burayı tercih edecekler için ise kiraların uygun olması ve mahallenin gelişme gösteren bir ivmede olması açısından uygun olabilir.

OKUL SAYISI YETERSİZ

Mahalleyi kısaca anlatabilir misiniz?

İlk dönemlerinde Altındağ ilçe statüsündeyken oraya bağlı olan bir mahallesiymişiz. Mahallemizin 40 yıllık bir tarihi olduğunun söyleyebilirim. Mahallemizin gelişim göstermeye başladığı zamanı garajın buraya gelmesiyle olduğunu söyleyebilirim. Mahallemizde hızla yükselen bir inşaat sektörü var. Kentsel dönüşüm planlanması bazında bazı evler yıkılıp yerine yeni binalar yapılıyor. Bu çerçevede Yeşilova’nın bir bölümünün yıkıldığını söyleyebilirim. Bu binaların yapılıyor ve yapılmış olmasıyla beraber alt yapı çalışmaları hızlandırıldı. Tekstil sektörünün mahallemizde yoğun olması nedeniyle mahalle sakinlerimiz burada iş imkanı bulabilmektedirler.

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Cumartesi pazarımız var. Bu pazar yerimiz cadde üzerinde olduğu için ulaşım açısından büyük sorunlar yaşıyoruz. Allah korusun bir yangın filan çıksa o yangına müdahale etmekte sorun yaşanılacak. Belediye’nin bir pazaryeri açmasını istiyoruz. Bunun dışında diğer en önemli sorunumuz okul sıkıntısıdır. Nüfusumuz bin civarı olmasına rağmen bir ilkokul ve bir tanede ortaokulumuz vardır. Bu okullar eğitim ihtiyacımızı karşılayamamaktadır ve öğrencilerimiz çevre mahallelerin okullarına gitmektedir. Mahallemizde bin civarı bir öğrenci sayımız vardır. Bu öğrenci sayımıza karşılık bu okullar yeterli değillerdir. Milli eğitim müdürüyle beraber bu okulları gezdik ve sorunumuzu onlara da iletmiş olduk. Müdür beyle beraber okul yapılması için 3-4 yer belirledik. Burasıyla ilgili yakın zamanda bir çalışma olmasını ümit ediyoruz çünkü garajın yanına yapılacak 5 bin konutluk binalarla beraber okul ihtiyacı daha fazla artacaktır.

Mahallemizde 1 sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu Sağlık Ocağı’nda 2 doktor arkadaşımız hizmet vermektedir. 1 doktora yaklaşık 15 bin hasta düşmektedir. Bu sayıyı doktorlarımızın kaldırması kolay değildir. Buraya daha modern ve doktor sayısının fazla oldu sağlık ocağı yapılırsa ihtiyacımızın giderileceğini düşünüyorum.

Mahallemizin bir diğer sorunu ise doğalgaz sıkıntısıdır. Mahallemizin büyük bölümüne hala doğalgaz hizmeti gelmemiştir. Doğalgazla ilgili başvuru yapan vatandaşlarımıza ise net bir geriş dönüş yapılamamaktadır. Yetkili merkezlere sorunu ilettik bize geri dönüş olarak 2015-2016 yıllarında yapılacağı söylendi. Biz de şu an için bunların yapılmasını bekliyoruz. Birde farklı bir konu hakkında şunu söylemek istiyorum istiyorum. Mahallemizde yaşadığımız bir çöp problemi var. Bazı vatandaşlar çöplerini kancaya takıp aşağıya sarkıtıyorlar. Bu çöpler yağmurda yada rüzgarda dökülebiliyor. Belediye çöpçüleri ise bu sarkıtılan çöpleri almaktadırlar. Belediye çöp konusunda bir yer belirlemeli ve onun dışında çöp alımı yapmamalıdır.

Mahallemizin en son sorunu olarak da şunu söyleyebilirim; mahallemizde tam olarak su ızgara sistemi mevcut değil. Yapılmaya çalışıyor ama daha hızlı bir şekilde bu sorunun çözülmesini istiyoruz.

ÜCRETSİZ SAĞLIK TARAMASI

Muhtarlık olarak yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Eşrefpaşa Hastanesi ile yaptığımız anlaşma ile vatandaşlarımız oraya ücretsiz bir şekilde sağlık taramasına gönderiyoruz. Şu ana kadar bine yakın vatandaşımız orada sağlık taramasından geçti ve bu vatandaşlarımızın arasından 35’ine erken meme kanseri teşhisi konuldu. Bunun haricinde önümüzdeki günlerde ilkyardım ile ilgili bir seminer düzenleyeceğiz. Oluşacak kazalarda nasıl ilk yardım müdahalesinde bulunulacağına yönelik bir çalışmamız olacaktır. Bir seminerde İzmir Mimarlar Odası ile ortaklaşa yürüttüğümüz depremde ne yapılacağına yönelik bir çalışma olacak. Bu çalışmada mahallemizden 30 tane gönüllümüzle beraber deprem esnasında yapılacakları belirleyeceğiz. İşte deprem olduğunda nerede toplanılacak, kim hangi görevi üstlenecek gibi bir çalışmamız olacak. Bu çalışmayı sadece biz değil Refetpaşa ve Karacaoğlan mahalleri de katılacak ve ortaklaşa gerçekleştireceğiz. Buradan da vatandaşa bu hizmette gönüllü olmaya çağırıyorum.

Karacaoğlan Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği kurduk. Bu derneğimiz de içinde mahallelerimizde bulunan herkesin bulunduğu bir konumdadır. Yakın zamanda ortaya çıkartılan Yeşilova Höyüğü ile ilgili yardımlarımızı bu dernek aracılığıyla yürütüyoruz. Her yıl yaptığımız kahvaltı etkinliğiyle oradan çıkartılan tarihi eserleri halkımıza tanıtıyoruz. Bunun dışında kazı çalışmalarında çalışacak eleman ihtiyacı olunca bunları mahallemizde işe ihtiyacı olan bireylerden karşılıyoruz.

Muhtarlığın günümüzdeki durumundan bahsedersek..

Çoğu işlem muhtarlıklardan alınarak nüfus müdürlüklerine verildi. Bugün için muhtarların aldıkları ücret 870 liradır. Nüfus müdürlüklerinin belli başlı işlemleri almasıyla ek olarak bir kazanç gelmemektedir. Maaşlarımız çok düşük kalmamaktadır. Milletvekilleri ve belediye başkanları da halk tarafından seçiliyor bizde halk tarafından seçiliyoruz. Tabi onların aldıkları maaşlar kadar bir ücret alalım demiyoruz ama en azından uygun miktarda bir bütçe ayrılabilir. Muhtarlarında özlük hakları olmalıdır. Bunun dışında nüfus müdürlükleriyle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bize yeterli bilgi verilmiyor. Örneğin kişilerin adres değişikliklerinde biz evde oturan kişileri göremiyoruz ve vatandaşlara bu nedenle yardımcı olamıyoruz. Muhtarlık kurumunun kaldırılmasıyla ilgili tartışmaya gelecek olursak; muhtarlık demokrasinin temel taşlarından birisidir. Mahalleyi muhtardan daha iyi kimse bilemez. Kimin neye ihtiyacı olursa ilk önce bize geliyorlar. Devlet kademesinde yer alan kişilere rahatlıkla ulaşamayan halk bize çok rahat bir şekilde erişebilmektedir.

İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN

İzmir ile ilgili ne dersiniz?

Çarpık yapılaşmanın yıllardır getirdiği bir sürü sorun mevcut. Kaçak binalar çok fazla ve görüntü olarak çok kötü duruyor. Kentsel dönüşün olmasını destekliyoruz. İş sahaları giderek Manisa ve Denizli’ye kaydı ve İzmir’de genç işsizlik çok fazla bir düzeyde. Çimentaş gibi fabrikalar ise çok fazla şehrin içinde kaldılar ve hem görüntü hem de sağlık açısından sorun yaratıyor.

Bornova Muhtarlar Derneği Başkanlığı’nı da yürütüyorsunuz oradaki çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bu dernek muhtarların bir araya gelmesi ve güçlü bir ses olması için kuruldu. Ayrı olduğumuz zaman güçlü olamıyoruz. Burada sorunlarımız tek bir ağızdan yetkili mercilere iletiyoruz. Sorun yaşayan muhtar arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına koşturuyoruz. Muhtar arkadaşlarımızın mahalle ile ilgili sorunlarını ortak bir çalışmayla çözümlemeye çalışıyoruz.

Erkan güler kimdir?

1970 doğumlu olan Güler 14 yaşından beri Yeşilova Mahallesi’nde yaşamakta. Evli ve çocuk sahibi. Muhtarlıktan önceki yaptığı işi ise alimünyum doğrama.

Mahalle’nin Künyesi:

Nufüs:39000

Seçmen sayısı:25000

Posta kodu: 35080

Cadde sayısı:2

Sokak sayısı:500

Mahalle muhtarı: Erkan Güler

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.